Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ο Σαμαράς διέβη τον Ρουβίκωνα


Η 30Η Ιουνίου θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη πολλών. Ήταν η απαρχή για μια νέα αρχή στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Ο Αντώνης Σαμαράς, με καθυστέρηση περίπου τριών χρόνων, έκανε το μεγάλο άλμα. Όχι προς το κενό, αλλά προς το μέλλον, αναγγέλλοντας ουσιαστικά την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Η Νέα Δημοκρατία που ξέραμε, ένα κόμμα που ιδρύθηκε πριν 39 χρόνια και έφθασε στο σημείο να είναι ένας νεκρός οργανισμός, ανήκει επί της ουσίας στο παρελθόν. Η ομιλία του Αντ. Σαμαρά στο συνέδριο δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες.
Στις επόμενες εκλογές, θα εμφανιστεί ένα νέο κόμμα που δεν θα έχει καμία σχέση με τη ΝΔ που ξέραμε. Σταδιακά και με διαρκή κίνηση προς την κοινωνική βάση της ευρύτερης παράταξης που ανοίγει τις πόρτες της και σε άλλα πρόσωπα και δυνάμεις, εκτός ΝΔ, θα αλλάξουν όλα: τα πρόσωπα,
τα όργανα, οι διαδικασίες, η νοοτροπία και οι σχέσεις.
Όλα αυτά θα αναδειχθούν τους επόμενους μήνες σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο με σταθερό προσανατολισμό τη δημιουργία του καινούργιου. H ιδεολογία του νέου κόμματος θα έχει άξονα το νέο πατριωτισμό με σύνθημα για μια «Νέα Ελλάδα» και θα ενσωματώσει τα σύγχρονα ρεύματα σκέψης, ενώ η πολιτική θα αποκτήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο με ορατούς στόχους στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πεδίο.
Ο Πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος εδώ και καιρό να διαμορφώσει έναν νέο πολιτικό οργανισμό, τελείως διαφορετικό από τα κόμματα της Μεταπολίτευσης. Ήθελε τη ρήξη και θα την κάνει πράξη, αφήνοντας το στίγμα του στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου.
Ο Αντ. Σαμαράς δείχνει να έχει αίσθηση αυτής της ιδιαιτερότητας του ρόλου του και σχεδιάζει το νέο κόμμα με διάθεση για επαναστατικές αλλαγές. Πολλοί αναγνωρίζουν τις παλαιότερες προτάσεις του για μετεξέλιξη του πολιτικού συστήματος που δεν ευδοκίμησαν, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι έλαβε τις αποφάσεις του αφού μελέτησε με προσοχή τα δεδομένα που έχουν αλλάξει μετά το μνημόνιο.
Η Ελλάδα, μετά τα τρία μνημόνια είναι τελείως διαφορετική. Τα τείχη έπεσαν. Μια νέου τύπου πολιτική αντιπαράθεση ξεκίνησε. Η σύγκρουση είναι δεδομένη, ανάμεσα στις δυνάμεις του φωτός και της δημιουργίας και στις δυνάμεις του σκότους και της οπισθοδρόμησης.
Τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος
Το νέο κόμμα που θα διαμορφωθεί μετά το συνέδριο θα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Πρώτον: Περιφερειακή συγκρότηση. Το υδροκεφαλικό μοντέλο που δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ενίσχυσαν και οι άλλοι αρχηγοί συγκεντρώνοντας τις εξουσίες σε έναν στενό κύκλο προσώπων με πεδίο δράσης την Ρηγίλλης θα αντικατασταθεί με ένα κόμμα που θα μεταθέτει διαρκώς το κέντρο βάρους της δράσης του σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο οι έννοιες της «ηγετικής ομάδας», της «επετηρίδας» και της«κεντρικής καθοδήγησης» ατονούν και τη θέση τους θα πάρουν σύγχρονοι συντονιστικοί μηχανισμοί που δεν θα μοιάζουν με την παραδοσιακή εσωκομματική γραφειοκρατία.
Δεύτερον: Ανοιχτές διαδικασίες. Ο Αντ. Σαμαράς πίστευε από παλιά ότι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιείται το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του κόμματος και ταυτόχρονα να ανανεώνονται τα στελέχη του είναι η διαμπερής λειτουργία σε όλα επίπεδα, που επιτρέπει σε ιδέες, πρόσωπα και πρωτοβουλίες να έρχονται σε επαφή με το κόμμα, χωρίς περιορισμούς, προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις.
Τρίτον: Νέος τρόπος εκλογής των οργάνων. H παραδοσιακή διαμόρφωση εκλεκτορικών σωμάτων, που με τη σειρά τους διαμορφώνουν τους συσχετισμούς στα πολιτικά όργανα του κόμματος, στοιχιζόμενα κατά κανόνα γύρω από πρόσωπα, θα αντικατασταθεί από τη συνεχή αναζήτηση της νομιμοποίησης στη βάση του κόμματος, ώστε όποιος μετέχει στα τοπικά, στα περιφερειακά και στα κεντρικά όργανα να έχει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική και κοινωνική αποδοχή. Με αυτόν τον τρόπο διαλύονται οι ενδιάμεσοι μηχανισμοί, οι «φράξιες» και οι «συσπειρώσεις» που παίζουν ρόλο διαμεσολαβητή και ενθαρρύνονται οι τάσεις και τα ρεύματα απόψεων και ιδεών.
Τέταρτον: Νέος τρόπος λήψης αποφάσεων. Ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκει να διαμορφώσει ένα κόμμα που θα διαθέτει τη στοιχειώδη τεχνική και τεχνολογική υποδομή που θα του επιτρέπει να ανατρέχει ανά πάσα στιγμή στη βάση του προτού λάβει αποφάσεις. H συμμετοχή των πολιτών στην επεξεργασία της τρέχουσας πολιτικής του, με τοπικά, περιφερειακά και εθνικά δημοψηφίσματα, ανοικτές συζητήσεις με τη συνδρομή του Διαδικτύου και άλλες μορφές άμεσης ενσωμάτωσης της λαϊκής ετυμηγορίας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, είναι εφικτή πρακτική. Το νέο κόμμα θα την εφαρμόσει κατά τρόπο που θα επιτρέψει στην οργανωμένη βάση του να λειτουργεί ως ευρύτερη πολιτική κοινότητα και να εμπλουτίζεται με νέες δυνάμεις από τον χώρο που την περιβάλλει.
Στο προσκήνιο η νέα γενιά
Αυτό που δεν επιθυμεί ο Αντ. Σαμαράς είναι να υπάρξει ανακύκλωση προσώπων και εμπλοκή στις κομματικές διαδικασίες προσώπων που έρχονται από το χθες και την κομματική, σταλινικού τύπου, γραφειοκρατία. Βασική του επιδίωξη είναι να έρθει στο προσκήνιο τη νέα γενιά.
Στην ουσία θέλει να αναδείξει και νέα γενιά στελεχών και έχει κατά νου να δημιουργήσει όρους που θα αναδεικνύουν – τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια – πρόσωπα και νοοτροπίες που μπορεί να προκαλέσουν «σοκ και δέος» στην αρχή, αλλά εν συνεχεία θα γίνουν αποδεκτά, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής.
Η πεποίθησή του ότι το κομματικό μοντέλο της Μεταπολίτευσης εξεμέτρησε το ζην τον οδηγεί σε τολμηρούς σχεδιασμούς, που δεν θυμίζουν τα ιεραρχικά μοντέλα κομματικής οργάνωσης στα οποία αναδείχθηκαν κατά κανόνα τα περισσότερα από τα σημερινά στελέχη της ΝΔ, τα οποία μάλλον δυσκολεύονται να φανταστούν την πολιτική χωρίς ένα κόμμα με «όργανα» και κλειστές «καθοδηγητικές» ομάδες.
Μάρκος Αυρήλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου