Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Παίζουν τη χώρα στα ζάρια


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Μπορούμε να πληροφορηθούμε ποιος θα λάβει μέρος στο άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών που, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου;

Υπάρχει χώρα που οφείλει, περισσότερο από κάθε άλλη, να έχει εκεί μια ισχυρή εκπροσώπηση – και μάλιστα προερχόμενη από νωπή λαϊκή εντολή;

Παρ’ όλα αυτά, όλα δείχνουν πως η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Παπαδήμο, ενώ η χώρα θα βρίσκεται ξανά σε προεκλογική περίοδο.

Το σενάριο μοιάζει πλέον με εφιάλτη.

Η χώρα υπερψηφίζει λάθος ανθρώπους στη λάθος στιγμή και όταν αυτοί (οι λάθος άνθρωποι) την οδηγούν στην καταστροφή, υπερψηφίζει και πάλι άλλους λάθος ανθρώπους στην ακόμη πιο λάθος στιγμή, ενώ τιμωρεί καταψηφίζοντας τους πάντες.

Με την ίδια άνεση που υπερψηφίστηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, με την ίδια άνεση που στην πιο κρίσιμη στιγμή η Νέα Δημοκρατία υπέστη μια «ηρωική» διάσπαση, με την ίδια άνεση που παίζεται το παιχνίδι της διερευνητικής εντολής (λες και όλα βαίνουν κατ’ ευχήν), με ακριβώς την ίδια άνεση αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο να μην έχουμε κυβέρνηση και πρωθυπουργό για να καθίσει στο δείπνο της 23ης Μαΐου.

Με εξίσου μεγάλη άνεση, κάποιοι παίρνουν το ρίσκο της άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Δηλαδή, με την άνεση του τζογαδόρου, που αποφασίζει να τα ποντάρει όλα σε ένα νούμερο.

«Δεν θα μας χρεοκοπήσουν, διότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο από ένα ντόμινο», είναι το επιχείρημα που ακούμε από σειρά ηρώων που έβγαλαν τα σπαθιά από τα θηκάρια – αν και εντελώς άκαπνοι οι ίδιοι.

Δεν είναι σίγουροι – απλώς το… παίζουν!

Ρίχνουν μια ζαριά και ό,τι γίνει!

Και λένε ό,τι τους κατέβει.

Για παράδειγμα, άκουσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ορκίζονται πως δεν πρόκειται να συνεργαστούν ποτέ με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, διακηρύσσοντας συγχρόνως πως, παρ’ όλα αυτά, θα επιδιώξουν την δημιουργία ενός «προοδευτικού κυβερνητικού μετώπου».

Συγγνώμη, αλλά πού θα βρουν τις έδρες για να επιτύχουν κάτι τέτοιο;

Διότι, αν δεν κάνω λάθος, τα δύο αυτά κόμματα διαθέτουν 149 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 52, το ΚΚΕ 26, η ΔΗΜΑΡ 19, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 33 και η Χρυσή Αυγή 21.

Αν επίσης δεν κάνω λάθος, ακόμη και αν δεχόταν να συνεργαστεί το ΚΚΕ, οι έδρες δεν φθάνουν ούτε για ζήτω.

Αν και πάλι δεν κάνω λάθος, όλοι οι υπόλοιποι μαζί, συγκεντρώνουν 151 έδρες – αλλά τότε θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο περίφημο «προοδευτικό μέτωπο» και η… Χρυσή Αυγή.

Απλά μαθηματικά!

Τέλος, υπενθυμίζω μια (προχθεσινή) είδηση που δεν πέρασε καν στα ψιλά:

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διεθνούς οίκου Fitch, Πολ Τέιλορ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, δήλωσε πως οι κίνδυνοι από μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ΑΝΕΚΤΟΙ!

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα σήμαινε και το τέλος του ευρώ», είπε επί λέξει.

Επομένως, η… ζαριά είναι χαμένη!

Δηλαδή… ντόρτια στην πλάτη της χώρας…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου