Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ο Αντ. Σαμαράς από το Λαύριο: Ο εφιάλτης της ανεργίας, πρέπει να ανακοπεί άμεσα


«Μείωση της ανεργίας κάτω από το μισό μέσα σε τρία χρόνια, μέσα από την υλοποίηση πολιτικών ανάπτυξης» υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα σε εργαζόμενους και ανέργους στο Λαύριο.

«Προτεραιότητά μας, απόλυτη, είναι να σταματήσουμε, να ανακόψουμε τον εφιάλτη της ανεργίας» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι μπορούμε να υποκινήσουμε ανάκαμψη που θα φτάσει τις 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, τουλάχιστον, και θα δημιουργηθούν πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Είναι εφικτό, είπε ο κ. Σαμαράς αν επιτευχθεί ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: «Ανάπτυξη, που να αντέχει στον χρόνο και να επιταχύνεται με το πέρασμα του χρόνου... Για να βγούμε οριστικά και από την κρίση, και από τον υπερδανεισμό και από το Μνημόνιο».

Ο κ. Σαμαράς ανέπυξε το σχέδιό του με ένα πράδειγμα:

«Να θυμάστε ότι για κάθε 1% που ανεβαίνει το ΑΕΠ αυτό ισοδυναμεί με 45- 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και με ένα δισεκατομμύριο μικρότερο έλλειμμα.

Αν χρησιμοποιήσουμε τα δύο επόμενα χρόνια τα μισά περίπου (7 δισ.) από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΕΣΠΑ (χωρίς τίποτε άλλο απ' ό,τι προβλέπει το πρόγραμμά μας για ανάκαμψη- συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, ξεμπλοκάρισμα αυτοχρηματοδοτούμενων μέσω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κλπ.) αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί πρόσθετο ΑΕΠ της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων, τουλάχιστον.

Αυτό ισοδυναμεί με 7 μονάδες ΑΕΠ. Δηλαδή θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ή θα διασωθούν θέσεις που κινδυνεύουν, πάνω από 300.000! Αν ταυτόχρονα υπάρξουν και μέτρα ρευστότητας, αυτό θα είναι μόνιμο, όχι μια μόνο στιγμή. Και θα έχει διάρκεια, θα οδηγήσει σε Ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ πρόσθεσε ότι για να πάρει μπρος η Οικονομία δεν αρκεί να πέσουν χρήματα από το ΕΣΠΑ, πρέπει να υπάρξει και η απαραίτητη ρευστότητα και εξήγησε: «Θα συμβεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το εργαλείο ρευστότητας που ήδη συζητιέται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την πρόσθετη δανειοδότηση που θα πάρουν οι ελληνικές τράπεζες, όπως πήραν από τον Μ. Ντράγκι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές, με τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ κλπ».

Εξήγγειλε δύο πρόσθετα μέτρα που θα δημιουργήσουν επιπλέον ρευστότητα:

Την επιστροφή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους έξι δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων περίπου τα πέντε ως το τέλος του χρόνου, και τη φορολογική αμνήστευση για την επιστροφή καταθέσεων μαζί με κάποια πρόσθετα μέτρα για την εγγυοδοσία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευσή του για τη μείωση της φοφορλογίας: «Σταδιακά μείωση των φορολογικών συντελεστών, που θα αρχίσει με 15% για τα νομικά πρόσωπα και θα φτάσει σε μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών σε επίπεδα που δεν υπήρξαν ποτέ στην Ελλάδα. Αυτό είναι αληθινή επανάσταση!» είπε.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι για να υπάρξει απασχόληση, πρέπει να υπάρξουν επιχειρήσεις. «Και για να υπάρξουν επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις, δεν μπορούμε εμείς να τις φορολογούμε τριπλάσια απ' ό,τι κάνουν οι γειτονικές μας χώρες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «όλα αυτά τα μέσα τα έχουμε στη διάθεσή μας Όλα αυτά δεν τα απαγορεύει η δανειακή σύμβαση. 'Αρα μπορούμε να τα κάνουμε. Θα συνοδευτούν από αληθινά αναπτυξιακές πρωτοβουλίες -μαρίνες, νέες υποδομές τουρισμού, ενέργεια, καθετοποίηση- μεταποίηση προϊόντων και σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι υπάρχουν δύο απαραίτητηες προυποθέσεις: Το χτύπημα της γραφειοκρατίας, στο οποίο, είπε, δίνουμε τη μέγιστη προτεραιότητα, μαζί με τη σταδιακή μείωση των φόρων. Και να μην ληφθούν άλλα υφεσιακά μέτρα, όπως οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.




Aναλυτικά η εισήγηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά κατά την διάρκεια συζήτησης με εργαζόμενους και άνεργους στο Λαύριο:

"Φίλες και φίλοι,

Τιμούμε σήμερα την Εργατική πρωτομαγιά.
Την προσφορά της Εργασίας, στη σύγχρονη κοινωνία.
Την αξία της Εργασίας και τις αρετές της εργατικότητας και την παραγωγικότητας.
Το δικαίωμα στην Εργασία.
Και τα τιμούμε σε μια στιγμή, που εδώ, στην Ελλάδα πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες βρίσκονται στην ανεργία.
Και οι περισσότεροι είναι πια μακροχρόνια άνεργοι…
Κι έχουν χάσει την ελπίδα ότι θα βρουν σύντομα εργασία.
Ενώ πολύ περισσότεροι έχουν εργασία, αλλά φοβούνται ότι θα τη χάσουν κι εκείνοι.
Προτεραιότητά μας, απόλυτη, είναι να σταματήσουμε, να ανακόψουμε τον εφιάλτη της ανεργίας.
Αν το πετύχουμε αυτό, όλα τα άλλα θα διορθωθούν.
Αν δεν το επιτύχουμε αυτό, όλα τα άλλα που λέμε δεν έχουν και πολύ νόημα.
Πώς θα το πετύχουμε; Είναι εφικτό;
Μπορούμε να το πετύχουμε. Και είναι απόλυτα εφικτό.
Και γι’ αυτό έχουμε συγκεντρώσει όλο το μήνυμά μας σε μια λέξη: Ανάπτυξη!
Σε πρώτη φάση Ανάκαμψη, να πάψει να πέφτει η Οικονομία, να πάψει να ανεβαίνει η Ανεργία.
Κι ύστερα Ανάπτυξη, που να αντέχει στο χρόνο και να επιταχύνεται με το πέρασμα του χρόνου...
Για να βγούμε οριστικά, και από την κρίση, και από τον υπερδανεισμό και από το Μνημόνιο.
Απευθύνομαι σε όλους εκείνους τους μικρομεσαίους, που έχασαν τις δουλειές τους, που έβαλαν λουκέτο,
που έδιωξαν τους εργαζόμενους και τώρα είναι κι οι ίδιοι άνεργοι.
Θα τους στηρίξουμε να ξανά-στήσουν τις δουλειές τους.
Να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Να ξανά-στηθούν στα πόδια τους.
Απευθύνομαι στους νοικοκύρηδες που βρίσκονται σε απόγνωση. Θα ξαναγίνουν νοικοκύρηδες!
Απευθύνομαι στη Μεσαία τάξη που γονάτισε. Θα ξανασηκωθεί όρθια…
Δεν μπορείς να καταπολεμήσεις την ανεργία, αν δεν ορθοποδήσει η Μεσαία τάξη.
Αυτή δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης.
Σήμερα θα σας δείξω με ένα παράδειγμα πώς και γιατί, αν κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε σωστά, η Ανάκαμψη είναι εφικτή και η πλήρης Ανάπτυξη είναι κοντά:

Να θυμάστε ότι για κάθε 1% που ανεβαίνει το ΑΕΠ αυτό ισοδυναμεί με 45-50 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και με 1 δισεκατομμύριο μικρότερο έλλειμμα.
-- Αν χρησιμοποιήσουμε τα δύο επόμενα χρόνια τα μισά περίπου (7 δισ.) από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΕΣΠΑ (χωρίς τίποτε άλλο απ’ ό,τι προβλέπει το πρόγραμμά μας για Ανάκαμψη - συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, ξεμπλοκάρισμα αυτοχρηματοδοτούμενων μέσω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κλπ.) αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί πρόσθετο ΑΕΠ της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων τουλάχιστον.
Αυτό ισοδυναμεί με 7 μονάδες ΑΕΠ. Δηλαδή θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ή θα διασωθούν θέσεις που κινδυνεύουν, πάνω από 300 χιλιάδες!
-- Αν ταυτόχρονα υπάρξουν και μέτρα ρευστότητας, αυτό θα είναι μόνιμο, όχι μια μόνο στιγμή. Και θα έχει διάρκεια, θα οδηγήσει σε Ανάπτυξη.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, και κάτι ακόμα για να πάρει μπρος η Οικονομία. Δεν αρκεί να πέσουν χρήματα από ΕΣΠΑ: Πρέπει να υπάρξει και η απαραίτητη ρευστότητα.
Πράγμα που θα συμβεί μετά την ανακεφαλαίωση των τραπεζών,
[ - με το εργαλείο ρευστότητας που ήδη συζητιέται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,
- με την πρόσθετη δανειοδότηση που θα πάρουν οι Ελληνικές τράπεζες, όπως πήραν από τον Ντράγκι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές,
-- με τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ κλπ.]
Κι ακόμα δύο πρόσθετα μέτρα:
- η επιστροφή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 6 δισεκατομμυρίων, τα 5 περίπου ως το τέλος του χρόνου.
- και η φορολογική αμνήστευση για την επιστροφή καταθέσεων μαζί με κάποια πρόσθετα μέτρα για την εγγυοδοσία, θα δημιουργήσουν πρόσθετη ρευστότητα.
-- Κι ένα ακόμα πολύ βασικό: σταδιακά μείωση των φορολογικών συντελεστών. Που θα αρχίσει με 15% για τα νομικά πρόσωπα. Και θα φτάσει σε μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών σε επίπεδα που δεν υπήρξαν ποτέ στην Ελλάδα.
Αυτό είναι αληθινή επανάσταση!
Γιατί για να υπάρξει απασχόληση, πρέπει να υπάρξουν επιχειρήσεις.
Και για να υπάρξουν επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις, δεν μπορούμε εμείς να τις φορολογούμε τριπλάσια απ’ ό,τι κάνουν οι γειτονικές μας χώρες…

Προσέξτε: όλα αυτά τα μέσα τα έχουμε στη διάθεσή μας
Όλα αυτά είναι δεν τα απαγορεύει η δανειακή σύμβαση.
Άρα μπορούμε να τα κάνουμε.
Μπορούμε να υποκινήσουμε Ανάκαμψη που θα φτάσει της 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, τουλάχιστον, και θα δημιουργηθούν πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

-- Και δεν είναι μόνον αυτά: Θα συνοδευτούν από αληθινά αναπτυξιακές πρωτοβουλίες – μαρίνες, νέες υποδομές τουρισμού, ενέργεια, καθετοποίηση-μεταποίηση προϊόντων και σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών –
Έτσι η τωρινή ανεργία μπορεί να πέσει κάτω από το μισό μέσα σε τρία χρόνια.

Δύο μόνο προϋποθέσεις απαιτούνται:
- Το χτύπημα της γραφειοκρατίας, στο οποίο δίνουμε τη μέγιστη προτεραιότητα μαζί με τη σταδιακή μείωση των φόρων.
- Και να μη ληφθούν άλλα υφεσιακά μέτρα, όπως οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Αν επιτύχουμε αυτά, τότε μην έχετε καμιά αμφιβολία:
Η Ελλάδα θα τα καταφέρει…"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου