Τρίτη 29 Μαΐου 2012

«Λεφτά υπάρχουν» - και στο Δέλτα του Νίγηρα!


Γράφει η
Σοφία Βούλτεψη


Οι περισσότεροι είδαν στις πρόσφατες δηλώσεις Λαγκάρντ – όταν την πήρε ο πόνος για τα παιδιά στο Δέλτα του Νίγηρα, που μοιράζονται ανά τρία μία καρέκλα στις σχολικές αίθουσες  -  την αλαζονεία του ισχυρού.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Η βάση του προβλήματος βρίσκεται πάντα στο γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ και το ΔΝΤ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ να έχουν καν την δυνατότητα να λειτουργούν και να εκφράζονται με οποιονδήποτε τρόπο για την Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι – αλλά το έχουμε ξεχάσει, καθώς καταντήσαμε να αγωνιούμε μήπως βρεθούμε εκτός ευρώ – ότι η χώρα, ελέω του γνωστού καταστροφικού διδύμου Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου, κατέφυγε σε έναν μηχανισμό όπου συμμετέχει το ΔΝΤ, χωρίς να έχουν προηγουμένως εξαντληθεί όλες οι πιθανότητες αποφυγής αυτής της δραματικής εξέλιξης.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι πως το ίδιο δίδυμο έκανε ό,τι μπορούσε για να δυσφημήσει τη χώρα σε όλους τους αξιωματούχους του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Πριν η κ. Λαγκάρντ βρεθεί στο ανώτατο αξίωμα του ΔΝΤ, ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και μπορούμε να φανταστούμε τι άκουγε για τη χώρα μας σε αναρίθμητα Eurogroup, συμβούλια υπουργών Οικονομικών και κατ’ ιδίαν συναντήσεις:

Ότι στην Ελλάδα κυριαρχεί η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, ότι οι Έλληνες είναι άχρηστοι και τεμπέληδες, ότι η κοιτίδα του πολιτισμού δεν είναι παρά η κοιτίδα της κλεπτοκρατίας.

Τα άκουσαν όλα αυτά τόσες πολλές φορές και με τέτοια έμφαση, που πλέον έχουν γίνει κομμάτι της ζώσας μνήμης, στο μυαλό τους έχουν ταυτίσει την Ελλάδα με ό,τι πιο διεφθαρμένο, αναξιοπρεπές και άθλιο υπάρχει επί του πλανήτου.

Μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί τίποτε για να αλλάξει αυτή η εικόνα.

Οι συκοφάντες παρέμειναν στην εξουσία για δυο χρόνια, ακολούθησε μια – ο Θεός να την κάνει – κυβέρνηση συνεργασίας πενήντα υπουργών και τώρα βρεθήκαμε με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, που είναι προφανές πως δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αναστρέψει αυτή την εικόνα.

Την ίδια ώρα, και ο κ. Τσίπρας, εκδράμοντας στην Εσπερία, όχι μόνο δεν έκανε κάτι για να αποκαλυφθεί η συκοφαντία κατά της χώρας μας, όχι μόνο δεν εστράφη κατά των πραγματικών συκοφαντών, αλλά κατηγόρησε τους ξένους ως συκοφάντες – αν και οι δικές τους συκοφαντίες είναι αποτέλεσμα ελληνικού (λέμε τώρα) δυσφημιστικού σχεδίου.

Έτσι, οι ξένοι (της Λαγκάρντ συμπεριλαμβανομένης) έχουν πεισθεί πως στην Ελλάδα «λεφτά υπάρχουν», αλλά… δεν θέλουμε να τους τα δώσουμε!

Το θέμα είναι πως «λεφτά υπάρχουν» και στο Δέλτα του Νίγηρα, πολύπαθη περιοχή για την οποία χύνει κροκοδείλια δάκρυα η κ. Λαγκάρντ.

Μίλησε, βέβαια, για τον Νίγηρα, χώρα πάμφτωχη, όπου επίσης έχει βάλει το χεράκι του το ΔΝΤ, επιβάλλοντας βαριές φορολογίες στα τρόφιμα και οδηγώντας τον λαό σε λιμοκτονία.

Αλλά είναι βέβαιο ότι στο νου της είχε τη Νιγηρία, με την οποία ο οργανισμός του οποίου ηγείται έχει καταστροφικά πάρε-δώσε τον τελευταίο καιρό.

Απλώς, σκόπιμα μίλησε για Νίγηρα, οδηγώντας όμως μοιραία την σκέψη μας στη Νιγηρία, τελευταίο θύμα του ΔΝΤ.

Η Νιγηρία διαθέτει τεράστιο ορυκτό πλούτο. Παράγει περί τα 2,5 εκ βαρέλια πετρέλαιο τον χρόνο – επ’ αυτού υπήρξε και μια πολύ καλή εκπομπή του «Εξάντα» - από τα οποία το κράτος κερδίζει 17 δις δολάρια ετησίως.

Παρ’ όλα αυτά, όπως μας ενημέρωσε «ανήσυχη» η κ. Λαγκάρντ, τα παιδιά (στο Νίγηρα, στη Νιγηρία, μικρή σημασία έχει) λιμοκτονούν και μοιράζονται τρία μία καρέκλα για να μάθουν γράμματα, την ώρα που τα ειδικά σώματα ασφαλείας, εξοπλισμένα από τις πετρελαϊκές εταιρίες τρομοκρατούν και δολοφονούν τον λαό!

Αυτά συμβαίνουν στη σημαντικότερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Αφρικής και δωδέκατη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό στον κόσμο, με παραγωγή ίση με αυτή του Κουβέιτ και πέμπτη μεγαλύτερη προμηθεύτρια των ΗΠΑ.

Την χώρα επισκέφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η κ. Λαγκάρντ – εξ ου και οι… γνώσεις της επί θεμάτων… εκπαίδευσης.

Φυσικά, για την ταμπακιέρα δεν λέει τίποτε. Δεν μας εξηγεί δηλαδή πώς γίνεται μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο να είναι και μια από τις πιο φτωχές.

Δεν μας εξηγεί για ποιον λόγο στη Νιγηρία δεν υπάρχουν υποδομές διύλισης, με αποτέλεσμα η πετρελαιοπαραγωγός αυτή χώρα να… εισάγει βενζίνη!

Και κυρίως, κρύβει το γεγονός ότι με εντολή του ΔΝΤ στη χώρα αυτή σταμάτησαν οι επιδοτήσεις καυσίμων, δήθεν για να… καταπολεμηθεί η διαφθορά και ενώ την ίδια ώρα μια διεφθαρμένη κυβέρνηση δολοφονεί τον λαό με τα τάγματα θανάτου που εξαπολύει συνεχώς στην ύπαιθρο.

Η ανυπαρξία υποδομών διύλισης είχε επιβάλει την επιδότηση της αγοράς καυσίμων.

Από την 1η Ιανουαρίου, όμως, αυτή σταμάτησε με εντολή ΔΝΤ.

Αποτέλεσμα: Αμέσως τριπλασιάστηκε η τιμή της βενζίνης, οι τιμές όλων των ειδών πρώτης ανάγκης πήγαν στα ύψη, ο λαός βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στη φτώχεια και στην πείνα και η κυβέρνηση έστειλε και πάλι στους δρόμους τα τάγματα θανάτου για να καταστείλει την λαϊκή εξέγερση – στη μανία των κρατικών μισθοφόρων προστέθηκαν και οι τρομοκρατικές ενέργειες των μουσουλμάνων εξτρεμιστών.

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά η κυβέρνηση της Νιγηρίας διέκοψε τις επιδοτήσεις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Λαγκάρντ στην περιοχή. (Αναφορά στις πιέσεις εκ μέρους του ΔΝΤ είχε κάνει στις 29 Δεκεμβρίου του 2012 και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ’ς).

Άλλωστε, είναι γνωστό πως κάποιες από τις «ιδεοληψίες» του ΔΝΤ έχουν οδηγήσει στην φτωχοποίηση – με εντελώς επιλεκτικό τρόπο – όλες τις χώρες των οποίων ο πλούτος πρέπει να λεηλατηθεί.

Σε αρκετές περιπτώσεις, το ΔΝΤ έχει βρει σύμμαχο τον ίδιο τον ΟΗΕ.

Την ώρα που η διαφθορά βασιλεύει σε όλον τον κόσμο, με πρόσχημα τον πόλεμο εναντίον της, επιβάλλονται πολιτικές που οδηγούν τους λαούς στη λιμοκτονία, ενώ τα διάφορα πολιτικά κατεστημένα τους συνεχίζουν να διαφθείρονται ανενόχλητα και οι λαθρέμποροι καυσίμων να θησαυρίζουν.

Το ΔΝΤ δεν έκανε τίποτε για να σταματήσουν οι εισαγωγές καυσίμων σε μια χώρα που παράγει πετρέλαιο, ούτε επέβαλε την κατασκευή ή επαναλειτουργία των διυλιστηρίων της χώρας.

Απλώς σταμάτησε τις επιδοτήσεις, σε μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα και όπου ένας στους τέσσερις είναι άνεργος.

Όταν, λοιπόν, η κ. Λαγκάρντ χρησιμοποιεί τη Νιγηρία για να πλήξει την Ελλάδα, δεν προσβάλλει την Ελλάδα, αλλά τη Νιγηρία.

Προσπαθεί, δηλαδή, να πετύχει μ’ έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: Και στην Ελλάδα να επιτεθεί και να δείξει «ευαισθησία» για τη Νιγηρία, που η ίδια έχει σκοτώσει.

Πρόκειται, βέβαια, για… πρωτόκολλο: Πριν από πέντε χρόνια, χάλασε ο κόσμος όταν αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Πολ Γούλφοβιτς βοήθησε την ερωμένη του να κερδίζει 300.000 δολάρια τον χρόνο.

Στην πραγματικότητα, το δήθεν σκάνδαλο διογκώθηκε, προκειμένου να κρυφτεί η είδηση για την απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να σταματήσει να δανείζει χρήματα στις κυβερνήσεις των υπό ανάπτυξη χωρών, αν αυτές συνέχιζαν να επιδοτούν αγαθά όπως το νερό και το ηλεκτρικό. Οι επιδοτήσεις σταμάτησαν με ολέθριες συνέπειες για τους πληθυσμούς.

Πριν από τέσσερα χρόνια, είχε δοθεί μεγάλη έμφαση στην εξωσυζυγική σχέση του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν με την ουγγρικής καταγωγής Πιρόσκα Νάγκι.

Αφού έψαξαν για αποδείξεις σχετικά με το αν ο Στρος-Καν βαρυνόταν με τις κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας και ευνοιοκρατίας, η υπόθεσε έκλεισε με μία μόνο επίπληξη για «ένα σοβαρό σφάλμα κρίσεως εκ μέρους του» και  το ΔΣ του ΔΝΤ τον παρέδωσε άσπιλο και αμόλυντο, διότι, όπως επισήμως ανακοινώθηκε, αναγνώρισε «το μεγάλο του λάθος και ζήτησε συγγνώμη»!

Στη Γαλλία, ακούστηκε πως εκείνο το ροζ σκάνδαλο πήρε διαστάσεις για να υποβαθμιστούν οι διεθνείς πρωτοβουλίες του Σαρκοζί για την οικονομία και την αυστηρότερη ρύθμιση της αγοράς.

Και μια λεπτομέρεια: Η πέτρα του σκανδάλου ήταν ανώτερο στέλεχος του Ταμείου στον τομέα της Αφρικής – τυχαίο;

Και ήδη εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη στο Λονδίνο – κι’ αυτό τυχαίο;

Τώρα, ξαφνικά, η Λαγκάρντ συνδέει την Ελλάδα με την πετρελαιοπαραγωγό πλην φτωχή Νιγηρία – τυχαίο κι’ αυτό;

Υ.Γ. Δεν μένει παρά να ξεσπάσει και ένα ροζ σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια την… Λαγκάρντ για να δέσει το γλυκό των περίεργων συμπτώσεων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου