Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Πάνω από 100 οι... ναυγαγοί του «πράσινου Τιτανικού»!



Δεκάδες υποψήφιοι, ανάμεσά τους ηχηρότατα ονόματα με μακρά θητεία στο Κοινοβούλιο, μένουν τελικά εκτός Βουλής. Το μάρμαρο πλήρωσαν περισσότερο από όλους όσοι κατήλθαν υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ, περισσότεροι από 100 βουλευτές του οποίου δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Ανάμεσα σε αυτούς πολλοί πρώην υπουργοί, ιδιαίτερα στις εκλογικές περιφέρειες του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης. Λαιμητόμος αποδείχθηκε περισσότερο για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η Β’ Αθηνών. Εκτός Βουλής επίσης βρέθηκε ο Δ. Καρύδης στην Α’ Πειραιώς, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να πάρει καμία έδρα εκεί, ενώ στη Β’ Πειραιώς ο Δ. Λιντζέρης κατάφερε να πάρει τη μία και μοναδική έδρα του ΠΑΣΟΚ από τον φιλοπαπανδρεϊκό αντιπρόεδρο της Βουλής Γρ. Νιώτη και τον άλλοτε υπουργό Γ. Διαμαντίδη.

Στην Αχαΐα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτός από τα χαμηλά ποσοστά είχαν να αντιμετωπίσουν και την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό. Ετσι ο πρώην πρωθυπουργός πήρε τη μία έδρα που αντιστοιχεί στο κόμμα αφήνοντας εκτός Βουλής τον Θ.
Παπαδόπουλο και τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Κ. Σπηλιόπουλο. Βουλευτής δεν θα είναι ξανά ούτε η Β. Τσόνογλου στη Βοιωτία, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει έδρα.

Θύματα των χαμηλών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ ήταν επίσης οι Δ. Τσιρώνης (Αρτα), Α. Μακρυπίδης και Σ. Γιαννακά (Αιτωλοακαρνανία), η Χ. Κεφαλίδου (Δράμα), ο υφυπουργός Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, ο οποίος πλήρωσε τις χαμηλές επιδόσεις του στα θέματα τουρισμού, και ο Ν. Ζωίδης (Δωδεκάνησα), η Ολγα Ρενταρή και η Ελένη Τσιαούση (Εβρου), η Κ. Περλεπέ - Σηφουνάκη (Εύβοια), οι Μ. Κατρίνης και Π. Αντωνακόπουλος (Ηλεία), ο Τ. Σιδηρόπουλος και ο Θ. Γικόνογλου (Ημαθία). Στο Κιλκίς ο Θ. Παραστατίδης νίκησε τον Γ. Φραγγίδη.

Μεγάλη έκπληξη για το ΠΑΣΟΚ στα Ιωάννινα, όπου και οι τρεις βουλευτές μένουν εκτός. Ο μεν Β. Αργύρης διότι δεν έθεσε υποψηφιότητα, ενώ οι Μ. Παντούλας και Θ. Οικονόμου, αν και μεγάλα φαβορί, πλήρωσαν την έντονη δυσαρέσκεια των Ιωαννιτών για το ΠΑΣΟΚ και έχασαν την έδρα από τον νέο Μ. Κασσή. Η βουτιά των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός Βουλής οι Φρ. Παρασύρης και Μ. Σκραφνάκη, ενώ υποψηφιότητα δεν έθεσε ο Μ. Στρατάκης.

Βουλευτές δεν θα είναι ξανά ο Ν. Σηφουνάκης (Λέσβου), οι Δ. Παπουτσής, Μ. Τιμοσίδης και Σ. Εμινίδης από την Καβάλα, και οι κ. Ρόβλιας, Σαλαγιάννης (δεν έθεσαν καν υποψηφιότητα) και Θεοχάρη από την Καρδίτσα, η Αντζελα Γκερέκου (Κέρκυρα), ο Π. Μπεγλίτης, η Κ. Φαρμάκη - Γκέκη και ο Α. Μανωλάκης στην Κορινθία, ο Π. Ρήγας και ο Γ. Παπαμανώλης, ο οποίος έβαλε με τη ΔΗΜ.ΑΡ. (Κυκλάδες). Σε αυτούς τους νομούς το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε ούτε μία έδρα. Θύμα του ίδιου φαινομένου έπεσε και ο εξ απορρήτων του Ευ. Βενιζέλου Κ. Καρτάλης στη Μαγνησία, αλλά και οι Μ. Μίχου και Θ. Παπαγεωργίου στην Πιερία. Ο Γ. Αμοιρίδης κατήλθε με τη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά ούτε αυτό το κόμμα έβγαλε βουλευτή. Μεγαλύτερη έκπληξη όλων πάντως ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να βγάλει έδρα ούτε καν στα Χανιά. με αποτέλεσμα να μην επανεκλεγεί κανένας εκ των Ευ. Δαμιανάκη, Σ. Βαληράκη και Ευ. Κουρουπάκη.

Δεν επανεκλέγονται φυσικά και οι οκτώ που προέρχονταν από μονοεδρικές, καθώς το ΠΑΣΟΚ τις έχασε όλες· συγκεκριμένα οι Θ. Χαντάβας (Γρεβενών), Η. Καρανίκας (Ευρυτανίας), Μ. Κλαυδιανού (Ζακύνθου), Χ. Κατσούρας (Θεσπρωτίας), Σ. Μοσχόπουλος (Κεφαλονιάς), Σ. Μαργέλης (Λευκάδας), Π. Βαρδίκος (Σάμου) και Α. Παπαθανάση (Φωκίδας).

Μεγάλη μάχη έγινε και στη Λάρισα, με τον Φ. Σαχινίδη να αφήνει εκτός Βουλής τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχο, αλλά και στη Μεσσηνία, όπου η Νάντια Γιαννακοπούλου επικράτησε του Δ. Κουσελά. Στην Ξάνθη ο Τσετίν Μάντατζη δεν έθεσε καν υποψηφιότητα, ενώ στην Πέλλα εκτός έμειναν οι Β. Γιουματζίδης και Η. Θεοδωρίδης, που πήγε στη ΔΗΜ.ΑΡ. Στις Σέρρες εκτός έμειναν οι Σ. Κουτμερίδης και Μ. Τζελέπης, στα Τρίκαλα ο Χ. Μαγκούφης, η Σ. Μερεντίτη και ο Χ. Χάιδος, ενώ στη Φθιώτιδα ο Ν. Τσώνης πέταξε εκτός τις Τόνια Αντωνίου και Κ. Μπατζελή.

Αίσθηση προκαλεί και η μη επανεκλογή της Ελπίδας Τσουρή στη Χίο, η οποία έχασε την έδρα από τον Κώστα Τριαντάφυλλο. Οι πληροφορίες από τη Χίο λένε ότι η πρώην υφυπουργός Ναυτιλίας πλήρωσε μεταξύ άλλων και τις κακές σχέσεις του επιχειρηματία θείου της Στέλιου Βίου στο νησί.

Από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα συνεχίσουν στα βουλευτικά έδρανα οι μέχρι πρότινος βουλευτές Ευ. Αντώναρος και Θ. Γιαννόπουλος (Β’ Αθηνών), Ευγενία Τσουμάνη - Σπέντζα (Α’ Αθηνών), Κ. Κόλλιας (Κορινθία), Ν. Καντερές (Αττική), Μ. Μπεκίρης (Αχαΐα), Τ. Νεράντζης (Β’ Πειραιώς), Τ. Καρυπίδης (Σέρρες), Κ. Παπασιώζος (Αρτας), ο Μ. Τζίμας (Δράμας), ο Γ. Αποστολάκος (Λακωνία), ο Σ. Κεδίκογλου (Εύβοια), ο Γ. Χαλκίδης (Ημαθία), ο Σ. Αναστασιάδης (Β’ Θεσσαλονίκης) και ο Γ. Βαγιωνάς (Χαλκιδική).

Από το ΚΚΕ εκτός έμειναν οι Γ. Μαυρίκος, Ν. Παπακωνσταντίνου. Εκτός Βουλής βρέθηκαν φυσικά και οι 16 βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι τέσσερις της Ντόρας Μπακογιάννη και οι Λ. Κατσέλη και Χ. Καστανίδης καθώς και οι άλλοι ως τώρα βουλευτές από την Κοινωνική Συμφωνία.


Μεσοτοιχία στο Κοινοβούλιο τα γραφεία ΚΚΕ και Χρ. Αυγής!

Σε νούμερο ένα πρόβλημα της επτακομματικής Βουλής αναδεικνύεται προς το παρόν το χωροταξικό, με τις μετακομίσεις στο κτίριο να έχουν αρχίσει από χθες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα γραφεία του ΛΑΟΣ θα δοθούν στη Χρυσή Αυγή, με τη λεπτομέρεια που κεντρίζει το ενδιαφέρον να είναι ότι βρίσκονται μεσοτοιχία με τα γραφεία του ΚΚΕ.

Παρελθόν θα αποτελέσουν σύντομα και οι περίπου οκτώ αίθουσες που διατηρούσε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο όροφο, τις οποίες είχε πάρει όταν εξέλεξε 160 βουλευτές. Αν ισχύσει ο αναλογικός κανόνας, το ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει 2-3 αίθουσες και θα παραχωρήσει τις υπόλοιπες πιθανότατα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ούτως ή άλλως γειτνιάζουν.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος αυτή την ώρα πάντως ακούει στο όνομα Ανεξάρτητοι Ελληνες. Μέχρι σήμερα οι δέκα βουλευτές του Πάνου Καμμένου στριμώχνονταν σε μία αίθουσα που τους είχε παραχωρήσει η Νέα Δημοκρατία. Ο υπερτριπλασιασμός ωστόσο του αριθμού των βουλευτών καθιστά αναγκαία την εξεύρεση κι άλλων χώρων. Δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, να αναγκαστεί να παραχωρήσει χώρους και στον Πάνο Καμμένο.

Αλγεινή εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει η απόφαση του Φίλιππου Πετσάλνικου να πάρει τρία γραφεία (αίθουσες 144-145-146) στον πρώτο όροφο της Βουλής. Ο Κανονισμός τού δίνει αυτό το δικαίωμα ως πρώην προέδρου της Βουλής. Οπως σχολιάστηκε όμως χθες, από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να εκλεγεί ούτε βουλευτής, θα έπρεπε να περιοριστεί σε ένα το πολύ γραφείο.

Μετακομίσεις όμως ενδεχομένως να υπάρξουν και με τα γραφεία των πολιτικών αρχηγών. Αν τελικά σχηματιστεί κυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά επικεφαλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να μετακομίσει είτε στο γραφείο του πρωθυπουργού είτε σε κάποιο παρακείμενο. Σε αυτή την περίπτωση το γραφείο που μέχρι σήμερα είχε και ανήκει στον εκάστοτε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραχωρηθεί στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα φύγει από το γραφείο που έχει σήμερα εντός της αίθουσας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και θα μετακομίσει στο ισόγειο. Εκεί όπου χθες συνάντησε τον Αντώνη Σαμαρά.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου