Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Νέα ρύθμιση έως και 60 μηνιαίες δόσεις

Σε εισπρακτικές εταιρίες θα μπορεί να αναθέτει στο εξής το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί, την ενημέρωση των οφειλετών τους για τις οφειλές και για τα τυχόν προγράμματα ρυθμίσεων ή αποπληρωμής των οφειλών αυτών. Η σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου ανοίγει το δρόμο για να ριχθούν στη μάχη της συλλογής των ληξιπρόθεσμων χρεών οι εταιρίες του Ν. 3758/2009 ή κοινοπραξίες τους, με μοναδική εξαίρεση τις οφειλές που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο της δραστηριότητας των ιδιωτικών εταιριών, καθώς αντιμετωπίζονται όπως προβλέπεται από τους μηχανισμούς του Δημοσίου.
Ευκολίες
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά παράλληλα σε νέα ρύθμιση, με πολλές (έως 60) μηνιαίες δόσεις, για όσους έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και τελωνεία έως τις 31 Ιανουαρίου 2012. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα μεταβίβασης ακινήτου σε τρίτους και καταβολής του συνολικού τιμήματος στο Δημόσιο, ακόμη κι αν δεν εξοφλείται η οφειλή, με τον όρο της διασφάλισης του εναπομένοντος ποσού με λοιπά περιουσιακά στοιχεία ή εγγυήσεις τρίτων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέχρι τις 31-1-2012 να υποβάλουν στην αρμόδια ΔΟΥ ή τελωνείο, όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές, αίτηση ρύθμισης ως εξής:

* Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
* Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 90%.
* Σε 13 έως 24 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 75%.
* Σε 25 έως 36 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 60%.
* Σε 37 έως 48 δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 45%.
* Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή προσαυξήσεων κατά 25%.
Η αποπληρωμή
Η εφάπαξ εξόφληση ή η καταβολή της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Παράλληλα, η ελάχιστη μηνιαία δόση που καθιέρωσε ο Ν. 3888/2010 μειώνεται από τα 500 στα 100 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των δόσεων, ώστε «να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες και ιδιαίτερα σε αυτούς που οφείλουν μικρά ποσά να υπαχθούν στα υφιστάμενα προγράμματα της ρύθμισης με περισσότερες δόσεις», όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου.
Οσοι ενταχθούν στη νέα ρύθμιση θα επωφεληθούν επίσης από αναστολή των ποινικών διώξεων που τυχόν έχουν ασκηθεί εναντίον τους για τη μη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς επίσης από αναστολή των διαδικασιών κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τα χρέη που ρυθμίζονται.
Σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή μίας δόσης, τότε προβλέπεται επιβάρυνση της τάξεως του 1% για κάθε μήνα. Εάν δεν καταβληθούν όμως τρεις συνεχόμενες δόσεις ή δεν εξοφληθούν η προτελευταία ή η τελευταία δόση, τότε οι οφειλέτες χάνουν τα ευεργετήματα της παραπάνω ρύθμισης, με αποτέλεσμα να επανέρχονται σε ισχύ και τα προαναφερθέντα μέτρα που έχουν ανασταλεί.
Στο πλαίσιο των διευκολύνσεων προς τους οφειλέτες, προβλέπονται ακόμη τα ακόλουθα:
* Ενώ οι μέγιστες δυνατές δόσεις της ρύθμισης του άρθρου 14 του Ν. 3888/10 εκτείνονται χρονικά μέχρι τον Ιούνιο του 2014, πλέον δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να υπαχθούν είτε στη ρύθμιση αυτή είτε σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των διατάξεων των άρθρων 13-21 του Ν. 2648/98, όπου οι προβλεπόμενες δόσεις δύνανται να ανέλθουν μέχρι τις 26 και υπό προϋποθέσεις μέχρι και τις 48.
* Αίρεται η απαγόρευση χορήγησης διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής η οποία ίσχυε για μια διετία όσον αφορά χρέη που βεβαιώθηκαν ταμειακά μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 3888/2010.
* Οι φορολογούμενοι που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους από παρακρατούμενους, επιρριπτόμενους φόρους ή φόρο εισοδήματος τρέχοντος έτους σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής μπορούν να υποβάλουν το αίτημα της επανεξέτασης για αύξηση δόσεων χωρίς να απαιτείται πλέον να καταθέσουν εγγυητική επιστολή τραπέζης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου