Ανασκευάζει η γερμανική κυβέρνηση, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρότασή της σε Ευρώπη και Γερμανία, για διορισμό ευρωπαίου επιτρόπου στην Ελλάδα. Σκληρή επίθεση από τον επικεφαλής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δήλωσε ότι ο «επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως δύναμη κατοχής».Η Γερμανία διαβεβαίωσε σήμερα πως η επίμαχη πρόταση ορισμένων Ευρωπαίων να τεθεί η Ελλάδα υπό δημοσιονομική επιτροπεία δεν είναι παρά μια «γενική σκέψη» που βρίσκεται ακόμη «υπό διαμόρφωση». «Πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας: «Όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα».
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους μίλησε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου για μια «συζήτηση εργασίας» για να «δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει», στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου «όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα» στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.
Ο ίδιος έκανε λόγο για δύο πιθανές πορείες. Η πρώτη θα ήταν «να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους» επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, κάτι που θα ήταν «ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Η δεύτερη επιλογή θα ήταν «να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης» για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή, πρόσθεσε.
Ο Κότχαους διαβεβαίωσε πως μια συμμετοχή κρατών και θεσμών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν βρίσκεται σε συζήτηση». «Το κεντρικό σημείο των συζητήσεων είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», δηλαδή των τραπεζών και άλλων ιδιωτών πιστωτών της Αθήνας που πρέπει να δεχθούν την παραγραφή χρεών ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε.
Επικρίσεις στην Ευρώπη προκαλεί η πρόταση της Γερμανίας, με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου να δηλώνει ότι «δεν είναι και πολύ λογική» και τον Αυστριακό καγκελάριο να την χαρακτηρίζει «προσβλητική». Πρέπει «να προσέξουμε να μην πληγώσουμε περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο» τον ελληνικό λαό, προειδοποίησε ο Ζαν Άσελμπορν στο περιθώριο συνόδου των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι «λίγο περισσότερο προσεκτική στις δηλώσεις της». Οι γερμανικές απειλές «κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση. Δεν είναι πολύ λογικό οι γερμανοί πολιτικοί να λένε ότι πρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία η Ελλάδα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.
«Στην πολιτική, κανείς δεν χρειάζεται να είναι προσβλητικός», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος συμμετείχε στην ίδια σύνοδο, προσθέτοντας: «Αυτό δεν έχει αποτελέσματα και κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση».
Την πρόταση απέρριψε κατηγορηματικά και ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Πλανάται όποιος πιστεύει ότι μπορεί να ξανακερδίσει τη νότια Ευρώπη αποκλειστικά και μόνον μέσα από περαιτέρω μέτρα περικοπών». Ο «επίτροπος» θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής» και προσθέτει ότι «τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική» είπε ο κ. Γκάμπριελ, μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο. «Αυτό που χρειάζονται στην Ελλάδα είναι συμβουλές και βοήθεια και όχι κατάργηση της δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.
«Το Βερολίνο θα πρέπει να είναι προσεκτικό με τις προτάσεις του», τονίζει σε σημερινή του συνέντευξη προς την εφημερίδα Welt ο επικεφαλής της ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρκους Φέρμπερ. «Δεν πρέπει να ζητάς κάτι το οποίο δεν θα ήσουν διατεθειμένος να αποδεχθείς για τον εαυτό σου», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φέρμπερ.
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι σε σχετική ετυμηγορία του για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας είχε αποφανθεί ότι το δικαίωμα κατάρτισης προϋπολογισμού συνιστά θεμελιώδες στοιχείο της εθνικής κυριαρχίας και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να θίγεται, σύμφωνα με τον ίδιο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου