Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Γκαουλάιτερ με δικαίωμα βέτο για την Ελλάδα!



Τα δημοσιεύματα έχουν πλέον επιβεβαιωθεί. Η Γερμανία σκοπεύει να πατήσει για άλλη μια φορά την κατοχική «μπότα» της στη χώρα μας και απαιτεί να της εκχωρήσουμε την κυριαρχία μας, καθώς σχεδιάζει την εγκατάσταση ενός Ευρωπαίου επιτρόπου στην Ελλάδα, ο οποίος θα ασκεί τη δημοσιονομική πολιτική. Στην ουσία, δηλαδή, σχεδιάζει την τοποθέτηση ενός μη εκλεγμένου από τον ελληνικό λαό «μίνι πρωθυπουργού», ο οποίος θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των διεθνών δανειστών. Την είδηση έφερε για πρώτη φορά στο φως η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Times». Το δημοσίευμα της εφημερίδας ανέφερε ότι ο επίτροπος, ο οποίος θα
οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, θα μπορεί να ασκεί βέτο στις αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Ο «εντεταλμένος» θα επιτηρεί όλες τις μεγάλες δαπάνες στην Ελλάδα και ταυτόχρονα θα έχει την αρμοδιότητα να θέτει βέτο στις δημοσιονομικές αποφάσεις, εφόσον αυτές δεν συνάδουν με τους στόχους των διεθνών δανειστών.

Η Ελλάδα θα πρέπει, δηλαδή, να δεχτεί την εκχώρηση της εθνικής της κυριαρχίας στην Ε.Ε., αλλά και να δεσμευτεί νομικά ότι θα διαθέτει τα έσοδά της πρωτίστως και κυρίως για την εξόφληση του χρέους της. «Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο διάστημα» ανέφερε το κείμενο, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης. Μετά τους «Financial Times» την είδηση επιβεβαίωσε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μέσω «ευρωπαϊκής πηγής», ενώ κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν στην Deutsche Welle την ύπαρξη του σχεδίου, αρνήθηκαν ωστόσο να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για γερμανικό σχέδιο.

Η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ανέφερε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με αξιωματούχους στις Βρυξέλλες επικρατέστερος για τη θέση του «εντεταλμένου» στην Ελλάδα είναι ο Φινλανδός, Ευρωπαίος επίτροπος, Ολι Ρεν, επειδή «γνωρίζει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, γνωρίζει από χρήματα και, το βασικότερο, δεν είναι Γερμανός».

Σύμφωνα με την «Frankfurter Allgemeine», την πρόταση περί επιτρόπου υποστηρίζει και ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πρώην επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στις Βρυξέλλες, αλλά και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος έκανε σχετικές δηλώσεις στην εφημερίδα «Bild» που κυκλοφορεί σήμερα. «Κατά την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος χρειαζόμαστε καλύτερη ηγεσία και επιτήρηση. Αν οι Ελληνες δεν το καταφέρουν αυτό, τότε η ηγεσία και η επιτήρηση θα πρέπει να δοθούν έξωθεν, για παράδειγμα μέσω της Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέσλερ.

Αρνητική, ωστόσο, στο ενδεχόμενο τοποθέτησης Ευρωπαίου επίτροπου στην Ελλάδα είναι η Κομισιόν, η οποία απορρίπτει το σχέδιο, αν και επισημαίνει ότι η παρουσία της στην Ελλάδα θα ενισχυθεί. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «το εκτελεστικό έργο πρέπει να παραμείνει στην πλήρη δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι υπόλογη στους πολίτες και στα όργανα της χώρας».
Πάντως, στο Βερολίνο, το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο κ. Μρίντερλε μάλιστα, πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ζήτησε άκαμπτη στάση προς την Αθήνα.

Υπό αυτό το κλίμα ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται κυρίως να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Μαρία Παναγιώτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου