Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

«Ο Παπανδρέου ήξερα τα σενάρια για επίτροπο από τη Σύνοδο του Οκτωβρίου!»

 Η εξωφρενική πρόταση των Γερμανών για την τοποθέτηση ξένου επιτρόπου στην Ελλάδα για τον έλεγχο του εθνικού Προϋπολογισμού συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των πολιτικών κομμάτων. Η αρμοδιότητα για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση, ήταν το σχόλιο του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπρόσωπου Παντελή Καψή. «Αστειότητες» χαρακτήρισαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατία την πρόταση και προσέθεσαν: «Δεν συζητάμε τέτοιο θέμα».

Παράλληλα, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία, που συνυπέγραψαν το Μνημόνιο αλλά και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και πρωτοστάτησαν στον ερχομό του άτυπου επιτρόπου στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, ξεσηκώθηκαν -με καθυστέρηση- στο άκουσμα της έλευσης του τυπικού επιτρόπου.

 Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, που δεν έχει πειστεί ακόμα για τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης, σε γραπτή του δήλωση τονίζει ότι «αν τα δημοσιεύματα ισχύουν, θα πρέπει και πάλι να αποκρουστεί οποιαδήποτε ιδέα και πρόταση περί "επιτρόπων" στην Ελλάδα».

Ταυτόχρονα, κατόπιν εορτής, ο κ. Μπεγλίτης υποστηρίζει ότι ορισμένοι εταίροι είχαν προσπαθήσει να επιβάλουν «επιτρόπους» και «κηδεμονία», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, κάτι στο οποίο είχε «τότε, αντιταχθεί ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου». Φυσικά για την «ηρωική» αυτή προσπάθεια του τέως πρωθυπουργού ουδεμία νύξη είχε γίνει ούτε από τον ίδιο ούτε από τους συνεργάτες του. Δεν είχε θεωρήσει ο κ. Παπανδρέου ότι ήταν υποχρέωσή του να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για ένα τόσο μείζον αίτημα που διατύπωσαν τότε -εφόσον το έκαναν- οι ηγέτες της Ε.Ε.;

«Οποιος θέτει σε έναν λαό δίλημμα μεταξύ οικονομικής βοήθειας και εθνικής αξιοπρέπειας αγνοεί βασικά ιστορικά διδάγματα» δήλωσε σχετικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που προφανώς αγνοεί ο ίδιος ότι το κόμμα του υποστηρίζει πως το δίλημμα αυτό τέθηκε ξανά και μάλιστα σε σύνοδο κορυφής όπου ήταν και ο ίδιος παρών.

«Δεύτερη κατοχή» χαρακτήρισε ο ΛΑΟΣ την «ιδέα αποστολής επιτρόπου στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «καταλύει την εθνική κυριαρχία». Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι «από ακραίους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης επιδιώκεται να τεθεί η χώρα σε επιτροπεία, τροφοδοτώντας έτσι λαϊκιστικές και επικίνδυνες επιδιώξεις για έξοδο της χώρας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή». Εντονη ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ.


Κώστας Παπαχλιμίντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου