Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

20 σφαίρες στο 10σέλιδο καλάσνικοφ της τρόικας! Απαιτούν και αμοιβές Πορτογαλίας ή ακόμη και Βουλγαρίας!

Απολύσεις, μειώσεις μισθών, επικουρικών συντάξεων και ειδικών μισθολογίων, κατάργηση 13ου - 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, νέες αυξήσεις φόρων στην ακίνητη περιουσία αλλά και ανατροπές στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά είναι μέρος μόνο των νέων σκληρών μέτρων που θα υποστούν οι Ελληνες για να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα κωδικοποιούνται σε ένα δεκασέλιδο κείμενο που...
παρέδωσαν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ στον Λουκά Παπαδήμο και συνιστούν το νέο τελεσίγραφο των ξένων προς την ελληνική κυβέρνηση. Το νέο «πακέτο» λιτότητας αποτέλεσε χθες αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και της τριανδρίας της τρόικας.
Αναλυτικότερα, το πακέτο μέτρων των 16 δισ. ευρώ που ζητά η τρόικα, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «δημοκρατία», και το οποίο ο πρωθυπουργός απέστειλε στους υπουργούς της κυβέρνησης που εμπλέκονται στην 6η αξιολόγηση του Μνημονίου είναι:1. Κλείσιμο φορέων του Δημοσίου με άμεσες απολύσεις. Η τρόικα έχει ζητήσει πρόγραμμα μείωσης των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα κατά 150.000 έως το 2015, μέσω συνταξιοδότησης και απολύσεων.

2. Ενίσχυση του συστήματος ελέγχου τήρησης του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις και μείωση εισαγομένων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας.

3. Περικοπές αμυντικών δαπανών και των δαπανών Υγείας (φαρμακευτικές και νοσοκομειακές). Η τρόικα πιέζει για νέες μεγάλες περικοπές δαπανών στον χώρο της Υγείας, οι οποίες για το 2012 προσδιορίζονται στο ύψος των 800.000.000-850.000.000 ευρώ. Ενα ποσό της τάξης των 300.000.000-350.000.000 ευρώ θα προέλθει από τη μείωση της δαπάνης για φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και από το νέο καθεστώς τιμολόγησης των ιατρικών υπηρεσιών.

4. Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στα ειδικά μισθολόγια.
5. Αναδρομική αύξηση από 1/1/2012 των αντικειμενικών αξιών κατά 25%. Η εν λόγω απόφαση θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στην κτηματαγορά, η οποία ήδη πνέει τα λοίσθια.

6. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον κατά 5%.

7. Δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου και μείωση των επικουρικών συντάξεων.

8. Νέα νομοθεσία για μεγαλύτερη ευελιξία στο μισθολογικό κόστος, με συνδυασμό πολλαπλών παρεμβάσεων. Η τρόικα ζητεί κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και μείωση του κατώτατου μισθού που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

9. Νέο εθνικό φορολογικό σύστημα έως το τέλος Μαρτίου. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που σε αυτή τη φάση γίνονται μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, έχει τεθεί η διαμόρφωση του φορολογικού συστήματος από μηδενική βάση, με ισοδύναμο αποτέλεσμα, καθώς τα έσοδα ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 53 δισ. ευρώ. Εντούτοις, οι όποιες ριζικές αλλαγές σκοντάφτουν πάνω στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η τρόικα, η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται να συζητάει καμία απολύτως μείωση των φορολογικών συντελεστών, παρά μόνο την κατάργηση τυχόν απαλλαγών που παραμένουν σε ισχύ. Τα μέτρα που συζητούνται αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% κατά 2 ή 3 ποσοστιαίες μονάδες ή ακόμα και την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 18% ή 19%, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων με την υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή, τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, τη μείωση ή την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την αντικατάσταση όλων των φόρων που πλήττουν τα ακίνητα με ένα ενιαίο συντελεστή, που θα οδηγήσει σε αύξηση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων, την εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων ελέγχου περίπου 1.000.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, την κατάργηση των εκτάκτων εισφορών, την εφαρμογή καθολικού «πόθεν έσχες».

10. Αναίρεση των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για ευθεία παραβίαση της ελληνικής κοινοβουλευτικής λειτουργίας, καθώς οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

11. Νομοθεσία για την περαιτέρω απελευθέρωση υπηρεσιών και αγορών. Προώθηση νόμου που θα δίνει τέλος στη μεταβατική περίοδο για την απελευθέρωση του κλάδου των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και πλήρη απελευθέρωση των κλειστών.

12. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Δικαιοσύνης έως τα τέλη Μαρτίου.

13. Ιδιωτικοποιήσεις δύο ή τριών μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων του Δημοσίου.

14. Αρση της υποχρεωτικής συμμετοχής δικηγόρων κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων και κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για δικηγόρους με έμμισθη εντολή.

15. Κατάρτιση σχεδίου δράσης για την ΑΤΕ.

16. Μείωση μισθών στις τράπεζες και απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων.

17. Κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών εταιριών σε εφημερίδες.

18. Μετατροπή του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σε καθαρά συμβουλευτικό όργανο και ανακήρυξη του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε απόλυτο άρχοντα. Πρόκειται ουσιαστικά για παρέμβαση της τρόικας στο θέμα του φουσκώματος του ελλείμματος του 2009, το οποίο ξέσπασε μετά από κόντρα μελών του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. με τον πρόεδρό της Γ. Γεωργίου.

19. Αντικατάσταση των διευθυντών των εφοριών που δεν πιάνουν τους εισπρακτικούς στόχους.

20. Κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών με την έκδοση μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου. Ουσιαστικά οι τράπεζες διασώζονται με κεφάλαια των φορολογουμένων, αλλά δεν κρατικοποιούνται.

Παράγοντες οι οποίοι βρέθηκαν κοντά στις χθεσινές συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα υποστήριξαν ότι η κουβέντα επεκτάθηκε και σε μέτρα εκτός «ατζέντας», τα οποία δεν αναφέρονται στο προηγούμενο έγγραφο. Ως παράδειγμα ανέφεραν την αύξηση του ετήσιου Τέλος Επιτηδεύματος των 300 ευρώ που πληρώνουν 1.000.000 αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις στην Εφορία. Η τρόικα άσκησε πίεση για διπλασιασμό του Τέλους από τα 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ ανά επιτηδευματία· πρόταση η οποία, εφόσον περάσει, θα οδηγήσει σε λουκέτο εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να επιβιώσουν μέσα στην κρίση.
Οτιδήποτε χρειαστεί
Γενικότερα, η τρόικα κατέστησε σαφές ότι είναι αναγκαία η λήψη οποιουδήποτε μέτρου χρειαστεί για να μειωθεί το έλλειμμα του 2012, βάσει των στόχων που έχουν τεθεί. Αρχική εκτίμηση είναι ότι θα απαιτηθούν μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ ή 2,2 δισ. ευρώ, αλλά και επιπλέον μέτρα λόγω της ύφεσης, που εκτιμάται ότι φέτος θα είναι τελικά μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά προβλεπόταν.
Κατά τις πληροφορίες, η ύφεση για το 2011 διαμορφώνεται στο 5,7% - 5,8%, από 5,5% που ήταν ο τελευταίος αναθεωρημένος στόχος της κυβέρνησης. Μεγαλύτερη από 2,5% θα είναι η επιβράδυνση που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία και το 2012, με τις νεότερες εκτιμήσεις να την τοποθετούν κοντά στο 3,5%. Το χειρότερο από όλα είναι ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος θα συνεχιστεί και το 2013, με το ελληνικό ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα σημειώσει περαιτέρω συρρίκνωση κατά 0,5%.
Πρόκειται για δεδομένα τα οποία απομακρύνουν τον Προϋπολογισμό από τον φετινό στόχο για έλλειμμα στα 18,5 δισ. ευρώ, από 21,7 δισ. ευρώ που διαμορφώθηκε για το 2011, με τους ξένους, όπως προκύπτει από το κείμενό τους, να ζητούν άμεσες παρεμβάσεις και από τον τομέα των κρατικών δαπανών.
Σύμφωνα με το κείμενο της τρόικας, τα νέα μέτρα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Πρώτον, στις «προαπαιτούμενες δράσεις» (prior actions). Αφορούν μέτρα που πρέπει να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν άμεσα (έως τα τέλη Φεβρουαρίου). Οι παρεμβάσεις αυτές θα περιληφθούν στο νομικό κείμενο της συμφωνίας για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI). Δεύτερον, στα «πρόσθετα μέτρα και προσαρμογές του προγράμματος». Πρόκειται για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και τα οποία θα περιληφθούν στο νέο Μνημόνιο, που θα υπογραφεί στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου. Αυτά θα περάσουν αργότερα και στο νέο Μεσοπρόθεσμο, που θα πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι τον Ιούνιο για ψήφιση στη Βουλή.
Μάριος Χριστοδούλου

Απαιτούν και αμοιβές Πορτογαλίας ή ακόμη και Βουλγαρίας!
Ισοπεδώστε την αγορά εργασίας, καταργείστε τον 13ο και τον 14ο μισθό, μειώστε τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα της... Βουλγαρίας, διαλύστε τις κλαδικές συμβάσεις, επιβάλλετε πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, προωθήστε επιχειρησιακές ή ακόμα καλύτερα ατομικές συμβάσεις εργασίας και τότε θα πάρετε το νέο δάνειο! Αυτή είναι η καταδίκη των εργαζομένων της χώρας μας που απαιτεί να περάσει η τρόικα, μέσα από συγκεκριμένες θέσεις που εκφράστηκαν πλέον ανοιχτά, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των δανειστών της χώρας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η τοποθέτησή τους, μάλιστα, ότι «έχετε ξεφύγει στους μισθούς και πρέπει ο κατώτατος μισθός να υποχωρήσει στα επίπεδα Πορτογαλίας, Ισπανίας ή των ανατολικών χωρών» είναι ενδεικτική της βαλκανοποίησης των μισθών που επιθυμεί εδώ και τώρα η τρόικα.

Η πίεση που ασκείται από τους δανειστές της χώρας για να μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι ασφυκτική και αφορά όλα τα πεδία. Μεγάλο μέρος της συνάντησης αναλώθηκε στις κλαδικές συμβάσεις και στο ζήτημα της «μετενέργειας» (ισχύς των κλαδικών συμβάσεων έως και έξι μήνες μετά τη λήξη τους), με την τρόικα να εμφανίζεται απολύτως αδιάλλακτη και να ζητάει να θεσμοθετηθεί η ουσιαστική κατάργηση όλων των συλλογικών συμβάσεων. Συνολικά, οι απαιτήσεις των τροϊκανών συνοψίζονται ως εξής:

21. Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού (δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας).
22. Μείωση κατώτατου μισθού στα επίπεδα των 450 ευρώ (Πορτογαλία) ή ακόμα και πιο κάτω, στα επίπεδα ανατολικών χωρών, όπως είναι η Βουλγαρία (122,51 ευρώ).
23. Πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, τουλάχιστον για μία τριετία.
24. Πάγωμα τριετιών (ωριμάνσεων).
25. Περικοπή ή κατάργηση υπερωριών και επιδομάτων.
26. Δραστική μείωση μισθολογικού κόστους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, με παράλληλη άρση της μονιμότητας.
27. Κατάργηση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και άμεση ισχύ επιχειρησιακών και ατομικών, αμέσως μετά τη λήξη τους (κατάργηση μετενέργειας).
28. Περαιτέρω ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων (εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση).
29. Περιορισμός λειτουργίας Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
30. Μείωση μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές).

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστήριξε ότι με αυτά τα μέτρα η ύφεση θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα υποχωρήσει βίαια. Επίσης, τόνισε ότι με αυτά τα μέτρα δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς είναι εξαιρετικά απίθανο να περάσουν τέτοια μέτρα από τη Βουλή. Κάπως όψιμα βεβαίως θυμήθηκε το υπουργείο Εργασίας του εργαζομένους, αφού έως τώρα έχει δώσει γην και ύδωρ στους δανειστές.

Ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων και η πιθανότητα να υπάρξει τριμερής συμφωνία για τα εργασιακά (κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών) ουδόλως απασχόλησαν τους τροϊκανούς, αφού δεν θα εμπεριέχονται σε αυτήν οι παραπάνω απαιτήσεις. Η χθεσινή τρίωρη συνάντηση προφανώς δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα και το μόνο που επετεύχθη ήταν να προσέλθει χθες βράδυ το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας εκ νέου στο υπουργείο Εργασίας για να εξετάσει το σκέλος της μείωσης του εργασιακού κόστους, το οποίο θα επέλθει από ένα πιθανό πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που φαίνεται να είναι και ο κοινός τόπος των διαπραγματεύσεων της ΓΣΕΕ με ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ. Για να μην προκληθεί αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση των δύο μερών (υπουργείο Εργασίας - τρόικα) σήμερα στη μία το μεσημέρι.
Βασίλης Αγγελόπουλος
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου