Δύσκολες ώρες περνά ο καθηγητής κ. Ευ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Γιουργκρούπ καθώς έχει πέσει ήδη στο τραπέζι η πρόταση για κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους. Είναι το χειρότερο από τα σενάρια καθώς φορείς της αγοράς, και σήμερα ο ΣΕΒ, μίλησαν για καταστροφική επιλογή.
“Μελετούμε την υπόθεση ενός κουρέματος γύρω στο 50%, δεν είναι μυστικό», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή , που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της. Τον Ιούλιο είχε συμφωνηθεί το κούρεμα να φτάσει το 21%.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί σφυροκοπούν τον Έλληνα υπουργό για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, όπως αυτές παρουσιάζονται στην έκθεση της τρόικας.
Οι παρατηρήσεις των τεχνοκρατών είναι τόσες πολλές που αναρωτιέται κανείς τι έκανε σωστό επί δύο χρόνια αυτή η κυβέρνηση.
Αποφάσεις δε θα ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση η οποία φαίνεται ότι θα τραβήξει πολλές ώρες. Ούτε θα γίνει και κάποια συνέντευξη διότι, όπως ειπώθηκε στις Βρυξέλλες, οι διαφωνίες είναι τόσες πολλές που δεν υπάρχει μια κοινή συνιστώσα.
Το haircut κατά 50% είναι όπως όλα δείχνουν η τελική πρόταση της Γερμανίας. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά περίπου 67 δις ευρώ διότι στο κούρεμα δεν παίρνουν μέρος όλοι, όπως π.χ. η ΕΚΤ. Οπότε γεννάται το ερώτημα πόσο θα βοηθηθεί η Ελλάδα να λύσει το μεγάλο της πρόβλημα και ποιες θα είναι οι νέες δεσμεύσεις που θα πάρει. Από τα 350 δις ευρώ περίπου του χρέους, θα υπάρξει μείωση 20%, οπότε πάμε στα 280 δις ευρώ περίπου. Η διαγραφή αυτού του μέρους του χρέους θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθείται από σκληρά μέτρα λιτότητας ώστε να μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώνει τα τοκοχρεολύσιά της.
Υπάρχει, όμως, και… χειρότερο σενάριο. Αυτό που παρουσίασε πριν λίγο το πρακτορείο Bloomberg το οποίο λέει ότι διαθέτει αντίγραφο της έκθεσης της τρόικας η οποία προκρίνει «κούρεμα» μεγαλύτερο και του 50% της ονομαστικής αξίας του χρέους του ελληνικού δημοσίου.
Η ελληνική οικονομία έχει άμεση ανάγκη από ένα haircut ακόμα και 60% στο χρέος σε συνδυασμό με την παροχή περαιτέρω «επίσημης χρηματοδότησης», δηλαδή κρατικών δανείων, επισημαίνει η έκθεση.
Αυτό κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2020.
“Το ελληνικός χρέος θα υποχωρήσει λίγο πάνω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2020 με ΄haircut΄ 50%, επιτόκιο 6% και χωρίς εγγυήσεις”, λέει η έκθεση.
Αυτά, ωστόσο, είναι πρόωρα καθώς δεν αποκλείεται να αλλάξουν τα πάντα μέχρι την επόμενη Τετάρτη οπότε θα υπάρξουν και οι τελικές ανακοινώσεις.
Πάντως, στις Βρυξέλλες επικρατεί οργή για την κόντρα Μέρκελ – Σαρκοζί και την αδυναμία τους να βρουν λύση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι τυχαία επίσης η τηλεδιάσκεψη των δύο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα με τον τελευταίο να ασκεί αφόρητες πιέσεις για λύση αλλιώς η κρίση θα επεκταθεί.
Από την πλευρά του ο Γιούνκερ εξαπέλυσε έμμεσες επιθέσεις κατά Γαλλίας και Γερμανίας λέγοντας: ”Οι ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν καταστροφικά σήματα στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες και να συμφωνήσουν πάνω σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι καταστροφικός για την Ευρώπη. Δεν δίνουμε πράγματι το παράδειγμα μιας ηγεσίας που λειτουργεί καλά. Θα ήταν προτιμότερο να μην πραγματοποιούσαμε δύο Συνόδους Κορυφής αλλά να λαμβάναμε τις αποφάσεις σε μια, εκείνη της Κυριακής” δήλωσε.
Ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να συμφωνηθεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει τη βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μια συντονισμένη προσέγγιση για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το Ταμείο θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει τους Ευρωπαίους στην εξεύρεση λύσεων.
Οι πληροφορίες για το κλίμα της συνεδρίασης είναι λίγες, ωστόσο, όλοι μιλάνε για βαρύ κλίμα, όχι μόνο για τις αστοχίες της Ελλάδας αλλά και γιατί το πρόβλημα επιδεινώνεται και οι ηγέτες είναι ανίκανοι να βάλουν τέλος στην κατρακύλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου