Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Όλοι περιμένουν πολιτικές εξελίξεις




Μια παρέα πέντε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έπιναν τον καφέ τους το μεσημέρι στο καφενείο της Βουλής. Όταν τέλειωσαν την κουβεντούλα ο ένας λέει στους άλλους: «άντε να χαιρετηθούμε, επειδή δεν ξέρω αν ξαναβρεθούμε από Δευτέρα»
Τι είχε στο μυαλό του όταν το έλεγε; Μάλλον αυτό που γράφαμε εμείς προχθές: Πληθαίνουν όσο περνά η ώρα οι πιθανότητες περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών καθώς τα αδιέξοδα της κυβέρνησης είναι πλέον περισσότερο από φανερά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και την Κυριακή ο Γ. Παπανδρέου ανακοινώσει από τις Βρυξέλλες την αδυναμία του να κυβερνήσει τη χώρα και ζητήσει από τον κόσμο να αποφασίσει για το τι θα γίνει.
Στο ίδιο κλίμα κινούνται και όλες οι μεγάλες εφημερίδες σήμερα.«Πολιτικές πρωτοβουλίες από Δευτέρα ζητούν βουλευτές του ΠαΣοΚΠληθαίνουν οι φωνές που ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή εκλογές» γράφει το Βήμα.
«Ραντεβού» από Δευτέρα για εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, προσθέτει η Καθημερινή.
Όπως εξηγούν «μπορεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης να υπερψηφίστηκε με μοναδική διαρροή την ψήφο της κυρίας Λούκας Κατσέλη , ωστόσο κυριάρχησαν οι φωνές που ζητούν ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών την επαύριον της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στην Ε.Ε. για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος».
Κορυφαίο παράδειγμα η Βάσω Παπανδρέου η οποία φαίνεται ότι συμφώνησε να μην καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο 37, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν «πολιτικές πρωτοβουλίες», όπως είπε στην ομιλία της. Ως τέτοιες εννοεί όπως εξήγησε μετά στους δημοσιογράφους την εθνική συνεννόηση ή τις εκλογές.
Και άλλη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η Τόνια Αντωνίου ζήτησε «εθνική σύμπραξη και συστράτευση» με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών. Ενώ ο  κ. Δ. Λιντζέρης τάχθηκε υπέρ της συστράτευσης, δηλώνοντας ότι «είναι μονόδρομος η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης». Ο κ. Ν. Σαλαγιάννης ζήτησε κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις την Δευτέρα, αλλιώς «να μιλήσει ο ελληνικός λαός», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μ. Ανδρουλάκης, δήλωσε οτι  « πρέπει να υπάρξει μία μεταβολή στο πολιτικό σκηνικό», ενώ ο κ. Δ. Κρεμαστινός επεσήμανε ότι « οποιαδήποτε μονοκομματική κυβέρνηση με ή χωρίς εκλογές δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση».
Το θέμα δεν είναι τι θα κάνει η ΝΔ, αφού η στάση του Σαμαρά είναι δεδομένη κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας και υπέρ των εκλογών. Το θέμα είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και άσχετα της τελικής ψηφοφορίας εκδηλώνεται έναν τέτοιο …. κίνημα μαζικής αμφισβήτησης του πρωθυπουργού από την συμπολίτευση. Διότι όταν τόσοι γνωστί βουλευτές ζητάνε κυβέρνηση «εθνικής συνεργασίας» είναι σαν να λένε στον Γιώργο κομψά και ευγενικά «σήκω και φύγε, μας κατέστρεψες».
Εκτός από αυτά, το  ΠΑΣΟΚ διαθέτει πλέον τυπικά κοινοβουλευτική δύναμη 153 εδρών, μία περισσότερη από εκείνη, που είχε ο Κώστας Καραμανλής κατά τη δεύτερη θητεία του και για την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι ο ίδιος δεν θα κυβερνούσε ποτέ έτσι.
Και αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση εμφανίσθηκε χθες επί ώρες να τελεί σε καθεστώς «ομηρίας» από την κ. Λούκα Κατσέλη που -όπως και η κ. Βάσω Παπανδρέου- είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό σε μια ύστατη προσπάθεια να πεισθεί να υπερψηφίσει. Αν η κ. Παπανδρέου καταψήφιζε κι αυτή θα έφερνε το ΠΑΣΟΚ στον «απαγορευτικό», πολιτικά, αριθμό των 152 εδρών.
Ύστερα από όλα αυτά ενδεχομένως να χρειαστεί να διορθώσουμε το προχθεσινό δημοσίευμα. Και να σας πούμε ότι οι εκλογές αναμένονται από την …Πέμπτη. Δεν θα φταίμε εμείς. Ο Σαρκοζί και η Μέρκελ φταίνε που ανέλαβαν τις αποφάσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου