Σοφία Βούλτεψη
Μεγάλη κοινωνική αναταραχή, βαθιά ύφεση, μη βιώσιμο χρέος, απειλές πανταχόθεν, καμιά επένδυση, καμιά προοπτική ανάπτυξης, κλειστά υπουργεία, κλειστά καταστήματα, κλειστός δημόσιος τομέας, τρομαγμένος ιδιωτικός τομέας, κίνδυνος να ξεμείνει η χώρα από ρευστό και επομένως κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης. Το σκηνικό που έχει στηθεί στη χώρα είναι ζοφερό και απειλεί την ίδια την ύπαρξή της.
Οι σκηνές βίας από τις χθεσινές διαδηλώσεις, μαρτυρούν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο και συμπεριφέρεται ως πληγωμένο θηρίο πριν από το τέλος.
Η επανεμφάνιση των «γνωστών αγνώστων» που για άλλη μια φορά έδρασαν ανενόχλητοι, προκαλώντας εικόνες που ενισχύουν το αρνητικό προφίλ της χώρας, δείχνει πως τα πράγματα ούτε απλά είναι, ούτε «αθώα».
Το γεγονός ότι τα θύματα της χθεσινής βίας ήσαν δημοσιογράφοι και φωτοειδησεογράφοι οδηγεί κατευθείαν σε σκέψεις, σχετικά με το τι ακριβώς έπρεπε να αποκρυβεί από τα μάτια της κοινής γνώμης - καθώς έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους ανενόχλητοι οι ροπαλοφόροι.
Και ενώ η χώρα έστελνε εικόνες παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό, το μήνυμα από το ΔΝΤ, μέσω του επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες, που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ’ς, ήταν σαφές:
Μόνο αν διαπιστωθεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο, θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα – και ενώ στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζεται η προπαγάνδα των αριθμών και των διαψεύσεων – το «κούρεμα» του χρέους άνω του 50%, όχι μόνο δεν αποκλείεται, αλλά και συζητείται ευρύτατα, παντού εκτός από την εθελοτυφλούσα Ελλάδα.
Ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε είπε ξεκάθαρα πως το θέμα συζητείται. Όπως συζητείται και η αναθεώρηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, που πλέον θεωρούνται ανεπαρκείς, και οι οποίες (αποφάσεις) είχαν έλθει να αντικαταστήσουν άλλες αποφάσεις, αυτές τις 11ης και 25ης Μαρτίου, που επίσης είχαν κριθεί ανεπαρκείς μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες.
Βρισκόμαστε δηλαδή αντιμέτωποι με ένα επικίνδυνο αινόμενο γενικευμένης ανεπάρκειας και στην ΕΕ, την οποία όμως δεν μπορούμε να καταγγείλουμε, διότι έχουμε οι ίδιοι κόψει το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε, δυσφημώντας εαυτούς.
Ο φαύλος κύκλος ενισχύθηκε χθες με τη δήλωση «υψηλόβαθμης πηγής της τρόικας» που φέρεται να δήλωσε στο Ρόιτερ’ς, πως κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθεί η έκτη δόση, πλην όμως αυτή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη από την Αθήνα, που οφείλει να αποδείξει προηγουμένως ότι εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κλείσει κανένα από τα κεφάλαια», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αντιδρά με εντελώς σπασμωδικό τρόπο.
Ασχολείται με τον νόμο για τα δημοψηφίσματα, τα μέλη της καυγαδίζουν σχετικά με το περιεχόμενο του πρώτου δημοψηφίσματος – αν δηλαδή θα είναι δημοσιονομικής υφής ή όχι – ενώ ξαφνικά η ΕΛ.ΣΤΑΤ, χωρίς να διαθέτει διοικητικό συμβούλιο, αποφάσισε να αναθεωρήσει το ΑΕΠ της πενταετίας 2005-2010, αποδεικνύοντας ότι πράγματι αποτελεί το μακρύ χέρι της Eurostat στην Ελλάδα.
Η οποία (Eurostat) με τη σειρά της, αποτελεί το μακρύ χέρι των δανειστών, που έχουν αποφασίσει να επιβληθούν στην πολιτική ζωή της χώρας, στέλνοντας το μήνυμα και στα δύο μεγάλα κόμματα ότι συνέχιζαν να αρμενίζουν στο πέλαγος της αμεριμνησίας, αν και η χώρα βρισκόταν σε ύφεση από το 2008.
Την ίδια ώρα, η Κύπρος, προκειμένου να αποφύγει την προσφυγή στον μηχανισμό, έσπευσε να λάβει δάνειο από την Ρωσία, ύψους 2,5 δις ευρώ.
Κάτι που η κυβέρνηση Παπανδρέου επιμελώς απέφυγε, καταλήγοντας στις αγκάλες του ΔΝΤ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου