Γράψαμε προηγουμένως ότι όσα διαρρέουν πως συζητήθηκαν στην σημερινή κυβερνητική σύσκεψη αποτελούν καθαρή ομολογία, ότι η συμφωνία των Βρυξελλών δεν αρκεί για τη σωτηρία της Ελλάδας, ότι δεν φτάνει το κούρεμα 21% και ότι πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Γράψαμε δηλαδή για καραμπινάτη ομολογία χρεοκοπίας κι όλα τα άλλα είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Μια δήλωση, στο μεταξύ, του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αφήνει πολλά
υπονοούμενα για το πότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα μπει σε εφαρμογή το γερμανικό σχέδιο για κούρεμα 50%. Ο Γιουνκέρ είπε ότι η έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται πιθανόν έως τις 24 Οκτωβρίου.
Το ερώτημα είναι λοιπόν: Τι είναι 24 Οκτωβρίου; Μήπως τρεις μόνο ημέρες από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου η οποία πέφτει φέτος Παρασκευή;Ιδανική περίοδος για να γίνει ότι είναι να γίνει καθώς για τρεις ημέρες η Ελλάδα θα βρίσκεται σε… αργία.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί ανήμπορη της εξελίξεις να έχουν δρομολογηθεί και τους Ευρωπαίους να οριοθετούν τους στόχους τους, που δεν είναι η σωτηρία της Ελλάδας, αλλά των τραπεζών τους. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να «ξεφορτωθούν» (και) τα ελληνικά «τοξικά» ομόλογα και η Μέρκελ όπως είχε πει στον Παπανδρέου (την Τρίτη που την «απείλησε» με παραιτήσεις και εκλογές) ότι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες.
Έτσι η Μέρκελ είχε σήμερα συναντήσεις στο Βερολίνο με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τους επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Στόχος των διαδικασιών αυτών είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, εν όψει του γενναίου κουρέματος.
Και δεν είναι μόνο η Μέρκελ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητά «συντονισμένη δράση» στην Ευρώπη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους. «Προτείνουμε στα κράτη-μέλη της Ένωσης να προχωρήσουν συντονισμένα στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και να ξεφορτωθούν τα τοξικά assets που ενδεχομένως έχουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Ο δε επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό, ζήτησε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν τις τράπεζες τους, στην περίπτωση που δεν το πράξουν οι αγορές. O ίδιος πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να «προωθήσει» την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.
Σε μεθόδευση για οργανωμένη χρεοκοπία της Ελλάδας αναφέρονται και οι οικονομολόγοι της Citi στην έκθεση του οίκου για τις ελληνικές τράπεζες με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου. Εκτιμούν ότι η χρεοκοπία θα συμβεί έως το τέλος του 2012 και πιθανότατα έως την άνοιξη του 2012. Με δεδομένο ότι η mark to market αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες είναι στο 40%, οι αναλυτές της Citi προβλέπουν ακόμη συνολικό «κούρεμα» της τάξεως του 50% – 80% – αναλόγως του σεναρίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οδηγεί σε υποβαθμίσεις των τιμών-στόχων για τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Αν και εστιάζουν στις σχετικές ανησυχίες οι οποίες, λένε, είναι πιθανόν να επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη επίδοση των τίτλων, οι αναλυτές του οίκου δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι ενώ η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν τις τράπεζές τους. Ξεφορτώνονται ομόλογα, ζητούν ανακεφαλαιοποίηση, προετοιμάζονται ώστε να έχουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Όσο για την Ελλάδα, τις τράπεζές της, τα ταμεία της και γενικότερα τους πολίτες; Γαία πυρί μειχθήτω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου