Ο κυπριακός λαός, οι ένοπλες δυνάμεις και η ηγεσία του, με την πολιτική και στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας, τίμησαν και εφέτος την επέτειο της Ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία.
Η στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε, με την ευκαιρία της 51ης επετείου της Ανεξαρτησίας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, της πολιτικής, πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, Τα τμήματα της Εθνικής Φρουράς και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Αμυνας, αλλά και οι έφεδροι, παρελαύνοντας σε άψογους σχηματισμούς διατράνωσαν τη θέληση και την απόφαση του λαού της Κύπρου να αγωνισθεί μέχρι την τελική δικαίωση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανένωση της διαιρεμένης πατρίδας.
Στην εφετινή παρέλαση, εκτός των ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-80 U, των γαλλικής κατασκευής AMX30B2, των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης TOMA BMP-3, των ελλαδικής κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων, όλμων, πυροβόλων, πυραύλων και συστημάτων εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων TOR-M1, έκαναν αισθητή την παρουσία των, υπεριπτάμενα του χώρου της παρελάσεως, τα ελικόπτερα Mi-35 της Εθνικής Φρουράς.
Με χειροκροτήματα χαιρέτησε ο κόσμος επίσης και τα προσφάτως παραληφθέντα ιταλικά ελικόπτερα AGUSTA WESLAND 139, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα για εκτέλεση αποστολών έρευνας και διάσωσης -ημέρα και νύκτα- και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε όλο τον Χώρο Ελέγχου Πτήσεων της Λευκωσίας.
Ο κυπριακός λαός, τιμώντας σήμερα την 51η επέτειο της κυπριακής Ανεξαρτησίας, διαδηλώνει τη θέλησή του να ζήσει σε μιαν ευρωπαϊκή Κύπρο, επανενωμένη, ελεύθερη και ανεξάρτητη, στην οποία θα εφαρμόζονται με πραγματική ισότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νομίμους κατοίκους της.
Συμπαραστάτες και αρωγοί στην προσπάθεια αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένουν η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός, ενώ η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όπως διακηρύσσει η ηγεσία του τόπου, αποτελεί σημαντικό υπόβαθρο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για μια δίκαιη και ειρηνική λύση του Κυπριακού, μέσω των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευρισκόμενος επί ειδικής εξέδρας που είχε τοποθετηθεί στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο, στο ύψος του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα, πλαισιούμενος από τον κ. Μπεγλίτη, τον Υπουργό Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση.
Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές και ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι.
Την παρέλαση παρακολούθησαν και Πρεσβευτές ξένων χωρών, στρατιωτικοί ακόλουθοι, αξιωματικοί της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, ανώτεροι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, άλλοι επίσημοι, παλαιοί πολεμιστές και πλήθος κόσμου.
Σε τιμητική θέση, πλησίον της εξέδρας, ευρίσκοντο οι ανάπηροι πολέμου, τους οποίους ο Πρόεδρος Χριστόφιας και άλλοι επίσημοι πλησίασαν για να χαιρετήσουν στο τέλος της παρέλασης.
Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και της Πολιτικής Αμυνας.
Η παρέλαση άρχισε με την προσέλευση των μελών της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας, οι οποίοι σε άψογο σχηματισμό παρέλασαν και στη συνέχεια πήραν τη θέση τους απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, από όπου παιάνιζαν κατά τη διάρκεια της διέλευσης των μηχανοκίνητων τμημάτων.
Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης είχε εφέτος ο Ταξίαρχος Ανδρέας Παπαπαύλου, ο οποίος, αφού διήλθε μπροστά από τους επισήμους επιβαίνων οχήματος της Εθνικής Φρουράς και ακολουθούμενος από το επιτελείο του από τρεις ανώτερους αξιωματικούς του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας που επέβαιναν σε αντίστοιχα αυτοκίνητα, πήρε τη θέση του απέναντι από τους επισήμους.
Την παρέλαση άνοιξε ένα άρμα Τ-80 στο οποίο επέβαινε αξιωματικός της Εθνοφρουράς κρατώντας αναπεπταμένη σε ιστό την κυπριακή σημαία και αμέσως μετά πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων δύο στρατιωτικά οχήματα με αξιωματικούς της Εθνοφρουράς ως παραστάτες της σημαίας.
Ακολούθησε ένας λόχος της Στρατονομίας, προηγούμενος των μηχανοκίνητων τμημάτων της Στρατονομίας και στη συνέχεια παρέλασε ο Διοικητής και το επιτελείο του Τάγματος Αντιαρματικών Οπλων του Πεζικού με ένα λόχο με σύγχρονα αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα.
Λίγο πιο πίσω ακολουθούσαν η Διοίκηση του Λόχου Αντιαρματικών και η Πρώτη Διμοιρία με αντιαρματικούς πυραύλους ''Μίλαν 3'' προηγμένης τεχνολογίας και γαλλο-γερμανικής κατασκευής, με μεγάλο βεληνεκές και τηλεκατευθυνόμενη σκόπευση, τους οποίους μετέφεραν τροχοφόρα οχήματα Μερσεντές, ελληνικής κατασκευής και γερμανικής προέλευσης.
Ακολουθούσε η Δεύτερη Διμοιρία αντιαρματικών πυραύλων ''Χοτ'' επί των τεθωρακισμένων ''Βαμπ'' γαλλικής κατασκευής. Οι γαλλικοί αυτοί πύραυλοι είναι τηλεκατευθυνόμενοι με βεληνεκές πέραν των 4.000 μέτρων, με ακρίβεια στόχευσης και προσβολής των εχθρικών δυνάμεων και με μεγάλη διατρητική ικανότητα.
Παρέλασαν επίσης τεθωρακισμένα και μαυροσκούφηδες, με την πολεμική σημαία επί άρματος μάχης Τ-80, μία επιλαρχία μέσων αρμάτων μάχης Τ-80U ρωσικής κατασκευής.
Τα Τ-80U άρχισαν να ενισχύουν τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις από το 1996 και θεωρούνται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου, με δυνατότητα καταστροφής όλων των τύπων εχθρικών αρμάτων, αλλά και με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων κατευθυνόμενων με δέσμη λέιζερ εναντίον τόσο αρμάτων όσο και ελικοπτέρων σε απόσταση πέραν των πέντε χιλιομέτρων.
Τα άρματα αυτά διαθέτουν μεγάλη ισχύ πυρός, αυτόματο σύστημα γέμισης του πυροβόλου, διαθέτει όργανα προηγμένης τεχνολογίας για παρατήρηση και σκόπευση σε μεγάλες αποστάσεις, ημέρα και νύκτα και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και είναι εφοδιασμένο με συστήματα αυτοπροστασίας, που εκτρέπουν τα εναντίον των κατευθυνόμενα βλήματα, ή/ και προειδοποιούν το πλήρωμα για βολή εχθρικού συστήματος εναντίον τους.
Εκτός από τα Τ-80 U, παρέλασαν επίσης σήμερα τα γαλλικά άρματα μάχης ΑΜΧ- 30Β2, τα ρωσικής κατασκευής Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-3, ακολουθούμενα από τους λόχους των ερπυστριοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) ''Λεωνίδας'' και των τροχοφόρων ''Βαμπ''.
Στη συνέχεια ακολούθησε μία διμοιρία βαρέων όλμων 120 χιλιοστών, γαλλικής προέλευσης τους οποίους ρυμουλκούσαν ειδικά οχήματα ''Ακμάτ''.
Η παρέλαση συνεχίστηκε με το Πυροβολικό, το οποίο παρουσίασε τα νέα οχήματα MAN TGM, από την ελλαδική εταιρεία ΕΛΒΟ, τα οποία ρυμουλκούν γαλλικής κατασκευής πυροβόλα 155 χιλιοστών με βεληνεκές 40 περίπου χιλιομέτρων.
Μαζί με αυτά, παρέλασαν και πυροβόλα γιουγκοσλαβικής κατασκευής 105 χιλιοστών, τα αυτοκινούμενα γαλλικά πυροβόλα 155 χιλιοστών επί ερπυστριοφόρων φορέων ΑΜΧ-13 και επίσης αυτοκινούμενα πυροβόλα SUZANA 155 χιλιοστών, σλοβακικής κατασκευής, καθώς και ουλαμός αυτόνομων ρωσικής κατασκευής συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος TOR-M1 επί αρματοφορέων.
Ενώπιον των επισήμων και του λαού παρέλασαν επίσης οι Διαβιβάσεις και το Υγειονομικό Σώμα του στρατού.
Ακολούθησε το Ναυτικό, το οποίο παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τις επάκτιες γαλλικής κατασκευής συστοιχίες κατευθυνόμενων βλημάτων ''Εξοσέτ'' και τα ταχύπλοα σκάφη της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών ρυμουλκούμενα από διπλοκάμπινα οχήματα, με τα οποία οι βατραχάνθρωποι μπορούν να μεταφερθούν σε όλα τα σημεία του νησιού για να εκτελέσουν την αποστολή των.
Η Αεροπορία παρέλασε με τα γιουγκοσλαβικής κατασκευής ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα των 20 χιλιοστομέτρων και τα σύγχρονα αντιαεροπορικά όπλα, όπως οι γαλλικής κατασκευής πύραυλοι ΑΤΛΑΣ σε οχήματα P/G, ακολουθούμενα από ένα ουλαμό αντιαεροπορικών πυραύλων ''Οθέλλος'', το ραντάρ SKYGUARD, ελβετικής κατασκευής κα προέλευσης, καθώς και οι ιταλικοί εκτοξευτές πυραύλων ''Ασπάιντ'' και τα ελβετικά αντιαεροπορικά πυροβόλα ''Ερλικον''.
Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης τα μηχανοκίνητα τμήματα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τμήματος Δασών και το μηχανοκίνητο τμήμα της Πολιτικής Αμυνας.
Τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας διαδέχθηκε η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς που παιάνιζε κατά τη διάρκεια της διέλευσης των πεζοπόρων τμημάτων.
Μετά τη διέλευση 24 αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς που παρέλασαν κρατώντας ισάριθμες κυπριακές σημαίες, παρέλασε η Διμοιρία 1964 και στη συνέχεια οι Ελληνοκύπριοι μαθητές των Ανώτατων Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών της Ελλάδας, γυναίκες Υπαξιωματικοί, το Πεζικό και οι Εθνοφύλακες, καθώς και Τμήμα Εφέδρων Στρατονομίας.
Ενθουσιασμό και χειροκροτήματα προκάλεσαν αμέσως μετά με την παρέλασή των οι καταδρομείς ή ''πρασινοσκούφηδες'', το πιο επίλεκτο τμήμα του κυπριακού στρατού, που, με το σύγχρονο ατομικό τους εξοπλισμό, τα υποπολυβόλα FN P90, διήλθαν προ των επισήμων και του λαού με άψογους σχηματισμούς, ακρίβεια στις κινήσεις και τέλειο συντονισμό, όπως και το Τμήμα Ειδικών Ομάδων της Διοίκησης Καταδρομών που αποτελείται από μόνιμα στελέχη και οι έφεδροι ΛΟΚατζήδες, οι οποίοι εκπαιδεύονται εντατικά για να είναι έτοιμοι στο πρώτο κάλεσμα της πατρίδας.
Η παρέλαση συνεχίστηκε με το πεζοπόρο τμήμα του Ναυτικού, με τους Υποβρύχιους Καταστροφείς και ακολούθησαν πεζοπόρα τμήματα της Αεροπορίας, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας και της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ), της Πυροσβεστικής και της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και η παρέλαση έκλεισε με την αποχώρηση της Στρατιωτικής Μουσικής της Εθνικής Φρουράς
Η στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε, με την ευκαιρία της 51ης επετείου της Ανεξαρτησίας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, της πολιτικής, πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, Τα τμήματα της Εθνικής Φρουράς και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Αμυνας, αλλά και οι έφεδροι, παρελαύνοντας σε άψογους σχηματισμούς διατράνωσαν τη θέληση και την απόφαση του λαού της Κύπρου να αγωνισθεί μέχρι την τελική δικαίωση, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την επανένωση της διαιρεμένης πατρίδας.
Στην εφετινή παρέλαση, εκτός των ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-80 U, των γαλλικής κατασκευής AMX30B2, των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης TOMA BMP-3, των ελλαδικής κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων, όλμων, πυροβόλων, πυραύλων και συστημάτων εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων TOR-M1, έκαναν αισθητή την παρουσία των, υπεριπτάμενα του χώρου της παρελάσεως, τα ελικόπτερα Mi-35 της Εθνικής Φρουράς.
Με χειροκροτήματα χαιρέτησε ο κόσμος επίσης και τα προσφάτως παραληφθέντα ιταλικά ελικόπτερα AGUSTA WESLAND 139, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα για εκτέλεση αποστολών έρευνας και διάσωσης -ημέρα και νύκτα- και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε όλο τον Χώρο Ελέγχου Πτήσεων της Λευκωσίας.
Ο κυπριακός λαός, τιμώντας σήμερα την 51η επέτειο της κυπριακής Ανεξαρτησίας, διαδηλώνει τη θέλησή του να ζήσει σε μιαν ευρωπαϊκή Κύπρο, επανενωμένη, ελεύθερη και ανεξάρτητη, στην οποία θα εφαρμόζονται με πραγματική ισότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νομίμους κατοίκους της.
Συμπαραστάτες και αρωγοί στην προσπάθεια αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένουν η Ελλάδα και ο απανταχού Ελληνισμός, ενώ η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όπως διακηρύσσει η ηγεσία του τόπου, αποτελεί σημαντικό υπόβαθρο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για μια δίκαιη και ειρηνική λύση του Κυπριακού, μέσω των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευρισκόμενος επί ειδικής εξέδρας που είχε τοποθετηθεί στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο, στο ύψος του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα, πλαισιούμενος από τον κ. Μπεγλίτη, τον Υπουργό Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση.
Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές και ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι.
Την παρέλαση παρακολούθησαν και Πρεσβευτές ξένων χωρών, στρατιωτικοί ακόλουθοι, αξιωματικοί της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, ανώτεροι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, άλλοι επίσημοι, παλαιοί πολεμιστές και πλήθος κόσμου.
Σε τιμητική θέση, πλησίον της εξέδρας, ευρίσκοντο οι ανάπηροι πολέμου, τους οποίους ο Πρόεδρος Χριστόφιας και άλλοι επίσημοι πλησίασαν για να χαιρετήσουν στο τέλος της παρέλασης.
Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και της Πολιτικής Αμυνας.
Η παρέλαση άρχισε με την προσέλευση των μελών της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας, οι οποίοι σε άψογο σχηματισμό παρέλασαν και στη συνέχεια πήραν τη θέση τους απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, από όπου παιάνιζαν κατά τη διάρκεια της διέλευσης των μηχανοκίνητων τμημάτων.
Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης είχε εφέτος ο Ταξίαρχος Ανδρέας Παπαπαύλου, ο οποίος, αφού διήλθε μπροστά από τους επισήμους επιβαίνων οχήματος της Εθνικής Φρουράς και ακολουθούμενος από το επιτελείο του από τρεις ανώτερους αξιωματικούς του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας που επέβαιναν σε αντίστοιχα αυτοκίνητα, πήρε τη θέση του απέναντι από τους επισήμους.
Την παρέλαση άνοιξε ένα άρμα Τ-80 στο οποίο επέβαινε αξιωματικός της Εθνοφρουράς κρατώντας αναπεπταμένη σε ιστό την κυπριακή σημαία και αμέσως μετά πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων δύο στρατιωτικά οχήματα με αξιωματικούς της Εθνοφρουράς ως παραστάτες της σημαίας.
Ακολούθησε ένας λόχος της Στρατονομίας, προηγούμενος των μηχανοκίνητων τμημάτων της Στρατονομίας και στη συνέχεια παρέλασε ο Διοικητής και το επιτελείο του Τάγματος Αντιαρματικών Οπλων του Πεζικού με ένα λόχο με σύγχρονα αντιαρματικά κατευθυνόμενα βλήματα.
Λίγο πιο πίσω ακολουθούσαν η Διοίκηση του Λόχου Αντιαρματικών και η Πρώτη Διμοιρία με αντιαρματικούς πυραύλους ''Μίλαν 3'' προηγμένης τεχνολογίας και γαλλο-γερμανικής κατασκευής, με μεγάλο βεληνεκές και τηλεκατευθυνόμενη σκόπευση, τους οποίους μετέφεραν τροχοφόρα οχήματα Μερσεντές, ελληνικής κατασκευής και γερμανικής προέλευσης.
Ακολουθούσε η Δεύτερη Διμοιρία αντιαρματικών πυραύλων ''Χοτ'' επί των τεθωρακισμένων ''Βαμπ'' γαλλικής κατασκευής. Οι γαλλικοί αυτοί πύραυλοι είναι τηλεκατευθυνόμενοι με βεληνεκές πέραν των 4.000 μέτρων, με ακρίβεια στόχευσης και προσβολής των εχθρικών δυνάμεων και με μεγάλη διατρητική ικανότητα.
Παρέλασαν επίσης τεθωρακισμένα και μαυροσκούφηδες, με την πολεμική σημαία επί άρματος μάχης Τ-80, μία επιλαρχία μέσων αρμάτων μάχης Τ-80U ρωσικής κατασκευής.
Τα Τ-80U άρχισαν να ενισχύουν τις κυπριακές ένοπλες δυνάμεις από το 1996 και θεωρούνται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου, με δυνατότητα καταστροφής όλων των τύπων εχθρικών αρμάτων, αλλά και με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων κατευθυνόμενων με δέσμη λέιζερ εναντίον τόσο αρμάτων όσο και ελικοπτέρων σε απόσταση πέραν των πέντε χιλιομέτρων.
Τα άρματα αυτά διαθέτουν μεγάλη ισχύ πυρός, αυτόματο σύστημα γέμισης του πυροβόλου, διαθέτει όργανα προηγμένης τεχνολογίας για παρατήρηση και σκόπευση σε μεγάλες αποστάσεις, ημέρα και νύκτα και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και είναι εφοδιασμένο με συστήματα αυτοπροστασίας, που εκτρέπουν τα εναντίον των κατευθυνόμενα βλήματα, ή/ και προειδοποιούν το πλήρωμα για βολή εχθρικού συστήματος εναντίον τους.
Εκτός από τα Τ-80 U, παρέλασαν επίσης σήμερα τα γαλλικά άρματα μάχης ΑΜΧ- 30Β2, τα ρωσικής κατασκευής Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-3, ακολουθούμενα από τους λόχους των ερπυστριοφόρων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) ''Λεωνίδας'' και των τροχοφόρων ''Βαμπ''.
Στη συνέχεια ακολούθησε μία διμοιρία βαρέων όλμων 120 χιλιοστών, γαλλικής προέλευσης τους οποίους ρυμουλκούσαν ειδικά οχήματα ''Ακμάτ''.
Η παρέλαση συνεχίστηκε με το Πυροβολικό, το οποίο παρουσίασε τα νέα οχήματα MAN TGM, από την ελλαδική εταιρεία ΕΛΒΟ, τα οποία ρυμουλκούν γαλλικής κατασκευής πυροβόλα 155 χιλιοστών με βεληνεκές 40 περίπου χιλιομέτρων.
Μαζί με αυτά, παρέλασαν και πυροβόλα γιουγκοσλαβικής κατασκευής 105 χιλιοστών, τα αυτοκινούμενα γαλλικά πυροβόλα 155 χιλιοστών επί ερπυστριοφόρων φορέων ΑΜΧ-13 και επίσης αυτοκινούμενα πυροβόλα SUZANA 155 χιλιοστών, σλοβακικής κατασκευής, καθώς και ουλαμός αυτόνομων ρωσικής κατασκευής συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος TOR-M1 επί αρματοφορέων.
Ενώπιον των επισήμων και του λαού παρέλασαν επίσης οι Διαβιβάσεις και το Υγειονομικό Σώμα του στρατού.
Ακολούθησε το Ναυτικό, το οποίο παρουσίασε, μεταξύ άλλων, τις επάκτιες γαλλικής κατασκευής συστοιχίες κατευθυνόμενων βλημάτων ''Εξοσέτ'' και τα ταχύπλοα σκάφη της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών ρυμουλκούμενα από διπλοκάμπινα οχήματα, με τα οποία οι βατραχάνθρωποι μπορούν να μεταφερθούν σε όλα τα σημεία του νησιού για να εκτελέσουν την αποστολή των.
Η Αεροπορία παρέλασε με τα γιουγκοσλαβικής κατασκευής ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα των 20 χιλιοστομέτρων και τα σύγχρονα αντιαεροπορικά όπλα, όπως οι γαλλικής κατασκευής πύραυλοι ΑΤΛΑΣ σε οχήματα P/G, ακολουθούμενα από ένα ουλαμό αντιαεροπορικών πυραύλων ''Οθέλλος'', το ραντάρ SKYGUARD, ελβετικής κατασκευής κα προέλευσης, καθώς και οι ιταλικοί εκτοξευτές πυραύλων ''Ασπάιντ'' και τα ελβετικά αντιαεροπορικά πυροβόλα ''Ερλικον''.
Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης τα μηχανοκίνητα τμήματα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τμήματος Δασών και το μηχανοκίνητο τμήμα της Πολιτικής Αμυνας.
Τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας διαδέχθηκε η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς που παιάνιζε κατά τη διάρκεια της διέλευσης των πεζοπόρων τμημάτων.
Μετά τη διέλευση 24 αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς που παρέλασαν κρατώντας ισάριθμες κυπριακές σημαίες, παρέλασε η Διμοιρία 1964 και στη συνέχεια οι Ελληνοκύπριοι μαθητές των Ανώτατων Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών της Ελλάδας, γυναίκες Υπαξιωματικοί, το Πεζικό και οι Εθνοφύλακες, καθώς και Τμήμα Εφέδρων Στρατονομίας.
Ενθουσιασμό και χειροκροτήματα προκάλεσαν αμέσως μετά με την παρέλασή των οι καταδρομείς ή ''πρασινοσκούφηδες'', το πιο επίλεκτο τμήμα του κυπριακού στρατού, που, με το σύγχρονο ατομικό τους εξοπλισμό, τα υποπολυβόλα FN P90, διήλθαν προ των επισήμων και του λαού με άψογους σχηματισμούς, ακρίβεια στις κινήσεις και τέλειο συντονισμό, όπως και το Τμήμα Ειδικών Ομάδων της Διοίκησης Καταδρομών που αποτελείται από μόνιμα στελέχη και οι έφεδροι ΛΟΚατζήδες, οι οποίοι εκπαιδεύονται εντατικά για να είναι έτοιμοι στο πρώτο κάλεσμα της πατρίδας.
Η παρέλαση συνεχίστηκε με το πεζοπόρο τμήμα του Ναυτικού, με τους Υποβρύχιους Καταστροφείς και ακολούθησαν πεζοπόρα τμήματα της Αεροπορίας, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας και της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ), της Πυροσβεστικής και της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και η παρέλαση έκλεισε με την αποχώρηση της Στρατιωτικής Μουσικής της Εθνικής Φρουράς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου