Μια ακόμη μαύρη χρονιά, ίσως χειρότερη από τις προηγούμενες, προοιωνίζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Η κυβέρνηση ουσιαστικά με τα στοιχεία που καταθέτει μας προετοιμάζει για νέο πακέτο μέτρων αφού είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι τόσο για φέτος όσο και για το χρόνου. Επίσης, μας προετοιμάζει για νέα βαθιά ύφεση, φτώχεια και κανένα φως στο βάθος του τούνελ παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα. Αναρωτιέται κανείς, τι άλλο φοροεισπρακτικό μέτρο θα σκαρφιστούν για να βάλουν το χέρι στην τσέπη μας εκτός κι αν σκέφτονται μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, όπως άλλωστε φαίνεται κι από το σχέδιο για την εργασιακή εφεδρεία.
Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης της οικονομίας είναι ότι το χρέος τον επόμενο χρόνο θα εκτοξευθεί στα 371,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 172,7% του ΑΕΠ έναντι 356,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 161,8% του ΑΕΠ και 328,58 δισ. ευρώ (142,8% του ΑΕΠ) του 2010.
Είναι μόνο ένα ενδεικτικό στοιχείο ότι πάμε σε πιο επώδυνες λύσεις για το χρέος, δηλαδή σε χρεοκοπία της χώρας και επανεκκίνηση από την αρχή με φτωχούς Ελληνες.
Κατά τα λοιπά, ο προϋπολογισμός προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Μέτρα 7,1 δισ. ευρώ από τώρα μέχρι και του χρόνου, τα οποία είναι 2,1 δισ. το επόμενο τρίμηνο και άλλα 5 δισ. το 2012. Αυτό βέβαια τίθεται υπό την αίρεση να επιτευχθούν οι στόχοι. Αν δε γίνει αυτό τότε θα ανακοινωθούν νέα μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
- Το προσχέδιο προβλέπει: Περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, και σε ταμεία πρόνοιας (περικοπή 260 εκατ ευρώ φέτος και 480 εκατ ευρώ το 2012). Αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εσοδα 800 εκατ. ευρώ το 2012). Προσαρμογή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης (250 εκατ. ευρώ το 2012). Περικοπές σε φοροαπαλλαγές από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (1,95 δισ. ευρώ το 2012). Αναβολή πληρωμής έκτακτης παροχής δικαστικών (280 εκατ. ευρώ). Ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (εσοδα μόνο 1,7 δισ. ευρώ φέτος από 2,6 δισ. ευρώ αρχικής εκτίμησης και 100 εκατ ευρώ το 2012). Νέο μισθολόγιο (θα φέρει 150 εκατ. ευρώ φέτος και 950 εκατ. ευρώ το 2012). Εργασιακή εφεδρεία (το 2012 εξοικονόμηση 200 εκατ ευρώ).
- Χαρακτηριστικό της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής είναι η μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 2,8% που προβλέπει η κυβέρνηση παρά τα σκληρά μέτρα και η οριακή αύξηση 0,2%, στα 56,282 δισ. ευρώ στα έσοδα.
- Η ύφεση υπολογίζεται στο 5,5% φέτος και στο 2,5% το 2012. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 15,2% και το 2012 να κάνει άλμα στο 16,4%. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% ή οριακά χαμηλότερα, και το 2012 να υποχωρήσει κάτω από το 2%.
- Το έλλειμμα το 2011 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 18,69 δισ. ευρω (8,5% του ΑΕΠ), έναντι 17,1 δισ. ευρώ του στόχου του Μνημονίου. Για το 2012, ο στόχος για το έλλειμμα είναι στα 14,7 δισ. ευρώ (6,8% του ΑΕΠ), έναντι 14,9 δισ. ευρώ του στόχου του μνημονίου. Οι αποκλίσεις στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 2011 χωρίς διορθωτικά μέτρα εκτιμώνται στο 2% του ΑΕΠ ή 4,3 δισ. ευρώ.
- Ραγδαία επιδείνωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,4 δισ. ευρώ που αποδίδεται στην υστέρηση των εσόδων κατά 3,7 δισ. ευρώ (3,1 δισ. ευρώ του τακτικού προϋπολογισμού και 0,6 δισ. ευρώ του ΠΔΕ).
- Για το 2012 η απόκλιση στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης χωρίς διορθωτικά μέτρα, σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στο Μεσοπρόθεσμιο, εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 8,7 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ. Η απόκλιση αυτή σύμφωνα με το προσχέδιο- θα προέλθει κυρίως από τη χειροτέρευση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κατά 7,9 δισ. ευρώ. Η επιβάρυνση του ελλείμματος θα προέλθει από τη μείωση των εσόδων κατά 7 δισ. ευρώ (6,4 δισ. ευρώ του τακτικού προϋπολογισμού και 0,6 δισ. ευρώ του ΠΔΕ), την αύξηση των δαπανών, κυρίως για τόκους, κατά 0,9 δισ. ευρώ, τη βελτίωση των εθνικολογιστικών προσαρμογών της κεντρικής κυβέρνησης κατά 2 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της διαφοράς ταμειακών και δεδουλευμένων τόκων, και τέλος τη χειροτέρευση των αποτελεσμάτων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 2,3 δισ. ευρώ
Η Νέα Δημοκρατία
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ότι «οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της οικονομικής συνταγής που ακολουθεί». Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις «ανεπάρκειες, καθυστερήσεις και συγκρούσεις στελεχών της κυβέρνησης, που γίνονται αιτία για νέα πιο δυσβάστακτα και άδικα μέτρα» και πρόσθεσε ότι «παρά τις αιματηρές θυσίες των πολιτών, η κυβέρνηση πέφτει έξω σε όλους της τους στόχους και τους αναθεωρεί προς το δυσμενέστερο». Κατέληξε λέγοντας ότι η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης πληρώνεται ακριβά από τον λαό και τον τόπο, χωρίς να δημιουργείται καμία προοπτική διεξόδου από την κρίση.
Πρόκειται για το απόλυτο ναυάγιο της ακολουθούμενης πολιτικής δήλωσε από την πλευρά ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας: «Η Κυβέρνηση έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας. Αυτό επιβεβαιώνεται πλέον από τα ίδια τα μεγέθη του Προϋπολογισμού. Μεγέθη στα οποία αποτυπώνεται η αποτυχία επίτευξης, παρά τις αιματηρές θυσίες των πολιτών, όλων των δημοσιονομικών στόχων, κυρίως όμως της μείωσης του ελλείμματος..Και μόνο μετά τις εθνικολογιστικές προσαρμογές, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 18,7 δισ. ευρώ το 2011 (ή 8,5% του ΑΕΠ), αυξημένο και πάλι κατά 2,3 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου (η εκτίμηση ήταν για έλλειμμα 16,4 δισ. ευρώ ή 7,3% του ΑΕΠ).
Το χειρότερο όμως είναι ότι η Κυβέρνηση εμμένει στην ίδια λανθασμένη «συνταγή» που την έχει ενισχύσει και, μάλιστα, σε μεγαλύτερη δοσολογία. Έτσι, η δημοσιονομική προσαρμογή, ακόμη και μετά την επανεκτίμηση των νέων δεδομένων στον Προϋπολογισμό, συνεχίζει να στηρίζεται περισσότερο στο σκέλος της ενίσχυσης των εσόδων παρά στην πλευρά της αναγκαίας περιστολής των δαπανών (με αναλογία 51% / 49%). Όταν, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και πρακτική, η δημοσιονομική προσαρμογή καθίσταται βιώσιμη όταν η αναλογία είναι 1/3 – 2/3. Αυτή η εμμονή της Κυβέρνησης δυστυχώς θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα δημοσιονομική εκτροπή. Και θα καταστήσει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού τον πρώτο «προσωρινό» Προϋπολογισμό για το 2012».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου