Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ - Καταργήστε συμβάσεις, μειώστε μισθούς


Συμπίεση των αποδοχών σε επίπεδα κατώτερα και των 750 ευρώ ζητεί η τρόικα. Στον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, μετέφερε ντιρεκτίβα για κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης ή δραστική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Μισθοί κάτω και από τα 750 ευρώ, η νέα ντιρεκτίβα της τρόικας

Την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης ή εναλλακτικά την υπογραφή νέας σύμβασης με χαμηλότερους μισθούς ζήτησε χθες η τρόικα από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να "σπάσει" ακόμα και ο κατώτερος μισθός των 751 ευρώ είτε με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων είτε με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης!Η πρόταση-σοκ διατυπώθηκε στη χθεσινή "επίσκεψη" της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας, όπου για άλλη μία φορά κυριάρχησε το θέμα της περικοπής των μισθών. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν δύο ακόμα μέτρα: να σταματήσει η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων για μία τριετία και να διευκολυνθεί η υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με χαμηλότερες αμοιβές. Ενδεικτικό της έντασης με την οποία τέθηκε το θέμα των μισθών είναι πως η τρόικα ζήτησε:

Η κυβέρνηση να ανοίξει τη διαδικασία για να προχωρήσουν οι κοινωνικοί εταίροι στην υπογραφή νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης με μείωση των κατώτερων μισθών. "Ξεκινήστε τη διαδικασία συνομιλιών με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να πειστούν και να μειώσουν τα κατώτερα όρια αμοιβών" αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνάντηση.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση "να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα". Δηλαδή να μειωθούν οι μισθοί ακόμα και χωρίς τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

"Μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί μεγάλη ανατροπή" απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, εκφράζοντας σοβαρότατες επιφυλάξεις και επισημαίνοντας πως ήδη υπάρχει μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Ο υπουργός υπογράμμισε πως θα ενημερώσει σχετικά τον πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την τρόικα -η οποία κράτησε πάνω από δύο ώρες- ο Γιώργος Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε πως με ένα τέτοιο μέτρο θα έχουμε μείωση των εισφορών και των συντάξεων, προβλήματα με τους φόρους, ακόμα και μείωση της αγοραστικής δύναμης.

Ρύθμιση
Σημειώνεται πως πρόσφατα είχε υπάρξει ρύθμιση για να? παρακαμφθεί ο κατώτερος μισθός για τους νέους. Συγκεκριμένα, όσοι είναι κάτω των 25 ετών αμείβονται με μισθό που υπολείπεται κατά 20% της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

Τώρα η τρόικα επανέρχεται και ουσιαστικά ζητεί να "σπάσει" η εθνική συλλογική σύμβαση και για όσους είναι μεγαλύτεροι των 25 ετών. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην κατάργηση της τελευταίας κόκκινης γραμμής στους μισθούς και θα δημιουργούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ελληνική αγορά εργασίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, αίτημα για μείωση των κατώτερων μισθών που προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση υπήρχε σε έγγραφο που εστάλη από τους εκπροσώπους της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας αργά το βράδυ της Κυριακής. Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε και επίσημα στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

Με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση, ο κατώτερος μισθός των υπαλλήλων ξεκινά από τα 751,39 ευρώ (για άγαμο χωρίς προϋπηρεσία) και φτάνει τα 1037,13 ευρώ (για έγγαμο με τρεις τριετίες). Για τους εργάτες το κατώτερο ημερομίσθιο ξεκινά από τα 33,5 ευρώ (για άγαμο χωρίς προϋπηρεσία) και φτάνει τα 46,4 ευρώ (για έγγαμο με έξι τριετίες).

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ
Μπλόκο στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων για τρία χρόνια

"Οχι" στην επέκταση των κλαδικών συμβάσεων για την επόμενη τριετία λέει η τρόικα, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Εκτός από τη μείωση των κατώτερων μισθών η τρόικα ζητά δύο ακόμα παρεμβάσεις:

Να σταματήσει για μία τριετία η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε όσες επιχειρήσεις δεν μετέχουν στη συλλογική διαπραγμάτευση. Σήμερα οι συμβάσεις που έχουν εγκριθεί από το 51% των εργοδοτών επεκτείνονται αυτόματα στο σύνολο του κλάδου. Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να μην ισχύει για μία τριετία η αυτόματη επέκταση των συμβάσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μία επιχείρηση θα μπορεί να μη λαμβάνει μέρος στη διαπραγμάτευση και κατ΄ επέκταση να μην εφαρμόζει την κλαδική σύμβαση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, αντιπρότεινε να επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις σε όσες περιπτώσεις δεν προβλέπονται αυξήσεις στους μισθούς.
Να επιταχυνθεί η διαδικασία για την υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, που θα προβλέπουν αμοιβές κάτω από την κλαδική σύμβαση. Για το θέμα αυτό το υπουργείο θα προωθήσει ρύθμιση -με την οποία συμφωνεί η τρόικα- που θα προβλέπει πως ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να υπογράφονται και από ενώσεις προσώπων στις μικρές επιχειρήσεις.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της τρόικας αναφέρθηκαν -σύμφωνα με πληροφορίες- στην ανάγκη μείωσης του μέσου μισθού, ώστε να υπάρχει μικρότερη απόκλιση από τον κατώτερο μισθό. Ενδεικτικά ανέφεραν πως η διαφορά μέσου από τον κατώτερο μισθό είναι της τάξης του 40%, όταν στην Ισπανία είναι 35% και στην Αμερική 32%.

ΗΛ. ΜΟΣΙΑΛΟΣ
Αλλαγές μέσα από διάλογο

"Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε παράγοντα που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων", δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος σχετικά με τις συζητήσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ταυτόχρονα σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ώστε να προωθηθούν οι απαραίτητες αλλαγές, και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, μέσα από τη μη μείωση του μισθολογικού κόστους.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου