Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Στο πρώτο κύμα εφεδρείας οι 60αρηδες από όλο το φάσµα του δηµόσιου τοµέα ( και εκπαιδευτικοί, γιατροί, εργαζόµενοι στα Σώµατα Ασφαλείας, στρατιωτικοί, δικαστικοί κλπ)

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Καταρχήν συµφωνία µέχρι... νεωτέρας επετεύχθη, σύµφωνα µε πληροφορίες, µεταξύ κυβερνήσεως και τρόικας για να ισχύσει τελικά το ηλικιακό κριτήριο, προκειµένου να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας από το σύνολο του δηµόσιου τοµέα 30.000 υπάλληλοι µέχρι το τέλος του 2011.
Στο πρώτο κύμα εφεδρείας οι 60αρηδες
Καταρχήν συµφωνία µέχρι... νεωτέρας επετεύχθη, σύµφωνα µε πληροφορίες, µεταξύ κυβερνήσεως και τρόικας για να ισχύσει τελικά το ηλικιακό κριτήριο, προκειµένου να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας από το σύνολο του δηµόσιου τοµέα 30.000 υπάλληλοι µέχρι το τέλος του 2011. Στη δεύτερη συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε χτες µεταξύ του υπ. Οικονοµικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθµισης, Δ. Ρέππα, και της τρόικας οι εκπρόσωποι των δανειστών φάνηκε να αποδέχονται τελικά να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας µόνο για ένα έτος -όπως επεσήµαναν, µε αποζηµίωση το 60% του µισθού- δηµόσιοι υπάλληλοι µε ηλικιακά κριτήρια.

Τα στελέχη της τρόικας από τη συνάντηση της Πέµπτης δεν είχαν αντίρρηση µε την εφαρµογή του προγράµµατος της εφεδρείας αλλά επεσήµαναν ότι όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη έχουν υπολογιστεί στους 150.000 που θα αποχωρήσουν µέχρι το 2015 και ζητούσαν άµεσα µέτρα µε δηµοσιονοµικό όφελος, δηλαδή απολύσεις.
Η πρόταση της κυβέρνησης για την εφεδρεία, σύµφωνα µε το ήπιο σενάριο, αφορά τους εργαζόµενους από το σύνολο του δηµόσιου τοµέα που είναι πάνω από 60 ετών και έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωµα. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, οι υπάλληλοι θα είναι από όλο το φάσµα του δηµόσιου τοµέα, ακόµη ., προκειµένου να "πιάσουµε" τον στόχο.
Αν δεν φτάσουµε τον αριθµό των 30.000 απ΄ αυτήν την κατηγορία τότε υπάρχει πιθανότητα να αναζητηθούν έφεδροι από τις ηλικίες των 59 ή 58 ετών στον στενό δηµόσιο τοµέα, ενώ τα ηλικιακά όρια θα διαφοροποιηθούν στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου.
Στο πρώτο κύμα εφεδρείας οι 60αρηδες
Τα ηλικιακά κριτήρια
Το ηλιακό αποτελεί ένα κριτήριο µε το οποίο µπορεί άµεσα να εφαρµοστεί η εφεδρεία µέχρι το τέλος του έτους, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. Οµως δεν αποσαφηνίστηκε αν θα αφορά µόνο όσους είναι κοντά στη σύνταξη ή θα επεκταθεί στο µέλλον και σε άλλες ηλικιακές κατηγορίες εάν δεν επιτευχθούν οι δηµοσιονοµικοί στόχοι.
Από την Πέµπτη το υπουργείο Οικονοµικών είχε στη διάθεσή του στοιχεία στα οποία καταγράφονταν ανά εκπαιδευτική κατηγορία σε όλο το φάσµα του κράτους (ακόµη και καθηγητές, γιατροί, Σώµατα Ασφαλείας, στρατιωτικοί, δικαστικοί) οι εξής κατηγορίες υπαλλήλων: Μέχρι 35 ετών, από 35 µέχρι 57 ετών, από 57 µέχρι 60 ετών, και άνω των 60 ετών.
Στο πρώτο κύμα εφεδρείας οι 60αρηδες
Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει δεύτερο κύµα εφέδρων από το 2012 το οποίο θα προκύψει από την αξιολόγηση του Δηµοσίου, η οποία θα γίνει µε την υποστήριξη ξένων εµπειρογνωµώνων από τη Γερµανία ή τη Γαλλία.
Οι λεπτοµέρειες της νοµοθετικής ρύθµισης, καθώς και τα νοµικά προβλήµατα που θα ανακύψουν από την εφαρµογή του ηλικιακού κριτηρίου για την εφεδρεία, συζητούνται σήµερα στο υπουργικό συµβούλιο. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι θα καταργηθούν διατάξεις του ασφαλιστικού νόµου οι οποίες επιτρέπουν την παραµονή στην εργασία έως και 3 χρόνια πλέον της συµπλήρωσης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης.
Με την Τρόικα
Νέα κόντρα και για το µισθολόγιο
Η άµεση ψήφιση και εφαρµογή του νέου µισθολογίου στο Δηµόσιο από τον Νοέµβριο, καθώς και η επέκτασή του στις ΔΕΚΟ αποτέλεσαν ένα από τα "αγκάθια" στις διαπραγµατεύσεις της τρόικας µε την κυβέρνηση. Η καθυστέρηση της εφαρµογής του µισθολογίου, που αναµενόταν από τον Ιούλιο, έχει οδηγήσει σε αναπροσαρµογή του µείγµατος µέτρων που θα επιφέρει περικοπές κατά 20% του συνολικού µισθολογικού κόστους στο Δηµόσιο, όπως συµφωνήθηκε µεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας στην Ουάσιγκτον.
Το ποσό της εξοικονόµησης πρέπει να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Στις ΔΕΚΟ και τις δηµοτικές επιχειρήσεις θα τεθεί πλαφόν ανώτατων αµοιβών, αντίστοιχο µε αυτό του Δηµοσίου (2.700 ευρώ µε τα επιδόµατα) και από τις αρχές του 2012 θα προσαρµοστούν προς τα κάτω ανάλογα όλοι οι µισθοί των υπαλλήλων.
Αν και έχει συµφωνηθεί να ισχύσει η αναλογία "µία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις", κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να µειωθεί και άλλο η αναλογία σε "1 προς 15" ή να συµφωνηθεί "πάγωµα" προσλήψεων για τα επόµενα 2 χρόνια. Από το ενιαίο µισθολόγιο, σύµφωνα µε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονοµικών, θα υπάρξουν µειώσεις έως και 1.500 ευρώ για 100.000 υπαλλήλους που ανήκουν στα "µισθολογικά ρετιρέ" του Δηµοσίου και λαµβάνουν σήµερα υψηλά επιδόµατα. Οι βασικοί µισθοί θα αυξηθούν σε όλες τις εκπαιδευτικές κατηγορίες και θα ξεκινούν από 780 ευρώ (από 711 ευρώ σήµερα) για τον νεοεισερχόµενο υπάλληλο.
Δηµόσιος τοµέας
µεγάλη σφαγή µε τον προϋπολογισµό του 2012
Με καθυστερήσεις, αστοχίες και θρυµµατισµένες τις "µικρότερες" επιτυχίες από το ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο προσέρχεται -ύστερα από τρία εικοσιτετράωρα "κολασµένων" συσκέψεων- σήµερα η κυβέρνηση (το υπουργικό συµβούλιο) για να αποφασίσει για την "έξοδο" χιλιάδων υπαλλήλων του Δηµοσίου είτε προς την εργασιακή εφεδρεία είτε ακόµη και προς την απόλυση.
Η "µεγάλη ώρα" για το "ραπόρτο" προς την τρόικα και το "γερό κούρεµα" στον δηµόσιο τοµέα έχει ήδη σηµάνει από την Πέµπτη, τη στιγµή που οι κορυφαίοι των ελεγκτών επέστρεψαν στην Αθήνα για να αξιολογήσουν την πορεία του Μεσοπρόθεσµου και των συµφωνηθέντων.
Από τις 6 το απόγευµα, εκτός απροόπτου, το υπουργικό συµβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, θα επιχειρήσει να απαντήσει στα "τελεσίγραφα" του... τροϊκού πολέµου και να παρουσιάσει αποδείξεις και αριθµούς για τον προϋπολογισµό του '12 και για την αναµενόµενη... σφαγή υπαλλήλων στον δηµόσιο τοµέα.
Οι κ. Βενιζέλος και Ρέππας πήραν µέρος επί τριήµερο σε αλλεπάλληλες συσκέψεις, προσπάθησαν να διαπραγµατευτούν µε αποτέλεσµα µε τους εκπροσώπους της τρόικας, που... ειρήσθω εν παρόδω πρότειναν -κατά πληροφορίες- εξαρχής απολύσεις.
Ακούστηκαν πολλά εναλλακτικά σενάρια και µέχρι χθες αυτά που... άντεξαν στη διαπραγµάτευση ήταν τα περί εργασιακής εφεδρείας ανά κύµατα. "Αλλά το πρώτο των 30 χιλιάδων τώρα!" έλεγε το τελεσίγραφο της τρόικας, που στο άκουσµα των διαφόρων προβληµάτων, αντισυνταγµατικών, νοµικών και άλλων, αντιπρότεινε "απολύσεις τότε"!
Πρόβα περικοπών σε Παιδεία και ΟΤΑ
Τη δραστική µείωση των συµβασιούχων σκοπεύει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση την επόµενη χρονιά µε στόχο να εξοικονοµήσει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, υπάρχουν τοµείς του Δηµοσίου όπου το 2012 υπολογίζεται ότι δεν θα προσληφθούν νέοι.
Υπενθυµίζεται ότι µε τη µείωση κατά 50% των εποχικών υπαλλήλων το 2011 σε σχέση µε το 2010, όπου µειώθηκαν από 74.000 σε 37.000 οι υπάλληλοι µε συµβάσεις ορισµένου χρόνου και έργου, το δηµοσιονοµικό όφελος ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ. Στον χώρο της Παιδείας, προκειµένου να µη χαθεί το σχολικό έτος από τις καταλήψεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει να αυξήσει τις διδακτικές ώρες ανά εκπαιδευτικό. Παράλληλα, µε τον νέο καταµερισµό αναµένεται να µετακινηθούν µόνιµοι καθηγητές, που διαφορετικά θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν πλεονάζοντες, σε θέσεις που καλύπτονται σήµερα από ωροµίσθιους.
Μείον 20.000
Οι µετακινήσεις αυτές θα µειώσουν τον αριθµό των αναπληρωτών και των ωροµισθίων από 23.000, ακόµα και σε 3.000 το 2012. Αντίστοιχα στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου για το 2011 έχουν εγκριθεί περίπου 9.000 συµβασιούχοι, το 2012 αναµένεται να καλυφθούν τα κενά από µετατάξεις πλεοναζόντων εργαζοµένων µεταξύ δήµων της ίδιας περιφέρειας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συµβασιούχοι. Ακόµα και να συµφωνηθεί µε την τρόικα να πέσει "µαχαίρι" 50% στο εποχικό προσωπικό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι µε πρωτοβουλία των ίδιων των υπουργείων ο αριθµός των συµβασιούχων το 2012 θα τείνει στο... µηδέν, µε στόχο να µειωθεί σηµαντικά το µισθολογικό κόστος.
Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ - Ν. ΤΣΙΤΣΑΣ / ΕΘΝΟΣ, 2/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου