Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

To Βερολίνο στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης

Οι Ελληνες επέδειξαν φερεγγυότητα, θα φανούμε κι εμείς φερέγγυοι
Σε μια πολύ σημαντική παρέμβαση, με ιδιαίτερα συμβολικό, αλλά θετικό χαρακτήρα, προχώρησε η Γερμανία, δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφαν Ζάιμπερτ, αφού είπε ότι η συνάντηση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα δήλωσε πως η Ελλάδα έχει δείξει φερεγγυότητα, τονίζοντας πως και οι εταίροι της θα φανούν αντιστοίχως φερέγγυοι έναντι της χώρας μας.
Είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο αποδέχεται ότι η πρόοδος της Αθήνας πρέπει να συνοδευτεί από μια κίνηση καλής θέλησης και από την πλευρά των δανειστών.
Ο κ. Ζάιμπερτ ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει την κυρία Μέρκελ αλλά δεν πρόκειται για συνάντηση διαπραγματεύσεων, «αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Ανγκελα Μέρκελ από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα». Κάτι που είναι αυτονόητο
αφού η κ. Μέρκελ δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις. Κι επισήμως ασφαλώς δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Σαμαρά, ενώ η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα.
Η πολιτική διαπραγμάτευση δε γίνεται με επίσημο τρόπο, αλλά με δηλώσεις στήριξης που συνοδεύονται από κινήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την Ελλάδα. Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα γλιτώνουν το λουκέτο και φαίνεται ότι η τρόικα αποδέχεται το ελληνικό σχέδιο για εξυγίανση εν λειτουργία.
Χαρακτηριστικό της προσπάθειας για δημιουργία ενός καλού κλίματος πριν τη συνάντηση ήταν και οι δηλώσεις για την Ελλάδα που έκανε και ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέροντας πώς οι εταίροι θα κάνουν τα πάντα για να στηρίξουν την Ελλάδα και πως επιθυμία του Βερολίνου είναι να υπάρξει ένα ακόμη «success story», όπως εκείνο της Ιρλανδίας.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κοτχάους σε δηλώσεις του για τη χώρα μας μίλησε για εκατέρωθεν λάθη στο πρόγραμμα, λέγοντας πως υπήρξαν αστοχίες από την πλευρά της τρόικας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης και γι΄ αυτό το λόγο χρειάστηκαν ορισμένες αλλαγές.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου