Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Μ’ αυτούς τους μισθούς κάνουν οι βουλευτές το σκ… ο τους παξιμάδι


Στοιχεία για τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τα επιδόματα που παίρνουν οι Πατέρες του Έθνους, έδωσε η Βουλή στο περιθώριο της αναταραχής που προκάλεσε η πρόβλεψη του προϋπολογισμού, ότι δεν θα γίνει μείωση των αποδοχών τους για το 2014. Ο πίνακας που δόθηκε αναφέρει ότι οι βουλευτές χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την περιφέρεια που εκλέγονται. Η μικτή
βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 5.705 ευρώ για όλους τους βουλευτές, ενώ ανάλογα με τον τόπο καταγωγής αυξομειώνονται τα έξοδα κίνησης και το επίδομα οργάνωσης γραφείου.
Στον πίνακα και τα στοιχεία, ωστόσο, δεν υπάρχουν οι προβλέψεις για άλλες παροχές τους, που μπορεί ακόμη και να διπλασιάσουν τα χρήματα που λαμβάνουν οι βουλευτές.
Για παράδειγμα δεν αναγράφεται πουθενά τα εισοδήματά τους από τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών και τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν και τα 1.000 ευρώ.
Επίσης, δεν αναγράφονται πουθενά οι ατέλειες στα κινητά και σταθερά τους τηλέφωνα, τα αεροπορικά εισιτήρια, οι δωρεάν διελεύσεις από τα διόδια για τους βουλευτές της επαρχίας, αλλά και τα αυτοκίνητα που τους διαθέτει το κοινοβούλιο.
Ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014 με όλα τα προκλητικά παραπάνω προνόμια ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως “θυμόμαστε την υπόθεση Siemens που έδινε ακόμα και σκεύη μαγειρικής”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πάρις Κουκουλόπουλος ο οποίος δήλωσε πως ξέρει ποιοί είναι αυτοί που βάζουν στην ατζέντα το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης, απαντώντας πως είναι αυτοί που θέλουν να διαφεντεύουν την πολιτική ζωή της χώρας. 
Μάλιστα και ο κ. Κουκουλόπουλος άφησε αιχμές για τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως “δεν μπορώ να καταλάβω πως βγαίνουν και λένε αυτά που λένε κάποιοι που το όνομα τους βρέθηκε στην υπόθεση της ΖΙΜΕΝΣ.
Πάντως, η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της δραστικής περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης.
Παρέμβαση στην συζήτηση έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και απαντώντας σε όσους προτείνουν συμβολικές μειώσεις στις αποδοχές των βουλευτών εξήγησε ότι το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης καθορίζεται Συνταγματικά και είναι ίση με την αποζημίωση που λαμβάνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Αναφερόμενος δε σε εκείνους τους βουλευτές που μιλώντας στα ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν περικοπές στα βουλευτικά τους εισοδήματα είπε: «Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι με το ζόρι πρέπει να τα εισπράξετε. Μπορείτε να πάτε στο λογιστήριο και να δώσετε εντολή για να κοπούν. Να δίνονται υπέρ κάποιου ταμείου».

Ειδικότερα, επισήμανε ότι δεν πρέπει οι βουλευτές να προέρχονται μόνο από οικογένειες που είναι πλούσιες και πρόσθεσε «Δεν είναι μισθός, είναι αποζημίωση και καταβάλλεται για όσο ισχύει η βουλευτική ιδιότητα. Είμαστε η νομοθετική εξουσία και είχε συμφωνηθεί ότι η αποζημίωση θα είναι ίση με την αποζημίωση του προέδρου του Αρείου Πάγου άρα δεν μπορεί να λέμε να μειώσουμε ή να αυξήσουμε το μισθό. Δεν γίνεται αυθαίρετα ή όπως θέλει ο καθένας» ενώ υπενθύμισε ότι δύο φορές η Ολομέλεια ομόφωνα αρνήθηκε να προσαρμόσει προς τα επάνω την αποζημίωση ότι οι δικαστές έδωσαν αύξηση στους εαυτούς τους.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές που είτε στα κανάλια είτε στην Βουλή προτείνουν μειώσεις είπε: «αν θέλει κάποιος μπορεί να δώσει μια εντολή και να παρακρατείται η αποζημίωσή του υπέρ κάποιου ταμείου. Υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές χωρίς δημοσιότητα έχουν αποποιηθεί ορισμένα επιδόματα. Δεν υπάρχει καμία διάταξη που να λέει ότι με το ζόρι θα τα εισπράξετε. Μπορείτε να πάτε στο λογιστήριο και να δώσετε σχετική εντολή. Μας κάνουν και κριτικοί εκείνοι που ακόμα και από την φυλακή μας λένε ότι θέλουν αυτοκίνητα, γραφείο και συνεργάτες. Όποιος θεωρεί ότι αυτό θα λειτουργήσει και θα αναβαθμίζει το κοινοβούλιο μπορεί από μόνος του να προσαρμόσει την αποζημίωση στα 1.800 ευρώ».

Αναφορικά με την δωρεάν διέλευση από σταθμούς διοδίων που θέσπισε πρόσφατα η Βουλή για βουλευτές της περιφέρειας είπε: «Υπάρχουν συνάδελφοι που πάνε Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο άλλοι από την Κρήτη που θέλουν να ταξιδέψουν με καράβι. Να μην δώσουμε κίνητρο να το κάνουν και να γλιτώσουμε τα αεροπορικά;». Παραδέχθηκε ότι μεγάλο ποσοστό των βουλευτικών εισοδημάτων δεν φορολογούνται υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται γιατί «στην αποζημίωση του βουλευτή δεν αναγνωρίζονται έξοδα. Είχαμε προτείνει βιβλίο εσόδων εξόδων και να αναγνωριστούν έξοδα σε βουλευτές που διατηρεί δυο γραφεία και οφείλει να έχει αξιοπρεπή παρουσία σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Γι αυτό υπάρχει το αφορολόγητο». Τέλος απευθυνόμενος σε εκείνους τους βουλευτές που έχουν οικονομική άνεση τους πρότεινε να αφήσουν τις δηλώσεις σε ΜΜΕ και να πάνε στο λογιστήριο της Βουλής προκειμένου – εφόσον πραγματικά το επιθυμούν – να ζητήσουν την διακοπή της καταβολής της αποζημίωσης.
 antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου