Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Συμφώνησαν οι βουλευτές στο νέο φόρο ακινήτων-Νέα μείωση του ειδικού τέλους και αφορολόγητο 300.000 στο ΦΑΠ


Φόρος 2-13 ευρώ ανά τ.μ. και με 12 κλιμάκια ανάλογα με την περιοχή - Βασικός φόρος από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ το στρέμμα στα οικόπεδα - Φόρος 1 ευρώ ανά στρέμμα στα αγροτεμάχια - Θεσπίζεται συμπληρωματικός φόρος σαν τον ΦΑΠ για ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ

Πείστηκαν τελικά οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που απειλούσαν με αντάρτικο την κυβέρνηση και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τόνιζαν πως θα καταψηφίσουν το νόμο για το φόρο ακινήτων, αφού το νέο νομοσχέδιο προβλέπει μείωση 16% του ειδικού τέλους (να θυμίσουμε ότι
πέρσι είχε μειωθεί 10%) και αφορολόγητο 300.000 στο ΦΑΠ από 200.000 που ίσχυε φέτος.

Γαλάζιοι βουλευτές: «Δεν έχουμε κανένα θέμα από τις νέες ρυθμίσεις το ψηφίζουμε όλο»


Οι βουλευτές της ΝΔ που είχαν προκαλέσει πονοκέφαλο στη Συγγρού και στο Μέγαρο Μαξίμου μετά από τις δεσμεύσεις του υπουργείου Οικονομικών για αλλαγές στο νόμο τα γαλάζια στελέχη πήραν πίσω τις απειλές για αντάρτικο και τώρα δηλώνουν πως θα ψηφίσουν το νόμο. «Δεν έχουμε κανένα θέμα από τις νέες ρυθμίσεις το ψηφίζουμε όλο αν έρθει στη Βουλή όπως συμφωνήσαμε» είπε ο βουλευτής Τζαμτζής αμέσως μετά την ολοκλήρωση

Εκαναν πίσω και οι «αντάρτες» της Χαριλάου Τρικούπη

Μετά τους γαλάζιους βουλευτές που ενώ απειλούσαν με αντάρτικο τελικά έκαναν πίσω και οι συνάδελφοι τους στο ΠΑΣΟΚ. «Όπως μας τα παρουσίασαν, αλλάζουν όλα τα δεδομένα προς το καλύτερο, αλλά περιμένουμε να αποτυπωθούν και στο χαρτί, για να είμαστε βέβαιοι» είπαν χαρακτηριστικά για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος.

«Συμφωνούμε, αρκεί να είναι όλα όσα λέμε τώρα και στο τελικό κείμενο» ήταν η σχετική αποστροφή πολλών βουλευτών, δηλωτική της επιφύλαξης, που υπάρχει ακόμη στις τάξεις της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, για τις πραγματικές διαθέσεις του οικονομικού επιτελείου.

Ποιες ήταν οι αλλαγές πως «έπεισαν» τους βουλευτές

Το σχέδιο που παρουσίασαν οι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Ανδρέας Μακρυπίδης αντίστοιχα προκειμένου να διερευνηθούν οι διαθέσεις των βουλευτών και στη συνέχεια, να λάβει τη μορφή νομοσχεδίου και να κατατεθεί στη Βουλή περιελάμβανε τις παρακάτω τροποποιήσεις:

  • Αλλάζει τελείως η φιλοσοφία του νομοσχεδίου
  • Είναι προοδευτικότερο
  • Καταργούνται όλοι οι φορολογικοί συντελεστές των αγροτεμαχίων αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγρότες δεν θα πληρώνουν τίποτα αλλά δεν θα υπάρχουν διαχωρισμοι πχ αγροτεμάχια στη θάλασσα ή στο βουνό.
  • Εξαιρούνται κτίσματα γεωργικών χρήσεων (αποθήκες, σταυλικές εγκαταστάσεις, μαντριά, στάνες)
  • Μειώνεται 16% ο ΕΕΤΑ σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα
  • Θα εισπράξουν 2,650 δισ. αντί 2,9 δισ.
  • Θα καταργηθεί το χαράτσι μέσω ΔΕΗ
  • Το κύριο βάρος της φορολόγησης θα πέσει σε όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
  • Συντελεστής στα αγροτεμάχια θα διαμορφωθεί στο 2,00 στα ποτιστικά και 2,20 στα μη ποτιστικά
Τι θα πληρώσουμε

Φόρο από 4,4% έως 21,6% χαμηλότερο σε σχέση με το ΕΕΤΑ για τα σπίτια, 70%-90% μικρότερο «βασικό φόρο» για τα οικόπεδο σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ) και βασικό φόρο 1-3 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια προβλέπει το σχέδιο στο οποίο καταλήγουν το Μαξίμου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Μαξίμου και κόμματα συγκλίνουν σε ένα φόρο, για τον οποίο προτείνεται να ονομαστεί Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ) και που προβλέπει:

- Φόρο 2-13 ευρώ ανά τμ και με 12 κλιμάκια ανάλογα με την περιοχή για τα σπίτια,
- Βασικό φόρο από 3 ευρώ έως 9.000 ευρώ το στρέμμα στα οικόπεδα, με 25 κλιμάκια ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκονται. Για βοηθητικούς χώρους θα ισχύει έκπτωση 90% από τον ΕΦΙΑ που επιβάλλεται στους κύριους χώρους.
- Φόρο 1 ευρώ ανά στρέμμα στα αγροτεμάχια, που πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 1-3 ανάλογα με την περιοχή. Ο φόρος αυξάνεται 10% αν το αγροτεμάχιο αρδεύεται και διπλασιάζεται (+100%) αν έχει καλλιέργειες. Αντιθέτως μειώνεται τελεί υπό απαλλοτρίωση (-25%), αν είναι βοσκότοπος (-50%) ή αν είναι δασικό (-90%).
- Θεσπίζεται συμπληρωματικός φόρος σαν τον ΦΑΠ, μόνο για τα αστικά ακίνητα. Θα ξεκινά από περιουσία αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ και άνω , αντί 200.000 που ίσχυε για τον ΦΑΠ και με χαμηλό συντελεστή 0,1% αντί 2% με τον ΦΑΠ. Θα αυξάνεται όμως έως και στο 1% για περιουσίες πάνω από 5 εκατ. ευρώ.
- Οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται όπως σήμερα, αλλά με έκπτωση 50% στο φόρο.

Τα κόμματα δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα όμως αν εκτός από τα αγροτικά ακίνητα, θα εξαιρεθούν από το φόρο και τα αγροτεμάχια. Το Μαξίμου υπολογίζει πως έτσι θα βεβαιωθούν το 2014 φόροι ακινήτων ύψους 3,24 δισ. ευρώ (3,1 δισ. αν εξαιρεθούν τα αγροτεμάχια) και το προς είσπραξη ποσόν θα φτάσει στα 2,65 δισ. αντί 2,9 δισ. που έθεταν σαν στόχο Τρόικα και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου