Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Αφαντες οι προκαταβολές για πετρέλαιο θέρμανσης- Στο... περίμενε 232.000 δικαιούχοι

Σε αναμονή βρίσκονται, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, οι 232.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι οι πρώτες πιστώσεις στους λογαριασμούς τους θα ξεκινήσουν από εβδομάδα.
Και όλα αυτά όταν περίπου έναν μήνα από την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου οι... εταιρείες χώρου μιλούν για σημαντική αύξηση των παραγγελιών, ακόμη και για διπλασιασμό σε σχέση με πέρυσι (με στοιχεία έως και τις 8 Νοεμβρίου). Το ζήτημα αυτό φαίνεται να «καίει» τους καταναλωτές, καθώς οι δικαιούχοι επιδόματος το πλήρωσαν στο 100% της τρέχουσας τιμής, δηλαδή προς 1,26 ευρώ το λίτρο, όσο και οι μη δικαιούχοι, χάνοντας το όφελος της προκαταβολής.
Ως αιτία των καθυστερήσεων κύκλοι του υπουργείου επικαλούνται ότι είναι η πρώτη φορά που το σύστημα καταβολής του επιδόματος λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο, δίνοντας δηλαδή προκαταβολές, οπότε απαιτούνταν περίπλοκες διασταυρώσεις στοιχείων των δικαιούχων κ.ο.κ, σύμφωνα με τα Νέα.
Κάτι το οποίο όμως έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση καταβολής της επιδόματος θέρμανσης που προβλέπει την άμεση πληρωμή της προκαταβολής χωρίς διασταυρώσεις και άλλες διαδικασίες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ανταπόκριση των καταναλωτών στο μέτρο αποδεικνύεται θερμότερη του αναμενόμενου. Τρεις εβδομάδες από την έναρξή του, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει παραλάβει 262.000 συνολικά αιτήσεις, έναντι 225.000 πριν από μία εβδομάδα. Από αυτές, δικαιούχοι έχουν κριθεί οι 232.000 και 30.000 έχουν κοπεί.
Από την πλευρά τους οι εταιρείες δέχονται καθημερινά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι αριθμό παραγγελιών, γεγονός που οφείλεται και στο διευρυμένο επίδομα των 35 λεπτών το λίτρο, χάρη στο οποίο η τιμή του πετρελαίου πέφτει στα 90 λεπτά για τους δικαιούχους. Ενας άλλος λόγος για τη μεγάλη αύξηση των παραγγελιών είναι το γεγονός οι φέτος η περίοδος θέρμανσης ξεκίνησε για τα νοικοκυριά χωρίς σταγόνα πετρελαίου στις δεξαμενές τους, κάτι που δεν ίσχυε πέρυσι.
πηγή:thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου