Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Το βατερλό του Βενιζέλου και μέσα στο... σπίτι του!



Κατακέφαλο χτύπημα από την έδρα του δέχτηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το ΠΑΣΟΚ χάνει τις επτά έδρες που κατείχε στον νομό Θεσσαλονίκης και πλέον καταλαμβάνει από μία έδρα στις δύο εκλογικές περιφέρειες.

Στελέχη του κόμματος, που επί χρόνια διατηρούσαν θέσεις στα βουλευτικά έδρανα, τις παραχωρούν σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Χρυσής Αυγής. Εκτός Βουλής μένουν και οι δύο βουλευτές που είχε ο ΛΑΟΣ στη Θεσσαλονίκη.


Το ΠΑΣΟΚ

Στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης κερδίζει μόνο μία έδρα, την οποία αναμένεται να κρατήσει ο
Ευάγγελος Βενιζέλος. Στη Β΄ Θεσσαλονίκης μένει στο εξής με μία έδρα από τις δύο. Πρώτος στις προτιμήσεις ο Χάρης Τσιόκας και τον ακολουθεί ο Παντελής Κουκουλεκίδης. Εκτός Βουλής έμειναν και οι δύο προηγούμενοι βουλευτές Γιώργος Αρβανιτίδης και Βασίλης Γερανίδης, ο οποίος δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα.

Εκτός Βουλής μένει και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, ο οποίος διεκδίκησε την ψήφο με την Κοινωνική Συμφωνία. Το κόμμα συγκέντρωσε στην Α΄ Θεσσαλονίκης 5.966 ψήφους (1,71%) και στη Β΄ Θεσσαλονίκης 1.944 ψήφους (0,94%).


Η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. στην Α' Θεσσαλονίκης κερδίζει έξι έδρες, μία παραπάνω από το 2009, με τον Κώστα Γκιουλέκα να σαρώνει στη μάχη για την πρωτιά στους σταυρούς.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης χάνει μία από τις δύο έδρες που είχε κερδίσει το 2009. Πρώτος σε σταυρούς αναδεικνύεται ο Θεόδωρος Καράογλου και ακολουθείται από τον Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος αποχαιρετά τη θέση του στη Βουλή. Τρίτη έρχεται η Πόπη Καλαϊτζή, πρώην έπαρχος Λαγκαδά, την οποία ακολουθούν ο Αδάμ Ρεγκούζας και ο Παντελής Τσακίρης.


Ο ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη έκπληξη αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην Α΄ Θεσσαλονίκης αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα και στη Β’ Θεσσαλονίκης σε δεύτερο.

Σε επίπεδο νομού το κόμμα καταλαμβάνει 4 έδρες. Στην πρώτη περιφέρεια, πέρα από τον Τάσο Κουράκη, που είχε εκλεγεί βουλευτής και το 2009, από μία θέση στη Βουλή κερδίζουν η Ιωάννα Γαϊτάνη και ο Γιάννης Αμανατίδης.

Στη Β’ Περιφέρεια διατηρεί την έδρα της η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, η οποία ακολουθείται από τον Στρατή Πλωμαρίτη και την Τσέλου Ειρήνη-Αιμιλία.


Ο ΛΑΟΣ
Μεγάλος ηττημένος, χάνει τις δύο έδρες που διατηρούσε στη Θεσσαλονίκη, του Αγγελου Κολοκοτρώνη στην Α΄ Θεσσαλονίκης και του Κυριάκου Βελόπουλου στη Β΄ Θεσσαλονίκης.


Το ΚΚΕ

Διατήρησε τις δυνάμεις του, καταλαμβάνοντας δύο έδρες στην Α΄ Περιφέρεια, όπου εκλέγονται οι Γιάννης Ζιώγας και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, και μία έδρα στη Β΄ Περιφέρεια, όπου εκλέγεται η Ελένη Γερασιμίδου.


Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Τρεις έδρες κατάφεραν να κερδίσουν. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης εκλέγονται ο Χάρης Αηδονόπουλος και η Χρυσούλα Γιαταγάνα, που προέρχονται από τον χώρο της Ν.Δ., ενώ στη Β΄ Περιφέρεια κονταροχτυπιούνται για μία έδρα η Σταυρούλα Ξουλίδου και ο Απόστολος Χαρουπάκης. Τους ακολουθεί από μικρή απόσταση ο Νίκος Γκεκόπουλος.


Η ΔΗΜ.ΑΡ.

Καταλαμβάνει δύο έδρες. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης προηγείται σε σταυρούς η Ασημίνα Ξηροτύρη και στη Β΄ Θεσσαλονίκης η Αικατερίνη Μάρκου.


Η Χρυσή Αυγή

Δύο εκπροσώπους από τη Θεσσαλονίκη θα στείλει στο Κοινοβούλιο και η Χρυσή Αυγή. Σε σταυρούς στην Α΄ Περιφέρεια προηγείται ο Αντώνης Γρέγος, ενώ στη Β΄ Περιφέρεια προηγείται ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος.


Θάνος Χερχελετζής



Το «μούδιασμα» και η πίκρα στα επιτελεία των«μεγάλων»

«Πρόκειται για μια τραγωδία». Αυτό ήταν το χτεσινό σχόλιο έμπειρου κομματικού παράγοντα του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, με μακρά παρουσία στα κοινοβουλευτικά πράγματα του «πράσινου» κόμματος. Το σχόλιο αντικατοπτρίζει με μεγάλη σαφήνεια την ατμόσφαιρα που επικρατούσε την επομένη μέρα στο κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά το πατατράκ της Κυριακής, που προσγείωσε το Κίνημα στα ποσοστά του 1974.

Στη Θεσσαλονίκη το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ είναι η έδρα του νέου αρχηγού του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου, που είχε καλλιεργήσει προσδοκίες για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Αντ' αυτού ήρθε η πανωλεθρία: Το ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης έχασε σχεδόν 110.000 ψήφους και περιορίστηκε από τις 143.107 ψήφους που είχε κερδίσει το 2009 στις 36.356, ενώ το ποσοστό του από 39,11% έπεσε 10,44%. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ υπέστη και άλλη μια ψυχολογική ήττα στην έδρα του κ. Βενιζέλου, καθώς αναδείχτηκε τέταρτο κόμμα πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Ν.Δ. και το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Οι φωνές και οι γκρίνιες εντός του κόμματος ολοένα αυξάνονται, καθώς εκτός Βουλής έμειναν τρεις παλιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Η Χρύσα Αράπογλου, ο Γιάννης Μαγκριώτης και η Εύα Καϊλή. Επίσης πολλοί «πράσινοι» εκφράζουν υπογείως την έντονη ενόχλησή τους μια και, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης, καταγράφηκαν διάφορα «σπρωξίματα» προς συγκεκριμένους υποψηφίους από το προεδρικό περιβάλλον, που δημιούργησαν έντονους εσωκομματικούς τριγμούς. Ολα αυτά αναμένεται σιγά σιγά να ενταθούν και τα στόματα να ανοίξουν...

Ενα σχετικό μούδιασμα υπάρχει και στη Ν.Δ. Θεσσαλονίκης για το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ηδη κάποιοι «γαλάζιοι» ασκούν κριτική για την επιλογή της ψήφισης του δεύτερου Μνημονίου και τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, ενώ δεν λείπει και η κριτική που υποστηρίζει ότι η αλλαγή στάσης της Ν.Δ. τον περασμένο Νοέμβριο δεν εξηγήθηκε επαρκώς προς τους φίλους της παράταξης.

Στη Ν.Δ. πάντως υπάρχει ένας λόγος που δημιουργεί κάποια σχετικά χαμόγελα και αυτός δεν είναι άλλος από την αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματος στην Α' Θεσσαλονίκης. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, κάτι που έδωσε στη Ν.Δ. έξι έδρες από πέντε που είχε κερδίσει η Ν.Δ. το 2009. Ετσι δίπλα στους πέντε παλιούς βουλευτές (Κ. Καραμανλής, Κ. Γκιουλέκας, Σ. Καλαφάτης, Γ. Ιωαννίδης και Ε. Ράπτη) αναδείχτηκε πάλι βουλευτής και ο Γιώργος Ορφανός. Στη μάχη του σταυρού στην Α' Θεσσαλονίκης ακολουθούν οι Στράτος Σιμόπουλος και Δημήτρης Πανοζάχος. Αντίθετα στη Β' Θεσσαλονίκης η δύναμη της Ν.Δ. περιορίστηκε από δύο βουλευτές σε έναν (Θ. Καράογλου).


«Π. Μελάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου