Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Σε νευρική κρίση οι αστέρες της εποχής Παπανδρέου που δεν βλέπουν Βουλή!

Ο λόγος για τους αστέρες υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής από Δευτέρα. Με κορυφαίους  Δημοσκόπους της χώρας  να μιλούν για έναν τεκτονικό σεισμό , που θα λάβει χώρα στην ελληνική πολιτική σκηνή αύριο, γκρεμίζονται σειρά πραγμάτων που θεωρούνταν δεδομένα, και τους πολίτες  να εμφανίζονται διχασμένοι για το μέλλον της χώρας, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ οι προοπτικές είναι δραματικές. Το άλλοτε παντοδύναμο κόμμα, που το 2009 εξέλεξε 160 βουλευτές, δεν αναμένεται να εκπροσωπηθεί από περισσότερους από 50 βουλευτές στην ερχόμενη Βουλή. Ο πέλεκυς αναμένεται βαρύς για διάττοντες αστέρες της τελευταίας περιόδου, που αναδείχτηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου σε κορυφαίες υπουργικές θέσεις, αλλά και για μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη , που ενώ έχουν επιβιώσει σε δύσκολες εκλογικές μάχες του παρελθόντος, διατηρώντας τη βουλευτική τους έδρα επί δεκαετίες, κάποιοι αναμένεται να πέσουν στη μητέρα των μαχών , όπου με τα μέχρι σήμερα δεδομένα το ΠΑΣΟΚ θα κατακρημνιστεί.
Το λεκανοπέδιο
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το κόμμα του Ευ. Βενιζέλου εστιάζεται στις περιφέρειες του λεκανοπεδίου Αττικής, όπου οι πολίτες φέρονται να βιώνουν την κρίση εντονότερα από τους κατοίκους της περιφέρειας. Εκεί παραδοσιακά εκλέγονταν και τα celebrities του κόμματος. Στην Α Αθήνας, για παράδειγμα, μία παραδοσιακά γαλάζια περιφέρεια, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να εκλέξει οκτώ βουλευτές το 2009. Αύριο δεν αναμένεται η εκλογή (στην καλύτερη περίπτωση) περισσοτέρων από τρεις. Μεταξύ αυτών, φέρονται να επιβιώνουν ο Κ. Σκανδαλίδης και η Άννα Διαμαντοπούλου, με την τρίτη θέση όμως να παίζεται μεταξύ Ν. Αλευρά, Π. Γερουλάνου,  Π. Οικονόμου και Χρ. Παπουτσή, αφήνοντας σε κάθε περίπτωση εκτός τους τρεις από τους τέσσερις, πιθανώς δε και τους  τέσσερις, αν επικρατήσει κάποια νέα είσοδος , δεδομένου ότι οι πολίτες αναζητούν και τη λεγόμενη ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Σφαγή αναμένεται και στην αχανή Β' Αθήνας, όπου...
το 2009 εξελέγησαν είκοσι πράσινα στελέχη. Ο Αν. Λοβέρδος θεωρείται φαβορί για την πρώτη θέση και θα δοθεί μάχη για τις επόμενες τέσσερις θέσεις, καθώς  με την κατάρρευση που γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ (δημοσκοπήσεις το φέρνουν ακόμη και πέμπτο στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας) υπολογίζεται ότι δύσκολα θα κερδίσει περισσότερες από πέντε έδρες. Ο M. Χρυσοχοιδης, που κινδύνευε να μην εκλεγεί, κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του το τελευταίο διάστημα με το θέμα των λαθρομεταναστών, ενώ ενδιαφέρον θα έχει το τελικό αποτέλεσμα για δύο τουλάχιστον νέες εισόδους , των υπουργών Δ. Ρέππα (που μετακινήθηκε από την Αρκαδία) και Γ. Ραγκούση (που εκλεγόταν στο Επικρατείας), καθώς και την επαναφορά της  Μιλένας  Αποστολάκη, που είχε ανεξαρτητοποιηθεί. Τη μάχη για την επανεκλογή τους θα δώσουν, μεταξύ άλλων, πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ,  όπως οι Γ. Κουτρουμάνης, Π. Ευθυμίου, Χρ. Πρωτόπαπας, Απ. Κακλαμάνης,  Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,  Τ. Χυτήρης,  Μ. Ανδρουλάκης, ενώ υπάρχουν και ηχηρά ονόματα από άλλους χώρους, όπως η ‘Άννα Βερούλη και η Μαίρη Βιδάλη, εντείνοντας την αβεβαιότητα. Στην Περιφέρεια Αττικής θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους η τυχόν εκλογή του υπουργού Περιβάλλοντος λόγω πρότερου βίου στο υπουργείο Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Η υπουργός  Εύη Χριστοφιλοπούλου θεωρείται η επικρατέστερη για τη μία και μοναδική, κατά πάσα πιθανότητα, έδρα του ΠΑΣΟΚ. Στην Α Πειραιά, για να κρατήσει με σιγουριά τη μία έδρα ο Α. Καρύδης,  θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πάρει περίπου 17%, ενώ στη Β' Πειραιά δύο εκ των Γ. Διαμαντίδη,  Δ. Λιντζέρη και  Γρ. Νιώτη αναμένεται να μείνουν εκτός. Το πολύ τρεις από τους επτά το 2009 βουλευτές αναμένεται να εκλέξει το ΠΑΣΟΚ στην Α Θεσσαλονίκης, με τον Ευ. Βενιζέλο να έχει ήδη δηλώσει ότι θα κρατήσει την έδρα του εκεί. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να μείνουν εκτός Βουλής κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Γ. Μαγκριώτης, η Χρύσα Αράπογλου, ή η Εύα Καιλή, ενώ σε μια έδρα θα περιοριστεί το ΠΑΣΟΚ στη Β' Θεσσαλονίκη, απ' όπου ήδη έχει αποχωρήσει ο Β. Γερανίδης.
Πέφτει το κάστρο
Στην υπόλοιπη Ελλάδα δυσκολία θα αντιμετωπίσει στην Αχαΐα ο υφυπουργός  Κ. Σπηλιόπουλος,  ένεκα της  παρουσίας του Γ. Παπανδρέου, που θα εκλεγεί εκεί χωρίς σταυρό, ενώ το παλαιό αυτό κάστρο του το ΠΑΣΟΚ θα μείνει κατά πάσα πιθανότητα με μια μόνο έδρα. Επίσης μάχη για έδρα στην επόμενη Βουλή θα δώσουν, μεταξύ άλλων, στην Αιτωλοακαρνανία η Σοφία Γιαννακά, ο Θ. Μωραΐτης και ο Αν. Μακρυπίδης, καθώς επανέκαμψε ο Χρ. Βερελής,  ο Φ. Πετσάλνικος στην Καστοριά, αλλά και ο Φ. Σαχινίδης στη Λάρισα, λόγω της εμπλοκής του στο υπουργείο Οικονομικών, είτε από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού είτε του υπουργού το τελευταίο διάστημα. Πολύ δύσκολα θα διατηρήσει την έδρα του ο Π. Μπεγλιτης στην Κορινθία, ο Ν. Σηφουνάκης στη Λέσβο, ακόμα και ο Μ. Καρχιμάκης στο Λασίθι.
Μάχη για μία έδρα στη Μεσσηνία θα δώσουν Λ. Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ πολύ πιθανό θεωρείται να χάσει την έδρα του στην Αργολίδα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης. Δύο εκ των Ν. Ζωίδη,  Δ. Κρεμαστινού και Γ. Νικητιάδη θα μείνουν εκτός στα Δωδεκάνησα, ενώ το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί στον Έβρο μεταξύ Γ. Ντόλιου, Όλγας Ρενταρή- Τέντε και Ελένης Τσιαούση. Την ίδια ώρα σχεδόν σίγουρο θεωρείται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κερδίσει σε καμία μονοεδρική περιφέρεια.

( Κυριακάτικη Δημοκρατία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου