Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Διαφωνεί με το Μνημόνιο που υπέγραψε!



Ως όψιμος αντιμνημονιακός (!) εμφανίστηκε χθες ο Ευ. Βενιζέλος να τάσσεται τώρα υπέρ της αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης, που εκείνος όμως συμφώνησε και υπέγραψε. Παρουσίασε μάλιστα έξι σημεία για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, ενώ έστειλε σχετική επιστολή σε παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενημερώνοντάς τους για την πρωτοβουλία που θα παρουσιάσει αύριο και στη Σύνοδο του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες. Εν τω μεταξύ το κόμμα του εξακολουθεί να... φυλλορροεί, αποχαιρετώντας χθες τον Σήφη Βαλυράκη από τις λίστες, ενώ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να το κρατήσει στοιχειωδώς ζωντανό στην πορεία προς τις κάλπες, συνάντησε περίπου 200 στελέχη που θα επιφορτιστούν με τη συγκρότηση ομάδων πρωτοβουλιών ανά την Ελλάδα.

Θέτοντας το δίλημμα των εκλογών ως «αν η Ελλάδα θα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή
σύμβαση, οδηγώντας τον εαυτό της εκτός ευρώ υπό συνθήκες εξαθλίωσης, ή θα διεκδικήσει και θα πετύχει την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης», τάχθηκε υπέρ της δεύτερης, με θεμέλιο μάλιστα τη μείωση του χρέους, των τόκων, του πρωτογενούς ελλείμματος, καθώς και τις διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα.

Παρουσίασε δε ένα «ευχολόγιο» έξι σημείων αναθεώρησης:
-Να μη γίνουν περικοπές στα εισοδήματα,
-να προστατευθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας,
-να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά (50 δισ. ευρώ),
-να απελευθερωθούν επενδύσεις σε υποδομές (προϋπολογισμού 55 δισ. ευρώ),
-να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Οκτωβρίου για αναπτυξιακή βοήθεια,
-να στηριχτούν τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας.

Το θέμα του «ευρωπαϊκού σχεδίου Μάρσαλ» έθεσε νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος σε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, ζητώντας την απελευθέρωση των κονδυλίων, αλλά και τη μεταφορά 25 δισ. ευρώ που προβλέπονται για τη στήριξη των τραπεζών στους επιμέρους λογαριασμούς. Πρότεινε την παράταση τουλάχιστον κατά έναν χρόνο της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, με ασφαλή όμως χρηματοδότηση, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στο ευρωομόλογο.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για διμέτωπο αγώνα κατά της Δεξιάς και του τυχοδιωκτισμού και της ανευθυνότητας, ζητώντας «κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά», παραδεχόμενος μάλιστα συζητήσεις με άλλες δυνάμεις στον χώρο. Προανήγγειλε δε την κινητοποίηση από χθες κιόλας των κλιμακίων του κόμματος σε κάθε περιφέρεια και νομό με σκοπό την οργάνωση της εκλογικής μάχης και τη συγκρότηση νομαρχιακών και περιφερειακών επιτροπών ανασύστασης της δημοκρατικής παράταξης. Χθες, πάντως, την απόφασή του να μην συμπεριληφθεί στις λίστες του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ανακοίνωσε ο Σ. Βαλυράκης. «Δεν έχω κανέναν λόγο να συμμετέχω σε αυτό το ψηφοδέλτιο» είπε. Για ανακατατάξεις στις λίστες μέσω... συμμαχιών προϊδέασε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για ανάγκη επαφών με τους Α. Παπαδόπουλο και Γ. Φλωρίδη, αλλά και με στελέχη άλλων χώρων. «Συγγενή δύναμη» χαρακτήρισε ο Ν. Σαλαγιάννης τη ΔΗΜ.ΑΡ. και «πολιτικά ανεμομαζώματα» τον ΣΥΡΙΖΑ.


Μαριτίνα Ζαφειριάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου