Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Αγανάκτησαν και οι Αμερικάνοι τελικά


Οι αγανακτισμένοι δεν είναι πλέον φαινόμενο αποκλειστικό της Ευρώπης, ή της Μέσης Ανατολής.
Τα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν την Αμερική οδήγησαν στις 19/9, πέντε χιλιάδες άτομα να συγκεντρωθούν στην περιοχή της Wall Street στην Νέα Υόρκη, οργανώνοντας μια «ημέρα οργής», και υποσχόμενα να παραμείνουν εκεί, διαμαρτυρόμενοι για πάντα!
Η ομάδα των διαδηλωτών καταληψιών αυτοαποκαλείται Occupy Wall Street, και αν και δεν έφτασε τις 20.000 όπως έλπιζαν οι
διοργανωτές, εν τούτοις μοιάζουν αποφασισμένοι, και ήρθαν εξοπλισμένοι με καλοριφέρ, κουβέρτες, και τρόφιμα. Η αστυνομία δήλωσε αρχικά πως δεν θα επιχειρήσει να τους διώξει, αν και η συγκέντρωση αυτή των αγανακτισμένων δεν έχει πάρει άδεια από τον Δήμο. Στη συνέχεια όμως, άλλαξε τακτική και προσπάθησε να διαλύσει βιαίως τους συγκεντρωθέντες.
Οι καταληψίες διαμαρτύρονται εναντίον της «πλεονεξίας και της διαφθοράς του 1%», και όπως λένε έχουν εμπνευστεί από τα διάφορα κινήματα των αγανακτισμένων σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως δηλώνουν, «οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι, οι Ισπανοί, και οι Ισλανδοί είναι αδέλφια μας».
Αυτό που ζητάνε επάνω από όλα, είναι να υπάρχει λογοδοσία από τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες, που «ούτως ή άλλως είναι πλήρως διαπλεκόμενοι», όπως λένε.
Οι Αμερικανοί αγανακτισμένοι είναι πυρ και μανία με τις μεγάλες τράπεζες, και το περίφημο 1% του πληθυσμού, που ελέγχει το σύνολο σχεδόν του εθνικού πλούτου των ΗΠΑ, και οργανώνονται κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, όπως είναι το Twitter.
Το κίνημα συνεχώς αυξάνεται σε μέγεθος, με διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις να δηλώνουν κι αυτές τo παρών. Τέτοιες είναι η ομοσπονδία δασκάλων, η ομοσπονδία των ενωμένων εργαζομένων, καθώς και η ένωση των εργαζομένων στις μεταφορές.
Τελικά η αστυνομία δεν άντεξε, και προχώρησε στη διάλυση των καταληψιών, με αποτέλεσμα όμως να φουντώσει το κίνημα, και αυτή τη στιγμή να διαδίδεται και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ουάσιγκτον, το Λος Αντζελες, και η Βοστόνη.
S.A.- ABC, Crain`s New York Business, WNYC, Wall Street Journal, CNN.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου