Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Μετά το ιδεολογικό ξεκαθάρισμα της Νέας Δημοκρατίας ο Αντ. Σαμαράς βάζει στόχο την «ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις» στις επόμενες εκλογές

Του Φώτη Σιούμπουρα
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
 Ο πατριωτισμός στο επίκεντρο της πολιτικής του προέδρου της Κεντροδεξιάς Παράταξης

Σε κινήσεις με τις οποίες θα επαναπροσδιορίσει το πολιτικό πεδίο στο οποίο αναμένεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα πρόκειται να προχωρήσει ο Αντώνης Σαμαράς. Το πρώτο βήμα ήδη έκανε στη Θεσσαλονίκη, όπου ουσιαστικά ξεκαθάρισε την ιδεολογία του κόμματος, δίνοντας το στίγμα της νέας Νέας Δημοκρατίας που χτίζει.
«Δημοκρατία, φιλελευθερισμός, κεντροδεξιά, κοινωνική δικαιοσύνη, πατριωτισμός και εθνικό συμφέρον» είναι λέξεις που όχι μόνον δεν θα απουσιάζουν από το «λεξιλόγιο της ΝΔ» από τώρα και στο εξής, αλλά απεναντίας θα κυριαρχούν. Και θα κυριαρχούν ουσιαστικά. Απώτερος βεβαίως στόχος του κ. Σαμαρά είναι -πέραν του «ιδεολογικού ξεκαθαρίσματος» της ταυτότητας του κόμματος- η ενίσχυση του «ρεύματος πλειοψηφίας» υπέρ της ΝΔ που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις σε «ρεύμα κοινωνικής πλειοψηφίας» και η μετατροπή του σε «κίνημα αυτοδυναμίας».
Οι βασικοί άξονες, οι «πυλώνες» της στρατηγικής του προέδρου της ΝΔ το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι τις εκλογές (όποτε και αν αυτές διεξαχθούν) θα είναι: 
Ιδεολογικό ξεκαθάρισμα, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, απομόνωση του ΛΑΟΣ και των «εξαπτέρυγων» του ΠΑΣΟΚ.


Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση, υποστηρίζουν στελέχη της Λεωφόρου Συγγρού, είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς σιγά-σιγά έχει προχωρήσει στο ξεκαθάρισμα της ιδεολογίας του κόμματος. 
Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνουν, παρουσίασε ένα σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η νέα Νέα Δημοκρατία και αποσαφήνισε πολλά ως προς την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, όπως ο ίδιος θα ήθελε να διαμορφωθεί. 


Κεντρικό στοιχείο των ομιλιών του κ. Σαμαρά από την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή ήταν η απενοχοποίηση της ιδεολογίας, της ρητορικής του κόμματος.


 Αυτό έγινε περισσότερο σαφές στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα της Παιδείας «η ιστορία διδάσκεται στα παιδιά μας χωρίς να καλλιεργεί ούτε την υπηρηφάνεια για την πατρίδα ούτε την κριτική σκέψη», για την «αιμορραγία της μετανάστευσης του 50 και 60, την οποία δεν μπορεί να ανεχθούμε πάλι», για πατριωτισμό, «παραπεταμένο αποπαίδι» κ.α. Ζήτησε δε να πάρουμε «τα πράγματα στα χέρια μας» αφού «οι Έλληνες μπορούμε». 


Ισχυρές θα είναι από τώρα και στο εξής και οι αναφορές του στα εθνικά ζητήματα («η ΑΟΖ για μένα είναι ένα καινούριο όραμα για την Ελλάδα, είναι μία ελπίδα μεγάλη...» είπε στη Θεσσαλονίκη), στο Μακεδονικό («να ξέρετε η Μακεδονία αυτή, η Μακεδονία η δικιά μας, η Μακεδονία η ελληνική και μόνη, είναι ευλογημένος τόπος. Και η ευλογία αυτή δεν θα πάει χαμένη») ενώ σαφής θα είναι και η υιοθέτηση αυστηρής γραμμής στα ζητήματα της λαθρομετανάστευσης, της αστυνόμευσης και της αντιμετώπισης των ναρκωτικών.


Τα ισχυρότερα, ωστόσο, λεκτικά παραδείγματα της νέας ταυτότητας της Ν. Δ. είναι οι καταληκτικές αναφορές του κ. Σαμαρά. «Το όνειρό μου έχει να κάνει με την ελευθερία μας. Σε δέκα χρόνια, το 2021, θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας. Τα 200 χρόνια από το δικό μας ’21, το 1821 του έθνους και της καρδιάς μας. Το ’21 που τότε ύψωσε τη μικρή Ελλάδα σε άπιαστα επίπεδα δόξας και παγκόσμιου θαυμασμού», ανέφερε.


Ο πατριωτισμός
Κατέληξε, δε, με τη βεβαιότητα πως «θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια του Θεού! Γιατί βρισκόμαστε όλοι σήμερα σε πόλεμο επιβίωσης. Κι όπως ξέρετε, στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι. Όλοι προσεύχονται!». Ο πατριωτισµός θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής του. «Οι Έλληνες µπορούµε» είναι το σύνθηµά του – κατά το πρότυπο του Μπαράκ Οµπάµα («Yes, we can»). Η στρατηγική του προέδρου της Ν∆ κ. Αντ. Σαµαρά είναι σαφής: 


Αφενός στοχεύει στον επαναπατρισµό των κεντροδεξιών ψηφοφόρων που είχαν εγκαταλείψει τη Ν∆ τα τελευταία χρόνια και αφετέρου την προσέγγιση μικρομεσαίων στελεχών και μελών του κυβερνώντος κόμματος που έχουν «εθνικοπατριωτική αντίληψη», αλλά και εμβολισμό από δεξιά του ΛΑΟΣ, αφαιρώντας του ζωτικό πολιτικό χώρο. 
«Δεν θα απολογηθούμε σε κανέναν για την αγάπη μας προς την πατρίδα και το έθνος μας» διαμηνύουν προς επικριτές τους στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά.


Στο επόμενο διάστημα η ΝΔ πρόκειται να ασκήσει ισχυρή πίεση στον ΛΑΟΣ με απώτερο στόχο την συρρίκνωσή του στις επόμενες εκλογές. Στη Λεωφόρο Συγγρού σημειώνουν ότι η «αλλοπρόσαλλη τακτική» που ακολουθεί καιρό τώρα ο κ. Καρατζαφέρης είχε ως αποτέλεσμα ο ίδιος να απαξιωθεί πολιτικά και το κόμμα του να οδηγηθεί σε «δημοσκοπικό αδιέξοδο». 


Σημειώνουν δε στη ΝΔ ότι το 2011 τα ποσοστά του ΛΑΟΣ παραμένουν καθηλωμένα στο 5 με 6%, ενώ οι διαρροές από τα άλλα κόμματα (προς τον ΛΑΟΣ) τείνουν να μηδενιστούν. Γι αυτό και ο κ. Σαμαράς «παίζει» τελευταία τον κ. Καρατζαφέρη σε μέχρι πρότινος προνομιακούς γι αυτόν χώρους: εθνικά θέματα, εκπαίδευση, θρησκεία, λαθρομετανάστευση, δημόσια ασφάλεια. 


Οι ευθείες βολές του προέδρου της ΝΔ κατά του προέδρου του ΛΑΟΣ για «λαϊκισμό» και στήριξη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά πολύ περισσότερο το κατηγορηματικό «όχι» του στο ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας είναι ενδεικτικό της στάσης που θα τηρήσει ο κ. Σαμαράς τόσο έναντι του κ. Καρατζαφέρη όσο και της κυρίας Μπακογιάννη, την οποία μάλιστα κατηγορεί και για «καιροσκοπισμό».


Ο Αντ. Σαμαράς έχει όραμα και πίστη για το μέλλον του τόπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου