Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

«Φτωχοί» με καταθέσεις 100.000 ευρώ - Βρέθηκαν 5,5 δισ. θαμμένα, αλλά σε ξένα χωράφια


katatheseis_1«Φτωχούς» Έλληνες με παχυλές καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού εντόπισε το υπουργείο Οικονομικών. Ενώ δήλωναν στην εφορία εισοδήματα κάτω από 20.000 ευρώ «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Με τη φράση «τώρα έχει σταματήσει η πλάκα!
Όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα», ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος παρουσίασε χθες στη Βουλή στοιχεία από τα τραπεζικά εμβάσματα προς το εξωτερικό, ενώ προανήγγειλε ότι σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί η συμφωνία με την ελβετική πλευρά -αντίστοιχη με αυτές που συνήψαν Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία- για τη φορολόγηση των «μυστικών» καταθέσεων που έχουν οι Έλληνες στις ελβετικές τράπεζες.

Στη δημοσιότητα η λίστα

Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των 9.000 φυσικών προσώπων που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και αυτό ανεξάρτητα από την όποια απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος χθες μόνο το 2009 «φυγαδεύτηκαν» από τη χώρα καταθέσεις ύψους 5,4 δισ. ευρώ με 720.000 συναλλαγές. Από τους 180.000 συναλλασσομένους εντοπίστηκαν 8.667 περιπτώσεις ατόμων που έστειλαν μέσω τραπεζών στην αλλοδαπή εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, τα οποία αθροιστικά φτάνουν τα 4,9 δισ. ευρώ. Από τις συγκεκριμένες περιπτώσεις:
542 καταθέτες του εξωτερικού είχαν δηλώσει στην εφορία το 2009 ατομικό εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ.
1.143 φορολογούμενοι που «έβγαλαν» σε τράπεζες του εξωτερικού πάνω από 100.000 ευρώ είχαν δηλώσει στην εφορία εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ και άλλοι
2.033 είχαν εμφανίσει στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τις τράπεζες να διαβιβάσουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναλυτικά στοιχεία για όσους «σήκωσαν» κεφάλαια από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν στο εξωτερικό από το 2009 μέχρι σήμερα, όπως ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, δικαιούχοι λογαριασμών και για τα ποσά που «έφυγαν» από την Ελλάδα, ημερομηνία συναλλαγής και χώρα προορισμού των κεφαλαίων.
Κατά τη συζήτηση σχετικής ερώτησης του Αλ. Τσίπρα, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να συμφωνήσει με παρατήρηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη συμμετοχή του εφοπλιστικού κεφαλαίου στην προσπάθεια της χώρας υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «θα προτείνουμε να μπει ένα ειδικό τέλος. Αν δεν θέλουν, ας αλλάξουν σημαία. Τώρα σ' αυτές τις συνθήκες μετριέται η φιλοπατρία καθενός».

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΕΠΙΔΟΜΑ

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, άτομα με περιουσίες άνω του 1 εκατ. ευρώ, παίρνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ, αξιοποιώντας την πλήρη απουσία μηχανοργάνωσης σπεύδοντας να διαπιστώσει ότι πίσω από αυτά, υπάρχουν, κόμματα, κυβερνήσεις, πολίτες και μικρά διαρθρωμένα συμφέροντα, σημειώνοντας πως η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία την οποία προσποιούνται πως «αγνοούν» όλοι στη χώρα, έχει πολιτική, συνδικαλιστική, μηντιακή και επιστημονική εκπροσώπηση, χτίζοντας μια πλαστή κατάσταση πάνω στη οποία οικοδομήθηκε η φούσκα και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Ο ΣΔΟΕ... αδειάζει λογαριασμούς

Ελέγχονται περισσότεροι από 140 τραπεζικοί λογαριασμοί και δεσμεύθηκαν καταθέσεις ύψους 150 εκατ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες «αδειάζουν» τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Όχι τόσο υπό το κράτος πανικού εξαιτίας της κρίσης αλλά υπό το φόβο του... ΣΔΟΕ. Οι εξονυχιστικοί φορολογικοί έλεγχοι και το άνοιγμα χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών που έχει ζητήσει από τις τράπεζες το ΣΔΟΕ, έχει οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους στις τράπεζες για να «σηκώσουν» τις καταθέσεις τους, προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως δέσμευση λογαριασμών, εξονυχιστικό έλεγχο του «πόθεν έσχες», επιβολή προστίμων και πρόσθετων φόρων.
Όπως λένε υπάλληλοι του ΣΔΟΕ η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και τα ποσά που δεσμεύτηκαν έχει δυσκολέψει την όλη επιχείρηση εντοπισμού μεγαλοφοροφυγάδων. Αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες και ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις φαίνεται πως φρόντισαν εγκαίρως να «αδειάσουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
«Ανοίγουμε λογαριασμούς υπόπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος και ενώ περιμέναμε να βρούμε μεγάλα ποσά καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην εφορία, δεν βρίσκουμε τίποτα» σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΔΟΕ. Αυτό δυσκολεύει το έργο των ελεγκτών, οι οποίοι θα πρέπει να ερευνήσουν όλες τις κινήσεις των λογαριασμών και τα παραστατικά για να εντοπίσουν όσους φοροδιαφεύγουν.
Το τελευταίο διάστημα το ΣΔΟΕ έχει «μπλοκάρει» περισσότερους από 140 τραπεζικούς λογαριασμούς δεσμεύοντας καταθέσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ. Οι λογαριασμοί ανήκουν σε φορολογούμενους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, αφού στις τραπεζικές τους καταθέσεις βρέθηκαν ποσά που «βγάζουν μάτι» σε σύγκριση με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία τα τελευταία χρόνια.
Σχεδόν οι μισοί από τους φορολογούμενους που έχουν πιαστεί στα «δίχτυα» του ΣΔΟΕ μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου είναι γιατροί. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται 2.000 τραπεζικοί λογαριασμοί, ενώ αναμένεται να ανοίξουν 2.000 ακόμα. «Το ΣΔΟΕ έχει σχέση με την αγορά και την πιάτσα. Το ΣΔΟΕ ανοίγει λογαριασμούς και τους δεσμεύει, δεν παίζει με θεσμούς και πραγματικότητες. Το πάρτι τελείωσε», δηλώνει ο διευθυντής Σχεδιασμού Ελέγχων του ΣΔΟΕ Ν. Λέκκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου