Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Επιβολή διγλωσσίας στη Θράκη επιχειρεί η μειονότητα (;)



  Ανησυχία και προβληματισμό έχουν προκαλέσει η αυξανόμενη τάση της μειονότητας, των φορέων και των εκπροσώπων της να χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά την τουρκική γλώσσα, «αμελώντας» εντελώς τα ελληνικά.

Ενδεχομένως, να θεωρούν ότι απευθύνονται μόνο σε τουρκόφωνους, αλλά οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι στη Θράκη –όπως και σε ολόκληρη τη χώρα- η επίσημη γλώσσα παραμένει η ελληνική. Άλλωστε αυτή κατανοούν, διαβάζουν και μιλούν όλοι οι πολίτες της χώρας. «Μία ενδεχόμενη προσπάθεια της μειονότητας να επιβάλει –μέσω των γνωστών ‘παράκεντρών’ της- διγλωσσία στην περιοχή, θα πέσει στο κενό και το μόνο που θα επιτύχει είναι να απομονώσει ακόμη περισσότερο τους μουσουλμάνους», είπε στον eleftherostipos.gr γνώστης των πεπραγμένων της περιοχής και της μειονότητας.

Πάντως, τα παραδείγματα είναι πολλά και καθημερινά και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν προκαλέσει και την αντίδραση των κρατικών αρχών. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος Αρριανών Ροδόπης Χουσεΐν Ερδέμ, ο οποίος φέρεται να κυκλοφόρησε αφίσα για αγώνες πάλης, που ήταν γραμμένη μόνο στην τουρκική γλώσσα και τον παρουσίαζε και ως… «αντιπρόεδρο της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής ‘Τουρκικής’ Μειονότητας ‘Δυτικής’ Θράκης», η οποία ως γνωστόν είναι άτυπη, χωρίς καμία υπόσταση, ένωση προσώπων και παρανόμων φορέων υπό τον έλεγχο του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής! Επιπλέον, στην αφίσα όλα στα στοιχεία του Δήμου Αρριανών που φαινόταν ως διοργανωτής ήταν στα τουρκικά και μάλιστα ανέγραφε ως ηλεκτρονική διεύθυνση του Δήμου την ονομασία στα τουρκικά (kozlukebirbelediyesi@gmail.com). Σύμφωνα με πληροφορίες, o δήμος ισχυρίζεται ότι η επίμαχη αφίσα (αν και έφερε το σήμα και όλα τα απαραίτητα στοιχεία) δεν ήταν δική του αλλά στήθηκε από ένα… σάιτ! Κανείς δεν ξέρει, αν ο ισχυρισμός έγινε πιστευτός. Όπως και να έχει, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν εμφανίστηκε η ίδια αφίσα στα… ελληνικά (!), χωρίς τη δεύτερη ιδιότητα του δημάρχου και φυσικά με το ορθό και επίσημο e-mail του δήμου!

Δεύτερο παράδειγμα, το μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης, το οποίο στις 18 και 19 Οκτωβρίου διοργανώνει φιλανθρωπικό μπαζάρ αλλά η αφίσα που έχει εκδοθεί είναι στην τουρκική γλώσσα! Όσο και αν ψάξει κανείς, δεν μπορεί να βρει ελληνική λέξη, αλλά ούτε την αφίσα στην ελληνική γλώσσα. Το συγκεκριμένο σχολείο προωθεί την ελληνική Παιδεία, διδάσκει στα παιδιά της μειονότητας τα ελληνικά και θα πρέπει να χρησιμοποιεί στην επικοινωνία του την ελληνική γλώσσα.

Τρίτο παράδειγμα, ο 45χρονος γιατρός Χουσεΐν Μπαλτατζή, ο οποίος είναι κολλητός φίλος του τούρκου προξένου της Κομοτηνής, Αϊκούτ Ουνάλ. Είναι πρόεδρος της σχολικής εφορίας του 1ου μειονοτικού δημοτικού σχολείου Ξάνθης και πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας. Σχεδόν όλες οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι στα… τουρκικά. Φυσικά, κανείς δεν του στέρησε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί όποια γλώσσα θέλει, αλλά αν τα έγραφε τις αναρτήσεις και στην ελληνική γλώσσα θα είχε τη χαρά και την τιμή να ενημερώσει και τους ελληνόφωνους για τις απόψεις του και να κάνει μαζί τους διάλογο. Είναι λίγο… παράλογο να αποκλείει από τις αναρτήσεις του την πλειονότητα της Θράκης, εκτός αν το κάνει σκοπίμως για να παραπλανήσει την μειονότητα.

Πρόσφατα, έγραψε –στα τουρκικά- στο Χ (πρώην twitter): «Η αντιδημοκρατική, καταστροφική εκπαιδευτική πολιτική, η οποία θυμίζει εποχές χούντας, που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας για την ‘τουρκική’ μειονότητα της ‘Δυτικής’ Θράκης, μπορεί να ανατραπεί μόνο με δίκαιο, δημοκρατικό και συνεχή αγώνα!». Η ανάρτηση σχετίζεται με την αλλαγή διευθυντών και υποδιευθυντών σε δύο μειονοτικά Γυμνάσια-Λύκεια. Η επίκληση του όρου «χούντα», δεν πέρασε απαρατήρητη από όσους διαβάζουν τουρκικά. Πάντως, και για να μπουν τα πράγματα στη σωστή διάστασή τους, η ελληνική «χούντα» παρείχε στον κ. Μπαλτατζή τη δυνατότητα να σπουδάσει δωρεάν ιατρική στο ΑΠΘ (χάρη στην ποσόστωση που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι) και του παρέχει συνεργασία με το νοσοκομείο της Ξάνθης. Προφανώς, οι αναρτήσεις του σχετίζονται με την υπέρμετρη φιλοδοξία του να ασχοληθεί με την πολιτική. Άλλωστε, με τις «πλάτες» του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής αναζητεί το κόμμα που θα του εξασφαλίσει την είσοδο του στη Βουλή. Μέχρι τότε, απολαμβάνει το καινούργιο πανάκριβο τζιπ VOLVO, τα μοδάτα, στιλάτα και ακριβά μπλουζάκια Dsquared limited edition και πρωταγωνιστεί σε όποια κινητοποίηση προμοτάρει το Προξενείο…

 eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου