Σάββατο 4 Μαΐου 2024

Σχολικές εκδρομές: Διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών - Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΟΥΧΛΟΥ πρώην Προέδρου ΟΛΜΕ

 

Διαφύλαξη της αξιοπρέπειας ίων εκπαιδευτικών Με έντονο προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία η εκπαιδευτική κοινότητα παρακολουθεί την πληθώρα των περιστατικών που συμβαίνουν κατά την πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών.

Όλο και συχνότερα οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, χωρίς να φέρουν την παραμικρή ευθύνη, πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Κινδυνεύουν να συλληφθούν, να τεθούν υπό κράτηση, να τους  ζητηθεί να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα, να τους  φωτογραφίσουν και στη συνέχεια να τους παραπέμψουν σε δίκη.

Στόχος  των σχολικών εκδρομών είναι η παιδαγωγική και εκπαιδευτική πρόοδος των μαθητριών και των μαθητών, η κοινωνικοποίησή τους αλλά και η ψυχαγωγία τους. Το όλο αυτό κλίμα καταστρέφεται από τυχαίες προβατικές συμπεριφορές, που οδηγούν σε προσαγωγές από την Αστυνομία των συνοδών με την κατηγορία της «πλημμελούς εποπτείας  ανηλίκων». Εκτός, λοιπόν, από την ψυχική και σωματική κόπωση, αντιμετωπίζουμε και την τεράστια ευθύνη για την ασφάλεια της μετακίνησης, το πρόγραμμα, τα τυχόν προβλήματα διαμονής και διατροφής, τις  ασθένειες και ιδιαίτερα για την αρνητική συμπεριφορά μαθητριών και μαθητών. Τελικά, η θετική πρόθεση και η συνεισφορά μας στην κάλυψη των αναγκών της μαθητικής κοινότητας καταλήγουν σε μια απίστευτη ταλαιπωρία και ενίοτε στις αίθουσες των δικαστηρίων. Η πρωτοβουλία του υπουργού Παιδείας να «αποκλείονται μαθητές από εκπαιδευτικές εκδρομές» κρίνεται θετική. Πλέον, οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν αυτό το δικαίωμα, ώστε να προφυλάσσονται από τυχόν κινδύνους.

Δεν έχουν το δικαίωμα, όμως, να ελέγξουν τις αποσκευές των μαθητών για να δουν εάν μεταφέρουν ποτά, τσιγάρα και άλλα απαγορευμένα είδη.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των εκδρομών οι συνοδοί εκπαιδευτικοί δεν λαμβάνουν καμία αποζημίωση, παρά τον επιπλέον χρόνο απασχόλησης  και την τεράστια ευθύνη που φέρουν.

Η ΟΛΜΕ σε πρόσφατη ανακοίνωσή της επισημαίνει « τις πρωτόγνωρες καταστήσει αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών». Και απαιτεί την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, επισημαίνοντας την ανάγκη πλήρους διασφάλισης της  νομικής προστασίας  και ζητώντας συνάντηση με τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Η Ομοσπονδία κινείται και παρεμβαίνει άμεσα στα όποια γεγονότα συμβαίνουν. Στηρίζει με κάθε τρόπο τους/τις συναδέλφους που αντιμετωπίζουν διοικητικές ή ποινικές διώξεις.

Η όλη κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο. Παρατάξει, ΕΑΜΕ, Σύλλογοι Διδασκόντων εκφράζουν την εντονότατη διαμαρτυρία τους. Η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, να προστατεύσει και να ενισχύσει με απόλυτο τρόπο τους εκπαιδευτικούς.

Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, το επόμενο βήμα είναι η μη συμμετοχή στις  σχολικές εκδρομές.

 

ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΟΥΧΛΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου