Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών ν. Λάρισας: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

 


ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Διαχρονικά στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν απαραίτητη η ύπαρξη γραμματέων , οι οποίοι προσέφεραν διοικητικό έργο και συνέβαλαν στην ομαλή λειτουργία τους.

Το έργο αυτό ασκούσαν ,ανά περίπτωση, μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι ή εκπαιδευτικοί (συμπλήρωση ωραρίου, λόγοι υγείας κλπ) οι οποίοι όμως πολλές φορές μετακινούνταν από σχολείο σε σχολείο.

Τα τελευταία χρόνια η στελέχωση των σχολείων με  διοικητικό προσωπικό καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ, καθώς η διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών εργασιών των σχολείων γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική. Απαιτεί δε μόνιμοπροσωπικό και με πολύ καλές  γνώσεις στις νέες τεχνολογίες .

Δυστυχώς ,το τελευταίο χρονικά διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο της υποστελέχωσης  των σχολείων από διοικητικό προσωπικό καθώς πολλοί μόνιμοι γραμματείς συνταξιοδοτούνται αλλά και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που (εξ ανάγκης) κάλυπταν κάποια κενά δεν έχουν πλέον υπόλοιπο ωραρίου ή δεν επιθυμούν.

Οι διευθυντές και οι υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων πέραν του διδακτικού τους ωραρίου και των καθηκόντων διοίκησης που έχουν, αναγκάζονται  οι ίδιοι να κάνουν ΚΑΙ τους γραμματείς , ώστε να διεκπεραιωθούν οι υποχρεώσεις των σχολείων τους.

Η ΔΑΚΕ καθηγητών Λάρισας είχε ήδη επισημάνει από καιρό το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά οφείλουμε να επανέλθουμε καθώς αυτό πλέον γιγαντώνεται.

Τα σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα (κυρίως τα μεγάλα συγκροτήματα των πόλεων του νομού Λάρισας).

Δυστυχώς το οργανόγραμμα των διοικητικών υπαλλήλων του ΥΠΑΙΘ δεν προβλέπει θέσεις για αυτούς στα σχολεία πλέον ,με αποτέλεσμα να μην τους δίνεται η δυνατότητα να μετακινηθούν σε αυτά.

Στο άρθρο 19 του Ν.1566/1985 όπως αυτό ισχύει, αναφέρεται όμως ξεκάθαρα ότι: «Σε κάθε σχολική μονάδα

δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με μαθητές πάνω από διακόσιους (200) λειτουργεί γραμματεία, στην οποία

τοποθετείται ένας διοικητικός υπάλληλος . Στη γραμματεία των λυκείων που

έχουν περισσότερους από πεντακόσιους (500) μαθητές τοποθετείται και δεύτερος γραμματέας>>.

Καθίσταται αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων να υπάρξει άμεσα παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας ώστε να επικαιροποιηθεί το οργανόγραμμα θέσεων των διοικητικών υπαλλήλων του ΥΠΑΙΘ και να ιδρυθούν νέες οργανικές θέσεις για αυτούς στα σχολεία με πάνω από 200 μαθητές ,όπως ορίζει ο νόμος.

Η ΔΑΚΕ καθηγητών Λάρισας θα συνεχίσει να διεκδικεί την επίλυση του φλέγοντος  για τα σχολεία μας ζητήματος, της στελέχωσης τους με μόνιμο διοικητικό προσωπικό .

ΔΑΚΕ ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Λάρισα, 15/5/2024

Τοπική Επιτροπή Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών ν. Λάρισας

·        Ιστότοπος Τ.Ε. ΔΑΚΕ καθηγητών ν.Λάρισας:  https://dakedelarisas.blogspot.com/?m=1

 

·        Ιστότοπος ΔΑΚΕ Δ.Ε.:  http://dakedek.blogspot.com/?m=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου