Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Η διατροφή της επιτυχίας για τις Πανελλαδικές

Παραμονές των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στη μάχη των οποίων πέφτουν στο τέλος της εβδομάδας οι μαθητές της Γ Λυκείου και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στη διατροφή που χρειάζεται να ακολουθούν όλοι οι υποψήφιοι για τις επόμενες απαιτητικές εβδομάδες. Μικρά, υγιεινά γεύματα (με ψάρι, κρέας, όσπρια, ζυμαρικά σε μια σωστή αναλογία), συνοδεία σαλάτας (ωμής ή βραστής), φρούτα και σνακ (όπως γιαούρτι με σταφίδες, ξηροί καρποί, κουλούρι Θεσσαλονίκης με λίγο τυρί κ.λπ.) και καλή ενυδάτωση αποτελούν τη «συνταγή της επιτυχίας» αυτήν την περίοδο για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Όσο για το τελευταίο γεύμα πριν από τις εξετάσεις, οι διατροφολόγοι συνιστούν να αποφευχθούν πίτσα, μπέργκερ ή σουβλάκια, γιατί μπορεί να προκαλέσουν κακό ύπνο ή στομαχικές διαταραχές σε συνδυασμό με το άγχος των ημερών. Προτείνουν μία μακαρονάδα με λίγη σάλτσα και τυρί, μία ωραία πατατοσαλάτα με αβγό, μία σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα.

Εξίσου σημαντικό είναι καθ' όλη αυτήν την περίοδο τα παιδιά να έχουν ένα καλό πρωινό και σταθερό αριθμό γευμάτων, ώστε να παραμένουν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους, που είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου τους.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology», τα ακανόνιστα γεύματα, όπως και η παράλειψη του πρωινού, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο συχνών πονοκεφάλων στα παιδιά και τους εφήβους, κάτι που δεν πρέπει να συμβεί κατά την περίοδο των εξετάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου