Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

ΔΑΚΕ Καθηγητών Ζακύνθου: Κριτική στη δημοσίευση της ΕΛΜΕΖ για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

 

ΔΑΚΕ Καθηγητών Ζακύνθου: Κριτική στη δημοσίευση της ΕΛΜΕΖ για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

 

Τιμούμε τον αγώνα των νέων που ξεσηκώθηκαν στις 17 Νοεμβρίου κατά της δικτατορίας και του ολοκληρωτισμού. Ο αγώνας τους είναι ένα διαχρονικό μήνυμα αντίστασης κατά του ολοκληρωτισμού, ο οποίος, όποια μορφή και αν έχει, καταστρατηγεί την ελευθερία έκφρασης, τις δημοκρατικές αξίες και απαξιώνει τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό, ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, δεν θα πρέπει να αποτελεί «ευκαιρία» για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη δημοσίευση (16/11/2023) της ΕΛΜΕΖ (ΠΑΜΕ - ΚΚΕ), στην οποία «συνδέεται» η επέτειος του Πολυτεχνείου με την «γενοκτονία – (όπως χαρακτηρίζεται)- του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ, με την ανοχή των αμερικανονατοϊκών συμμάχων του και τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης». Για μία ακόμα φορά, η ΕΛΜΕΖ προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, κατηγορώντας μόνο το κράτος του Ισραήλ, με κλιμακούμενη μάλιστα λεκτική σφοδρότητα, αποφεύγοντας προκλητικά να καταδικάσει της ακρότητες της Χαμάς κατά αμάχων Ισραηλινών.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Ζακύνθου, διαχωρίζει τη θέση της από την εν λόγω δημοσίευση, καθόσον διαφωνεί με την «αθώωση» τρομοκρατών, όπως η Χαμάς, που σφάζουν δίχως διακρίσεις αμάχους! Πάγια θέση μας είναι η «καταδίκη των ακροτήτων και της τυφλής βίας από όπου και αν προέρχονται» και για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να ψηφίζουμε κείμενα που λόγω κομματικών αγκυλώσεων προπαγανδίζουν «παραστρατιωτικές – τρομοκρατικές οργανώσεις» ως «μέθοδο αυτοάμυνας των κατακτημένων λαών» και, άρα, ως «απελευθερωτικά κινήματα».

Tο ΠΑΜΕ είναι το τελευταίο που δικαιούται να διεκδικεί την κληρονομιά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μια και τότε το ΚΚΕ και η νεολαία του είχαν κάνει τα πάντα για να την εμποδίσουν.

Το ΚΚΕ, μέσω της νεολαίας του (ΚΝΕ), έκανε τότε ό,τι μπορούσε για να καταγγείλει την εξέγερση ως προβοκατόρικη και να την εμποδίσει. Φύλλο Νο 8 της Πανσπουδαστικής, του οργάνου του κόμματος στη φοιτητική νεολαία, τον Φεβρουάριο του 1974:

 

«Σαν υπεύθυνη Συντονιστ. Επιτρ. Αγώνα του Πολυτεχνείου καταγγέλλουμε τις αφηνιασμένες προσπάθειες της χουντικής ΚΥΠ και των πληρωμένων πραχτόρων της να διαστρέψουν την πορεία και το περιεχόμενό της». «Καταγγέλλουμε τη προσχεδιασμένη εισβολή στο χώρο του Πολ/χνείου τη Τετάρτη, 14 του Νοέμβρη, 350 περίπου οργανωμένων πραχτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη-Καραγιαννόπουλου, με βάση τις εντολές του παραμερισμένου τώρα τέως πρωτοδικτάτορα Παπαδόπουλου και της αμερικανικής CIA... «Το σχέδιο όμως των Ρουφογάλη, Καραγιαννόπουλου, Παπαδόπουλου, CIA απέτυχε παταγωδώς. Το οργανωμένο φοιτητικό μας κίνημα… απομόνωσε και συνέτριψε τους προβοκάτορες. Η επίθεση του συρφετού των χαφιέδων και των ψευτοεπαναστατών που σαν τα κοράκια πολιορκούν χρόνια τώρα να διαβρώσουν τις αντιδικτατορικές, φοιτητικές ιδιαίτερα, δυνάμεις, βρήκε αντιμέτωπο το σπουδαστικό κόσμο...». Και επειδή το ΚΚΕ  προσπαθεί με διάφορα επιχειρήματα να αμφισβητήσει  τα γεγονότα,  ακόμα και την ύπαρξη του συγκεκριμένου φύλου της εφημερίδας, τρία χρόνια μετά, στις αποφάσεις της 4ης Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, τον Ιούλιο του 1976, στην Έκθεση και συμπεράσματα για τα γεγονότα του Νοέμβρη 1973·(Εκδόσεις Οδηγητής, Αθήνα 1983), αναγράφεται:…«.. εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για μια ανεύθυνη και βιαστική κίνηση με έντονο το αριστερίστικο στοιχείο, που ήταν, ως ένα βαθμό, έξω από τη γραμμή της οργάνωσης, η οποία εκείνο τον καιρό, γενικά ήταν κατά των καταλήψεων...»

Δεν χρειάζονται επιπλέον σχόλια.

 

16/11/2023

ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου