Tην Πέμπτη 6 Ιουλίου θα ανακοινωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του Eleftherostypos.gr, οι βαθμολογίες για τα ειδικά μαθήματα που έδωσαν οι μαθητές στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις.
Οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να καταθέσουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό Δελτίο 2023. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.
Με μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι διαμορφώνεται φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θα «κόψει» την είσοδο στο 1/3 των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια και στο 50% από τα Επαγγελματικά Λύκεια.
«Βλέπουμε για τρίτη χρονιά φέτος ένα μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων να μένουν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενα παιδί με επιδόσεις κάτω του 9,3 αναμένεται να μην έχει πρόσβαση σε καμία σχολή από το 1ο, 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Γιώργος Χατζητέγας.
«Το φαινόμενο που είδαμε πέρσι με κενές θέσεις ακόμα και σε κεντρικά τμήματα, θα επαναληφθεί και φέτος. Για παράδειγμα, τμήματα με μεσαίες επιδόσεις, όπως το Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, έχει περισσότερες θέσεις σε σχέση με πέρσι, όμως δεν θα καλυφθούν, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι που πέτυχαν επιδόσεις πάνω από το όριο της ΕΒΕ. Αυτό θα οδηγήσει το 1/3 των υποψηφίων από ΓΕΛ στο παράλληλο μηχανογραφικό, το οποίο παρέχει πρόσβαση στα Δημόσια ΙΕΚ», συνεχίζει.
Ο κ. Χατζητέγας αποδίδει και τις μεγάλες μετακινήσεις που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ των επιστημονικών πεδίων και επηρεάζουν άμεσα το χάρτη των βάσεων εισαγωγής στις συνέπειες της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. «Το 4ο Επιστημονικό Πεδίο έχει εξελιχθεί στο πιο δημοφιλές με το 36% αυτών να διεκδικεί πλέον μια θέση στα τμήματά του. Αντίθετα, το 2ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο προσφέρει τις περισσότερες θέσεις έχει απομείνει με μόλις το 18% του συνόλου των υποψηφίων», αναφέρει.
Σημειώνεται ότι στο 2ο επιστημονικό πεδίο η Ελάχιστη Βάση εισαγωγής είναι πάνω από 9 ενώ στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο κάτω από το 8,5, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, κατά τα οποία ισχύει ο θεσμός της ΕΒΕ. Πρέπει να υπογραμμιστεί πάντως ότι μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, το φαινόμενο εισαγωγής υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς έχει εξαλειφθεί. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το 2020, ένα χρόνο πριν την εφαρμογή της, όταν η εισαγωγή σε τρία πανεπιστημιακά τμήματα γινόταν με βαθμούς κάτω από 1!
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται βάσει ενός συντελεστή που κυμαίνεται μεταξύ 0,8 και 1,2 και της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο. Τα πανεπιστημιακά τμήματα επιλέγουν μεταξύ του εύρους των συντελεστών και θέτουν τον πήχη δυσκολίας για την πρόσβαση στα ΑΕΙ. Τα περιφερειακά τμήματα, τα οποία και λόγω μειωμένων οικονομικών αντοχών των ελληνικών νοικοκυριών παραμένουν χαμηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων, επιλέγουν στην πλειοψηφία τους τον χαμηλότερο συντελεστή, χωρίς όμως να αποφεύγεται το φαινόμενο των κενών θέσεων.
Ενδεικτικά πέρσι, από τις 68.000 θέσεις εισακτέων καλύφθηκαν οι 61.000 θέσεις, με τα κενά να εντοπίζονται ακόμα και σε κεντρικά τμήματα της Αθήνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου