Πώς θα γίνεται η ελεύθερη επιλογή σχολείου
Νέα σελίδα στα σχολεία, στα οποία θα έχουν θέση τα Αρχαία Ελληνικά, η τεχνητή νοηµοσύνη, το γρήγορο Ιντερνετ, το πολλαπλό βιβλίο, αλλά και η δυνατότητα επιλογής σχολείου από τον γονέα, ενώ θα γίνουν και προσλήψεις εκπαιδευτικών µε νέο σύστηµα και δηµοσιοποίηση βαθµολογικών επιδόσεων των σχολείων στις Πανελλαδικές, φιλοδοξεί να ανοίξει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Εργαζόµαστε για να κάνουµε πράξη την ελεύθερη επιλογή σχολείου. Θέλουµε να υπάρχει η δυνατότητα της κινητικότητας αυτής θεσµικά, πάντα όµως µε συγκεκριµένους κανόνες και αρχές, µέσα από µια λογική του να κάνουµε τα πράγµατα πιο απλά όπου µπορούµε», λέει ο κ. Πιερρακάκης.Οι αλλαγές σε 166 προγράµµατα σπουδών που έγιναν επί υπουργίας Νίκης Κεραµέως θα συνεχιστούν και θα δηµιουργηθεί µηχανισµός διαρκών αλλαγών σε αυτά, όπως η εισαγωγή του µαθήµατος της τεχνητής νοηµοσύνης, ενώ η αυτονοµία των σχολικών µονάδων θα ενισχυθεί.
Θα δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν καλύτερα τη διδασκαλία τους µέσω της εισαγωγής της ελεύθερης επιλογής βιβλίου. Το πολλαπλό βιβλίο δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν το βιβλίο που θέλουν, ανάµεσα στα εγκεκριµένα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ενώ µαζί µε τους µαθητές θα έχουν πρόσβαση και στα υπόλοιπα εγκεκριµένα διδακτικά βιβλία σε ψηφιακή µορφή, καθώς και σε συµπληρωµατικό ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό.
Κενές θέσεις
Για την ελεύθερη επιλογή σχολείου, που γίνεται ήδη άτυπα πολλές φορές
από τους γονείς, µε ψευδείς δηλώσεις τόπου κατοικίας, για να φοιτήσουν
τα παιδιά τους σε σχολείο της επιθυµίας τους, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε
ότι «ελεύθερη επιλογή σχολείου θα γίνεται µε κανόνες, µε την
έννοια να µπορεί ο γονιός, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις σε κάποιο άλλο
σχολείο, να κάνει επιλογή. Αυτό είναι κάτι το οποίο επεξεργαζόµαστε
αυτήν τη στιγµή, καθώς αυτό συµβαίνει ήδη αδόκιµα». Σύµφωνα µε πληροφορίες, η ελεύθερη επιλογή σχολείου δεν θα εφαρµοστεί από την ερχόµενη σχολική χρονιά.
Σε πολλές χώρες, πάντως, της Ευρώπης υπάρχει ένα σύστηµα βάσει του
οποίου οι γονείς επιλέγουν σχολεία βλέποντας την αξιολόγηση και όλα τα
υπόλοιπα δεδοµένα του σχολείου και στο τέλος η επιλογή γίνεται όχι µε
βάση τον δρόµο όπου διαµένουν, αλλά βάσει κριτηρίων.
Σε ό,τι αφορά τη δηµοσιοποίηση βαθµολογικών επιδόσεων των σχολείων στις
Πανελλαδικές, σύµφωνα µε πληροφορίες, αποτελεί ευρωπαϊκή οδηγία για
δηµοσιοποίηση δηµόσιων δεδοµένων, ενώ δεν θα αποτελεί εργαλείο
αξιολόγησης των σχολείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου