Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Έως 5.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών ετησίως

 

ΜΑΘΗΜΑ τεχνητής νοημοσύνης, νέοι διορισμοί στα σχολεία, ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και τα δύο πρώτα νομοσχέδια σε επαγγελματική εκπαίδευση και ειδική αγωγή είναι μερικές από τις αλλαγές που έρχονται στην Παιδεία τα επόμενα χρόνια. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στις προγραμματικές δηλώσεις του έστειλε το μήνυμα για συνέχεια στην πολιτική που ξεκίνησε π Ν.Δ. πριν τέσσερα χρόνια με διαρκή αξιολόγηση του συστήματος και καθημερινές μικρές τομές, πέραν των νέων μεταρρυθμίσεων.

Η τεχνολογία θα μπει στα σχολεία με αντικείμενα διδασκαλίας τη τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, τα προγράμματα σπουδών θα αξιολογούνται συνεχώς αναζητώντας καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας στα «παραδοσιακά» μαθήματα και το μάθημα της Λογοτεχνίας θα ενισχυθεί. «Έχουμε ανάγκη τη λογοτεχνική σκέψη δίπλα στην αλγοριθμική σκέψη», ανέφερε.

Ψηφιοποίηση

Η τεχνολογία όμως θα μπει στην εκπαίδευση και μέσω της ψηφίοποίησης της γραφειοκρατίας, μια πρόκληση που και στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Πιερρακάκης έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει. Στο μέτωπο των διορισμών η νέα ηγεσία επιθυμεί μια σταθερή εισροή μονίμων εκπαιδευτικών κάθε χρόνο, 4.000-5.000, κι ένα νέο σύστημα, το οποίο θα επαναφέρει τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Το σχέδιο βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία, με το υπουργείο να έχει ήδη διευκρινίσει ότι οι πίνακες μοριοδότπσπς δεν καταργούνται, αντίθετα θα ληφθούν υπ’ όψιν στο νέο σύστημα. Η επαγγελματική εκπαίδευση και η ειδική αγωγή θα αποτελόσουν τα πρώτα δείγματα νομοθετικής γραφής, ενώ η προσχολική εκπαίδευση θα δώσει το στίγμα για την παιδαγωγική κατεύθυνση του υπουργείου.

«Δεν μπορεί η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων να έχει περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό από την Ισπανία των 46 εκατομμυρίων κατοίκων ή την Αγγλία», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων από το εξωτερικό. Το στοίχημα της κυβέρνησης για μια νέα εναλλακτική, αντάξια των δημοσίων ιδρυμάτων, διαδρομή έχει συγκεντρώσει το δημόσιο ενδιαφέρον, αν και ο νέος υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία ενισχύονται με χρηματοδότηση ύψους 1 δια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα προωθούνται ενέργειες όπως η ίδρυση funds με στόχο τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών φοιτητών και καθηγητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου