Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

28η Οκτωβρίου: Ημέρα μνήμης , σεβασμού, ευγνωμοσύνης του Περικλή Παντούλα .

 

28η Οκτωβρίου: Ημέρα μνήμης , σεβασμού, ευγνωμοσύνης.

Οι Έλληνες είναι λαός με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά . Έχουν ελαττώματα και προτερήματα, όπως όλοι οι λαοί.

Εξαιτίας των ελαττωμάτων τους  αρκετές φορές έχουν βρεθεί σε δυσχερή θέση αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε άλλους λαούς .Τα ελαττώματα των Ελλήνων είναι επιζήμια κυρίως για τους ίδιους.

Σε ότι αφορά τα προτερήματα το Ελλήνων θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αυτά που τους έδωσαν την δυνατότητα να πορευτούν στην πορεία του χρόνου,να δημιουργήσουν,πολλές φορές να μεγαλουργήσουν και να καθορίσουν την πορεία της ανθρωπότητας.  Δεν είναι λίγες οι φορές που προκάλεσαν με τις πράξεις τους και την στάση τους απέναντι στην ζωή και το θάνατο τον θαυμασμό και την έκπληξη των άλλων λαών αλλά ακόμη και των ίδιων.

Είναι ενδεικτικό αυτής της ιδιαίτερης στάσης ζωής των Ελλήνων, η επιλογή τους στις εθνικές εορτές τους να  εορτάζουν την απόφαση για έναν αγώνα   και όχι το αποτέλεσμά του, σε αντίθεση με τους περισσότερους λαούς αν όχι όλους που εορτάζουν νίκες και επιτυχίες…

Η μεγαλύτερη στιγμή των παππούδων μας τον 20ο αιώνα  ήταν ή εποποιία 1940-1944.                                                                                                                      Ποτέ στην ιστορία ένας λαός δεν πήγε να πολεμήσει με τόση χαρά …ποτέ δεν αντιμετώπισε τον θάνατο με το χαμόγελο στα χείλη … ποτέ δεν αντιπαρέβαλε στην στρατιωτική ισχύ  την δύναμη της αξιοπρέπειας,  της αγάπης και της θυσίας για την πατρίδα αλλά και της ανθρωπιάς.

Ίσως γιατί όπως έλεγε οΑισχύλος: «μόνο ημείς, (οι Έλληνες) αντίθετα από τους βαρβάρους, δεν μετράμε ποτέ το πλήθος του εχθρού στην μάχη», ίσως γιατί το ίδιο έλεγε και ό Κολοκοτρώνης αιώνες αργότερα που μάλλον δεν γνώριζε τον Αισχύλο, αλλά τον είχε μέσα του, ίσως γιατί το Ελληνικό έθνος είναι  ένα έθνος που έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ  μακριά…

Την 28η Οκτωβρίου 1940 το μόνο πραγματικό πλεονέκτημα  των Ελλήνων, απέναντι στους αντιπάλους τους, ήταν το ηθικό. Ένα πλεονέκτημα που χαρακτήριζε όλο τον Ελληνικό λαό ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση , την οικονομική δυνατότητα, το μορφωτικό επίπεδο. Η τεράστια αίσθηση της ευθύνης του καθενός ξεχωριστά και συγχρόνως όλων μαζί.Γιατί η ιστορία ακόμα και αν γράφεται από τις επιλογές των ηγετών υποστηρίζετε από τις πράξεις των απλών ανθρώπων.

Από την 28ηΟκτώβριου του 1940 μέχρι και την 12η Οκτωβρίου του 1944 διαδραματίστηκαν στην πατρίδα μας πράξεις ηρωισμού, θυσίας και ανθρωπιάς. Πράξεις που προκαλούν θαυμασμό, έκπληξη αλλά και  συγκίνηση. Πολεμικοί άθλοι γραμμένοι με ηρωισμό και τόλμη αλλά και πράξεις ανθρωπισμού και αλτρουισμού  βασισμένες στην αγάπη για την ζωή και τον σεβασμό για τον συνάνθρωπο.Ο Ελληνικός λαός με υψηλό το αίσθημα της αξιοπρέπειας, της τιμής,της περηφάνιας,της αυταπάρνησης,της γενναιότητας , της αγάπης για την πατρίδα  αντιμετώπισε δίχως να λυγίσει  την βαρβαρότητα, το έγκλημα και την απανθρωπιά όσων επιβουλεύτηκαν την Πατρίδα του.

Ο αγώνας των Ελλήνων χαρακτηρίστηκε από στοιχεία ήθους, πολιτισμού, αξιοπρέπειας συλλογικού πνεύματος και σεβασμού στην συλλογική τους μνήμη.

Οι Έλληνες δεν πολέμησαν για να εισπράξουν τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια της ανθρωπότητας, αν και πολέμησαν και για αυτή…

Πολέμησαν για να εκπληρώσουν  το χρέος τους:

απέναντι στην ιστορία,

απέναντι στον πολιτισμό τους,

 απέναντι στους προγόνους τους,

απέναντι στα παιδιά τους και στα αγέννητα παιδιά των παιδιών τους,

πολέμησαν για τα όσια κα ιερά της πατρίδας,

πολέμησαν υπέρ βωμών και εστιών.

   Αιώνια ευγνωμοσύνη, τιμή και δόξα στις προ-γιαγίαδες μας, στους προ-παππούδες μας, στη γενιά του1940 ! Στη γενιά που κράτησε όρθια την πατρίδα και την ανέστησε μέσα από τις στάχτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου