Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Λιγότεροι οι αριστούχοι στις Πανελλαδικές

 pannelinies2

Μειωμένος αναμένεται ο αριθμός των αριστούχων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με βαθμολογία κάτω από τη βάση στα γραπτά τους. Συνήθως υπάρχει η αίσθηση των υποψηφίων ότι έχουν γράψει καλύτερα και πως κάποια θέματα ήταν ευκολότερα, αλλά τελικά αποδεικνύεται λάθος η αίσθηση τους, με τους βαθμολογητές να κρίνουν διαφορετικά από ό,τι περίμεναν.

Η πρώτη αγωνία των παιδιών που έγραψαν στις Πανελλήνιες, θα τελειώσει την ερχόμενη Τρίτη 28 Ιουνίου με την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται να καταγράφηκαν μεγάλα ποσοστά κάτω από τη βάση που θα παρασύρουν τις βάσεις σε πτωτική πορεία. Τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας οι περισσότεροι μαθητές τα χαρακτήρισαν βατά και εύκολα να απαντηθούν. Ωστόσο, οι βαθμολογίες στο εναρκτήριο μάθημα των Πανελλαδικών εκτιμάται ότι θα είναι χειρότερες από πέρυσι. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν για την αξία της ιστορικής μνήμης. Το μεγαλύτερο ποσοστό φαίνεται να μην τα πήγε τόσο καλά με τις ερωτήσεις που αφορούσαν την ιστορική μνήμη. Γενικότερα, το συγκεκριμένο μάθημα πάντα θεωρείται παγίδα ακόμα και για τους άριστους μαθητές. Ενδεικτικά, το 2021 από τους συνολικά 74.892 υποψήφιους, μόνο 48 άτομα κατάφεραν να γράψουν βαθμούς 19-20.

Πρώτο πεδίο

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Επιστήμες), το μεγαλύτερο πλήγμα στους υποψήφιους είναι στα Αρχαία. Αν και τα θέματα για το διδαγμένο κείμενο θεωρήθηκαν εύκολα, οι απαιτήσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες στο αδίδακτο κείμενο. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μεγάλο ποσοστό κάτω της βάσης στο συγκεκριμένο μάθημα.

Καλύτερα φαίνεται να έγραψαν στα Λατινικά, όπου τα θέματα ήταν βατά και διατυπωμένα σε σαφήνεια. Οι βαθμολογίες αναμένονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, όπως στην ίδια περσινή κλίμακα αναμένονται οι βαθμοί στην Κοινωνιολογία και την Ιστορία.

Δεύτερο πεδίο

Λιγότεροι από πέρσι αναμένεται να αριστεύσουν και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες), με τη μεγαλύτερη απώλεια βαθμών να συγκεντρώνεται στα Μαθηματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται χειρότερες οι επιδόσεις των υποψηφίων στο συγκεκριμένο μάθημα συγκριτικά με πέρυσι. Τα θέματα στα Μαθηματικά, χαρακτηρίστηκαν δυσκολότερα από το 2021, καθώς διαμορφώθηκαν από συνδυασμό μεθόδων και χρειαζόταν καλή γνώση της ύλης και από προηγούμενα έτη.

Καλύτερα φαίνεται να απέδωσαν οι μαθητές στη Φυσική, με τους βαθμούς να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Πολύ καλά στη Χημεία έγραψαν μόνο όσοι ήταν αρκετά προετοιμασμένοι, καθώς υπήρχαν θέματα αυξημένης δυσκολίας. Στο συγκεκριμένο μάθημα δεν αναμένεται οι άριστοι να ξεπεράσουν το ποσοστό του 10-ΐ2%.

Τρίτο πεδίο

Πολλοί ήταν υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Υγείας) που δεν πρόλαβαν χρονικά να απαντήσουν σε όλα τα θέματα στη Βιολογία. Οι γνώμες ακόμη και σήμερα διίστανται για τη δυσκολία των θεμάτων, αλλά ομολογουμένως το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών βγήκε από την αίθουσα χωρίς να έχει ολοκληρώσει. Αναμενόμενο είναι αυτό να στοιχίσει στην βαθμολογία και να αποτυπωθεί σε βαθμούς κάτω από τη βάση .

Τέταρτο πεδίο

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει για τους υποψήφιους του 4ου πεδίου (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής). Τα γραπτά των μαθητών, του συγκεκριμένου πεδίου, με βαθμούς κάτω από τη βάση αναμένεται στο ίδιο ποσοστό με πέρυσι. Οι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν μεγαλύτερες δυσκολίες από ό,τι περίμεναν στην Πληροφορική, ενώ στην Οικονομία όσοι είχαν διαβάσει καλά αποχώρησαν ικανοποιημένοι από τα εξεταστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου