Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 pannelinies2

Πτώση βάσεων δείχνουν τα γραπτά των υποψηφίων Τα πρώτα στοιχεία από βαθμολόγηση και οι εκτιμήσει των φροντιστών Αρχαία και Μαθηματικά αναδεικνύονται και φέτος «πρόβλημα»: Περισσότεροι από τους µισούς δεν πιάνουν τη βάση - Στη Βιολογία ένα στα τρία γραπτά παίρνει βαθμό κάτω του 10 τωτική τάση στην πορεία των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, κυρίως στο 1ο, 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο, προοιωνίζονται οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ γρίφο αποτελεί τόσο η ανταπόκριση των μαθητών στα θέµατα που χαρακτηρίζονται από σχετικά εύκολα για τους καλά προετοιμασμένοι έως διαβαθμισμένα δυσκολίας, όσο και η προσαρμογή που θα δείξουν µετά τις ιδιαίτερες μαθησιακές συνθήκες που διαμορφώθηκαν την τελευταία τριετία λόγω της πανδημίας.

Τα πρώτα στοιχεία από τη βαθμολόγηση γραπτών που συνεχίζεται δείχνουν, σύµφωνα µε πληροφορίες από τα βαθμολογικό κέντρα, ότι τα Αρχαία και τα Μαθηματικά αναδεικνύονται και φέτος «βραχνάς» για τους υποψηφίους, αφού οι περισσότεροι από τους µισούς δεν πιάνουν τη βάση, ενώ και στη Βιολογία φαίνεται ότι ένας στους βαθμολογείται κάτω του 10.

Από τις επιδόσεις των μαθητών και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι αλλαγές στην αρχιτεκτονική του συστήματος µε τους συντελεστές βαρύτητας που έχουν καθορίσει ανά µάθηµα τα πανεπιστημιακά τμήματα και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, οι εκτιμήσει των ειδικών συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά στην πλειονότητα των σχολών και των πεδίων, µε μικρέβ aucoμειώσεΐ8 κυρίως στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν κάποιες εκπλήξεις.

Σημειώνεται ότι σημαντικό ποσοστό των μαθητών επηρεάστηκε αρνητικά από την τηλεκπαίδευση, κάτι που σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι οι βάσεις των χαμηλόβαθμων σχολών θα κινηθούν προς τα κάτω. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ), καθηγητής Γιάννης Βαφειαδάκης, µε πολυετή εµπειρία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και στην ανάλυση των θεµάτων και των επιδόσεων των υποψηφίων, οι τάσεις στην πορεία των φετινών βάσεων μέχρι στιγμής καταγράφονται ανά επιστημονικό πεδίο ως εξής:

■ Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νοµικές και Κοινωνικές Επιστήμες) αναμένεται πτώση στις περιζήτητες σχολές.

■ Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) αναμένεται ελαφριά πτώση στα λεγάμενα «ρετιρέ» και σημαντική πτώση στις πιο χαμηλόβαθμε^ σχολές.

■ Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) εκτιµάται ότι θα σημειωθούν μικρές αυξομειώσεις των βάσεων στα επιμέρους τμήματα.

■ Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) προβλέπεται «γκρέμισμα» των βάσεων από τα πάνω. Καθοριστικός είναι ο ρόλος του δείκτη δυσκολίας των θεµάτων που επιλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων και κρίνονται µεν ως βατά, τουλάχιστον για τους καλά διαβασμένοι υποψηφίους, ωστόσο σε συγκεκριμένα μαθήματα κλειδιά ορίζονται και πιο δύσκολα θέµατα προκειμένου να ξεχωρίσουν οι άριστοι. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τον σχολιασµό της ΟΕΦΕ, τα φετινά θέµατα των Πανελλαδικών που δόθηκαν στους υποψηφίους χαρακτηρίζονται ως εξής: Μ Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: Μπορούσαν να ανταποκριθούν οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές.

■ Αρχαία: Διατυπωμένα µε σαφήνεια και δεν εμφάνιζαν ιδιαίτερες δυσκολίες.

■ Μαθηματικά: Απαιτητικά για καλά προετοιμασμένοι μαθητές. Βαθμολογίες άνω του 15 απαιτούσαν ιδιαίτερες δεξιότητες στο αντικείμενο.

 ■Χημεία: Διαβαθμισμένα δυσκολίας, µε μικρές και μεγαλύτερες δυσκολίες, απαιτούσαν καλή κριτική ικανότητα.

■ Λατινικά: Βατά µε διαβαθμισμένη δυσκολία, όπου ένας καλά προετοιμασμένα μαθητή8 μπορούσε να ανταποκριθεί επιτυχώς.

■ Πληροφορική: Κλιμακούμενα δυσκολίας και δυσκολότερα από πέρυσι.

■ Βιολογία: Ευνοούν τη συνδυαστική σκέψη και απαιτούσαν εμβάθυνση στην ύλη.

 

Μπορεί οι Πανελλαδικές να ολοκληρώθηκαν για την πλειονότητα των υποψηφίων, όμως συνεχίζονται µε τα ειδικά μαθήματα από 18 έως 30 Ιουνίου. Οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Ιουλίου, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ ακόμα και πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

 

Σημειώνεται ότι οι εισακτέοι στα ΑΕΙ φέτος ανέρχονται σε 68.394, περίπου 10% λιγότεροι από πέρυσι (77.415), ενώ στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις Στρατιωτικές, Πυροσβεστικές, Αστυνομικές, Λιμενικές Σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου