Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Πάνω από 8.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών μέσα στο καλοκαίρι

Την επόμενη χρονιά, εκτός από τους διορισμούς εκπαιδευτικών, θα εφαρμοστούν και το πλήρες σύστημα αξιολόγησης των σχολικών μονάδων που ξεκίνησε φέτος με την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και, βέβαια, η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Στην πρόσληψη 8.586 εκπαιδευτικών αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση. Οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι και θα αφορούν την κάλυψη κενών θέσεων σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη γενική και ειδική αγωγή της χώρας. Τα παραπάνω προανήγγειλε την περασμένη βδομάδα η Νίκη Κεραμέως,  υπενθύμισε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία οι προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών τα τελευταία χρόνια θα αγγίζουν συνολικά τις 25.000. Όπως εξηγεί η υπουργός Παιδείας, στόχος είναι να αυξηθούν σταδιακά οι προσλήψεις των μόνιμων εκπαιδευτικών και να μειωθούν εκείνες των αναπληρωτών, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχαν φτάσει και τις 40.000 πανελλαδικά στη διάρκεια μίας μόνο χρονιάς. Όπως είναι γνωστό, τα κενά σε θέσεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο προβληματίζουν τις εκάστοτε ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, ειδικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου ξεπερνούν τις 8.000 θέσεις ετησίως.

«Ο διορισμός μόνιμων εκπαιδευτικών – αυτών των 8.586 εκπαιδευτικών που θα προστεθούν στο δυναμικό της δημόσιας εκπαίδευσης – πραγματοποιείται σε συνέχεια των 16.200 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την τελευταία τριετία» δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Θυμίζω: 11.700 στη γενική παιδεία, τους πρώτους μετά από 12 χρόνια, και 4.500 στην ειδική εκπαίδευση, τους πρώτους στην ιστορία της χώρας με διαδικασίες ΑΣΕΠ» διευκρίνισε. Εφόσον οι προσλήψεις γίνουν το καλοκαίρι, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους επίσημα τον Σεπτέμβριο, εξήγησε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας.
Ολοήμερα. Ήδη, δε, έχει ανακοινωθεί η κάλυψη επιπλέον 3.300 θέσεων εκπαιδευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά για τις ανάγκες των νέων ολοήμερων σχολείων που θα λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο ως τις 5.30 μ.μ. και τη μεθεπόμενη χρονιά ως τις 6 το απόγευμα. Στα ολοήμερα σχολεία, βέβαια, όπως έχουν επισημάνει οι εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας, κάποιες θέσεις θα καλυφθούν από αναπληρωτές και κάποιες από τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που θα διοριστούν στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Όπως έχει ανακοινωθεί, η διεύρυνση του ωραρίου του ολοήμερου σχολείου  θα αφορά συνολικά 5.000 τμήματα σε όλη τη χώρα, ενώ η εισαγωγή των μαθητών στο διευρυμένο πρόγραμμα θα είναι ελεύθερη, δηλαδή χωρίς οικονομικά κριτήρια. Τις επιπλέον ώρες στο σχολείο οι μαθητές θα κάνουν δημιουργική γραφή, εικαστικά, θεατρική αγωγή και σειρά άλλων δραστηριοτήτων.

Πάντως, την επόμενη χρονιά, εκτός από τους διορισμούς εκπαιδευτικών, θα εφαρμοστούν και το πλήρες σύστημα αξιολόγησης των σχολικών μονάδων που ξεκίνησε φέτος με την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και, βέβαια, η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου