Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διδασκαλία των ειδικών µαθήµατα που είναι υποχρεωτικώς εξεταζόμενα στις Πανελλήνιες για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά τμήματα.
Περίπου 120 τμήματα σε 54 σχολικές μονάδες θα συγκροτηθούν σε όλες τις Περιφέρειες στις οποίες θα συμμετάσχουν πάνω από 1 500 μαθητές της Γ' Λυκείου, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εξεταστούν στα εν λόγω μαθήματα. Πρόκειται για τα μαθήματα:
► Ελεύθερο Σχέδιο
► Γραµµικό Σχέδιο
► Αρμονία, Ακουστική Ικανότητα, Μουσική Αντίληψη/Γνώση
► Γαλλικά
► Γερμανικά
► Ιταλικά
► Ισπανικά
Σημειώνεται ότι από πέρσι για πρώτη φορά προβλέφθηκε η διδασκαλία όλων των ειδικών μαθημάτων που εξετάζονται στις Πανελλήνιες να διδάσκονται στους μαθητές. Τα προηγούμενα χρόνια, οι υποψήφιοι παρά το γεγονός ότι εξετάζονταν πανελλαδικώς στα παραπάνω μαθήματα, δεν διδάσκονταν όλα τα μαθήματα στο πλαίσιο της σχολικής διδασκαλίας, πλην κάποιων ξένων γλωσσών.
Η πρώτη εφαρμογή το σχολικό έτος 2020-2021 λόγω της αναστολής της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας εξαιτίας της πανδημίας είχε μικρή συμμετοχή και ξεκίνησε µε μικρή καθυστέρηση, µε τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να σημειώνουν στον «Ε.Τ.» ότι φέτος η συμμετοχή είναι πολύ υψηλότερη.
Ο σχεδιασμός της διδασκαλίας προβλέπει τη συγκρότηση Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης, δηλαδή µια σχολική μονάδα που θα φιλοξενήσει τη διδασκαλία των επιλεγόμενων μαθημάτων για μαθητές που φοιτούν σε όμορα σχολεία. Η διδασκαλία θα διεξάγεται µετά την ολοκλήρωση του ωρολόγιου προγράμματος, µε δύο ώρες µάθηµα στο σχολείο που έχει οριστεί ως Σχολικό Κέντρο µία φορά την εβδομάδα.
Ο αριθμός των μαθητών είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί εντός των επόμενων ηµερών, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες που έχουν προκύψει. Στον σχεδιασµό προβλέπεται, εφόσον υπάρξουν περιστατικά ακόμα και διδασκαλία εξ αποστάσεως για περιπτώσεις απομακρυσμένων περιοχών όπου δεν δύναται να καλύψει το κενό εκπαιδευτικός για ένα ή δύο μαθητές. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν σχηματιστεί και τμήματα ακόμα και µε έξι μαθητές, σε κάποιες περιφέρειες.
Μόνιμοι εκπαιδευτικοί
Στα τμήματα αυτά θα διδάξουν µόνιµοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το ωράριό τους, ενώ σύµφωνα µε πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας έχει προβλεφθεί κονδύλι για την πρόσληψη αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου ή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Οι πιο δημοφιλείς επιλογές των μαθητών είναι το Γραµµικό και Ελεύθερο Σχέδιο, τα οποία θεωρούνται υποχρεωτικά για την εισαγωγή στις Αρχιτεκτονικές Σχολές αλλά και σε άλλα τμήματα όπως αυτό της Γραφιστικής. Πρόκειται για τμήματα που αν και έχουν μικρό αριθμό εισακτέων σε σχέση µε άλλες σχολές, βρίσκονται στις δημοφιλείς επιλογές των υποψηφίων µε µεγάλο αριθμό αυτών να διεκδικεί µία θέση ιδίως στις σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων.
Εξίσου δημοφιλής είναι και η διδασκαλία της Αρμονίας για την εισαγωγή στα Μουσικά τμήματα.
Το ζήτημα της διδασκαλίας των ειδικών μαθημάτων επανήλθε στην επικαιρότητα τον περασμένο Ιούλιο µετά τα αποτελέσματα των επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλήνιες του 2021 .
Μαθητές µε πολύ υψηλές επιδόσεις στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα του πανεπιστημιακού τους πεδίου βρέθηκαν εκτός των πρώτων επιλογών τους λόγω χαμηλής επίδοσης στα ειδικά μαθήματα. Το φαινόμενο αυτό εντάθηκε λόγω της πρώτης εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, µε τα πανεπιστημιακά τμήματα να επιλέγουν υψηλό συντελεστή για την ΕΒΕ και πολλούς υποψηφίους να µην μπορούν να ανταποκριθούν βαθμολογικά σε αυτή. Χαρακτηριστική περίπτωση, η Αρχιτεκτονική Μηχανικών της Ξάνθης, όπου κατέγραψε μηδενικό ρεκόρ εισαγωγής εισακτέων, λόγω, μεταξύ άλλων και της υψηλής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ειδικά μαθήματα του Σχεδίου
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ
e-typos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου