Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Αλλάζουν όλα στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία

Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Πρόκειται για 166 νέα Προγράμματα Σπουδών Γενικής Εκπαίδευσης, εκ των οποίων 123 εκπονήθηκαν εκ νέου και 43 επικαιροποιήθηκαν, για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο (πλην Γ' τάξης) τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Παράλληλα, δρομολογείται η συγγραφή 320 νέων βιβλίων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. 

Υπενθυμίζεται ότι φέτος θα ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία τους σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, την επόμενη χρονιά θα επεκταθεί σε σχολεία της Γενικής Εκπαίδευσης και από το 2023 τα νέα Προγράμματα Σπουδών θα εφαρμοστούν κανονικά σε όλες τις μονάδες. Τη χρονιά εκείνη θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του θεσμού «πολλαπλού» βιβλίου, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους διδάσκοντες να επιλέγουν το διδακτικό εγχειρίδιο. Ταυτόχρονα, όλα τα βιβλία θα υπάρχουν και σε ψηφιακή μορφή και εκπαιδευτικοί και μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε πλήρες ψηφιακό υλικό. Το 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί και τα 336 Προγράμματα Σπουδών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα οποία θα αφορούν όλους τους τομείς και όλες τις ειδικότητες των επαγγελματικών λυκείων. Μάλιστα, από τον ερχόμενο μήνα θα εκπαιδευτούν περίπου 1.800 επιμορφωτές και στις αρχές του επόμενου έτους θα ξεκινήσει η επιμόρφωση των 35.000 εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Όπως έχει τονίσει και η υπουργός Παιδείας, τα νέα Προγράμματα Σπουδών βασίζονται «στην επικαιροποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την ευθυγράμμιση με τα νέα δεδομένα της επιστήμης και της παιδαγωγικής». Στόχος είναι το μάθημα να γίνεται μέσω βιωματικών και συμμετοχικών μεθόδων διδασκαλίας, «όπου τα παιδιά καλούνται να σκεφτούν κριτικά, δημιουργικά και εστιάσουν στην ουσία κι όχι στην άκριτη αποστήθιση». Ιδιαίτερη έμφαση θα δίνεται στη «μαθητοκεντρική προσέγγιση», σε θεματικά πεδία που παραμένουν σταθερά από τάξη σε και στην ψηφιακή διάσταση. Νέα Προγράμματα Σπουδών Γ Γενικής Εκπαίδευσης και νέα βιβλία - Ξεκίνημα για το «πολλαπλό» βιβλίο και τις ψηφιακές εκδόσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου