Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Ποινικές κυρώσεις σε αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο

 


ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ τους γονείς που αρνούνται να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα (μάσκες, διενέργεια self test ή ακόμα και εμβολιασμό), με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να στερούνται τη φοίτηση στα σχολεία, επιχειρεί να προκαλέσει το υπουργείο Παιδείας με επερχόμενη διάταξη που θα επιφέρει ποινικές κυρώσεις, εκτός από την ήδη υπάρχουσα δυνατότητα για αφαίρεση της γονικής μέριμνας, έπειτα από παρέμβαση εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περιστατικά των παιδιών που δεν προσέρχονται στο σχολείο εξαιτίας της άρνησης των γονέων τους να ακολουθήσουν τους κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι μεμονωμένα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δώσει τις τελευταίες μέρες κάποιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Ηπείρου και Θεσσαλίας, πρόκειται για έναν αριθμό που κυμαίνεται μεταξύ 10 με 40 παιδιών ανά περιοχή. Συνολικά στοιχεία για το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που έχει προκύψει, την ίδια ώρα που η πανδημία συνεχίζει την επέλασή της, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, με κύκλους του υπουργείου να προσβλέπουν σε σταδιακό περιορισμό του φαινομένου με την έλευση της νέας διάταξης.

Η διαδικασία που ακολουθείται σε περιπτώσεις που ένα παιδί απουσιάζει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα είναι το σχολείο να επιχειρεί να έρθει σε επαφή με τον γονέα κι εφόσον δεν λάβει κάποια απάντηση να ενημερώσει τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στη συνέχεια να ενημερωθούν ο εισαγγελέας και οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Η εισαγγελική αρχή ενεργοποιεί τις διαδικασίες διερεύνησης της υπόθεσης και μπορεί να οδηγήσει σε απόφαση ακόμα και αφαίρεσης της γονικής μέριμνας από το γονέα.

Το «κενό» όμως που εντοπίστηκε σε αυτήν τη διαδικασία είναι ότι δεν προβλέπεται καμία ποινική δίωξη για τους γονείς που στερούν τη φοίτηση από τα παιδιά τους. Σε συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Δικαιοσύνης, ετοιμάζεται διάταξη που θα καλύψει αυτό το νομικό κενό, μετατρέποντας την κατηγορία από πταίσμα σε πλημμέλημα.

 

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου