Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Το μέτρο απέναντι στην πανδημία που εξετάζει το Μαξίμου

 

Τουλάχιστον 20 δύσκολες μέρες έχει μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με το εξελισσόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Στο πρωθυπουργικό γραφείο παρακολουθούν τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών και προετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα, γνωρίζοντας ότι η εικόνα μέχρι και τα Χριστούγεννα δεν πρόκειται να παρουσιάσει μεγάλες μεταβολές.

Παρ' όλα αυτά αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι μέσα στον Δεκέμβριο περιμένουν σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μία μικρή μείωση των μολύνσεων. Κομβικό ρόλο σε αυτή την πρόβλεψη παίζουν τα περίπου 200.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης που έχουν κλειστεί τις τελευταίες δέκα μέρες που συνιστούν ένα μικρό ενθαρρυντικό που εφόσον συνεχιστεί θα βοηθήσει στη δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανόσιας.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ότι θα ρίξουν το βάρος των προσπαθειών τους στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών. Σε αυτούς δηλαδή που ακόμα μέχρι και σήμερα βρίσκονται ακόμα πίσω στον ρυθμό εμβολιασμών και κινδυνεύουν άμεσα από τυχόν επιπλοκές του ιού. Ο πρωθυπουργός πάντως δείχνει να επιμένει στην απόφαση ότι η χώρα δεν πρόκειται να ξανά κλείσει, με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες να μην "κινδυνεύουν". Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι στο συρτάρι του Μαξίμου δεν υπάρχουν ήδη εισηγήσεις για νέα μέτρα, τα οποία εφόσον χρειαστεί, θα ληφθούν στην περίπτωση που τα κρούσματα και κυρίως η πίεση στο σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ελεγχθεί.

Ένα από αυτά δεν έχει ακουστεί σχεδόν καθόλου στη χώρα μας, αντιθέτως ήδη εφαρμόζεται στη Γαλλία και στο Ισραήλ. Πρόκειται για τη σύνδεση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 με την είσοδο σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Όσοι δηλαδή θα κάνουν τη λεγόμενη «αναμνηστική» δόση, τότε αυτομάτως θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους. Αν δεν την κάνουν, τότε αν και εμβολιασμένοι (με δύο δόσεις) δεν θα έχουν αυτό το δικαίωμα. Πρόκειται για μία κίνηση που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί και πιθανότατα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα όταν και η ανάγκη για είσοδο στους κλειστούς χώρους θα είναι πιο μεγάλη.

Τα σχολεία και συνολικά η εκπαίδευση δεν θα ξανακλείσουν. Τα πρωτόκολλα, με το συγκεκριμένο και εκτεταμένο testing έχουν μέχρι σήμερα αποδώσει, καθώς το 80% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προέρχονται από self test. Έτσι αυτή τη στιγμή έχουμε κλειστά μόνο 8 τμήματα στα 80.000. Όταν άνοιξαν τα σχολεία το Σεπτέμβριο το 29% των ημερησίων κρουσμάτων ήταν στα παιδιά και τώρα έχει πέσει στο 22%.

Σημειώνεται ότι όπως έχει παρατηρηθεί τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε σχολεία με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη των γονέων. Όσο υψηλότερη η εμβολιαστική κάλυψη των γονέων, τόσο χαμηλότερα είναι τα κρούσματα στο σχολείο. Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται άνοδος των εμβολιασμών και στα παιδιά. Ειδικότερα:

-Οι μαθητές του Λυκείου (15-17 ετών) είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 42% -με μια δόση- και του Γυμνάσιο (12-14 ετών) το ποσοστό φτάνει στο 26%.

-Στους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πάνω από το 83% έχει εμβολιαστεί.

-Το ποσοστό εμβολιασμού στους καθηγητές στα Α.Ε.Ι, φθάνει το 93%.

-Στους φοιτητές το 81% είναι εμβολιασμένο και με δύο δόσεις.

-Στο Υπουργείο Παιδείας σχεδόν το 90% του διοικητικού προσωπικού είναι εμβολιασμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου