ΤΑ ΝΕΑ προγράμματα σπουδών σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, που συνοδεύονται από περίπου 320 νέα σχολικά βιβλία και ψηφιακό υλικό, και τα οποία παρουσιάστηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, συνιστούν µια σημαντική και παράλληλα αναγκαία μεταρρύθμιση στον τομέα της Εκπαίδευσης. Τα νέα αναλυτικά προγράμματα που σχεδιάζονται από το υπουργείο Παιδείας θα εφαρμοστούν πιλοτικά σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία από φέτος, αλλά η καθολική εφαρμογή θα γίνει το 2023. Μάλιστα, στις 22 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η επιμόρφωση εκπαιδευτικών πάνω στα νέα προγράμματα, ώστε να μπορέσουν να τα εφαρμόσουν µε τον καλύτερο τρόπο.
ΣΤΟΧΟΣ του υπουργείου είναι να περιοριστεί η στείρα αποστήθιση της σχολικής ύλης, να σταματήσει δηλαδή η «παπαγαλία» από τους μαθητές και να εισαχθούν πρωτοποριακές, βιωματικές μέθοδοι διδασκαλίας. Στο υπουργείο Παιδείας θεωρούν ότι η πρόσθεση των ψηφιακών μέσων που θα συνοδεύουν τα νέα προγράμματα σπουδών θα αλλάξει τη φιλοσοφία της διδασκαλίας, οι μαθητές θα καταλαβαίνουν καλύτερα τα μαθήματα και δεν θα αποστηθίζουν. Στόχος είναι επίσης η ενίσχυση της κριτικής σκέψης και η καλλιέργεια δεξιοτήτων επιστήμης και τεχνολογίας. Είναι σημαντικό ότι ενσωματώνονται οι ψηφιακές τεχνολογίες σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα, ενισχύεται η σύνδεση της θεωρίας µε την πράξη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου 21ου αιώνα, ενώ το πολλαπλό βιβλίο θα µπει και σε ψηφιακή βιβλιοθήκη για να υπάρχει πρόσβαση από όλους - μαθητές, εκπαιδευτικούς ακόµη και γονείς. Οπως χαρακτηριστικά παρατήρησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, «το σχολικό περιβάλλον γίνεται ελκυστικό και τα παιδιά εφοδιάζονται µε σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, χρήσιμες για το παρόν και το µέλλον τους».
ΕΙΝΑΙ απαραίτητη η μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση γιατί υποχωρούμε διαρκώς μεταξύ των µελών του ΟΟΣΑ και τα Ελληνόπουλα έχουν µείνει πίσω σε σχέση µε τους συνοµηλίκους τους μαθητές άλλων ευρωπαϊκών χωρών στις επιδόσεις στις μαθηματικές και φυσικές επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες και είναι αναγκαίο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Η Παιδεία αποτελεί κύριο πυλώνα για την πρόοδο ενός λαού και παράλληλα βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου