Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ∆ΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ 2015: ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΕΝ∆ΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, µε την οµιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, διέπραξε ένα στρατηγικό λάθος, που αφενός φανερώνει απόγνωση λόγω της «οριζοντιοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και αφετέρου αδυναμία παραγωγής νέου προγραμματικού λόγου.

ΤΟ 2021 δεν είναι 201 5, ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνοντας σε γενικές γραμμές τις παροχές που παρέπεμπαν στο «κοστολογημένο» Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης θύµισε στους πολίτες τη συνέχεια του «έργου» που κατέληξε στον βαρύ λογαριασµό της διακυβέρνησής του.

Ο ΧΡΟΝΟΣ που μεσολάβησε από τότε είναι μικρός για να ξεχαστούν όσα έλεγε πριν από τις εκλογές του 201 5 και όσα έπραξε ως πρωθυπουργός. Και όμως επανέλαβε το ίδιο «πακέτο» σαν να µην είχε κυβερνήσει επί 4,5 χρόνια µε τους ΑΝ.ΕΛ., σαν να µη θυμόμαστε ότι, αντί για ελαφρύνσεις, υπήρξε η πιο άγρια και η πιο αχρείαστη, μέχρι την «περήφανη διαπραγμάτευση», υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδημάτων.

ΜΙΛΗΣΕ το Σάββατο ο κ. Τσίπρας για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους. Κακώς, είχε ήδη εφαρμόσει «σεισάχθεια» από το 201 5, όλοι οι δανειολήπτες πίνουν νερό στο όνομά του. Υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου µισθού στα 800 ευρώ. Λίγα έβαλε, το 201 4 δεσμευόταν ότι µε τον πρώτο νόµο του ο κατώτατος θα αυξανόταν στα 751 ευρώ, αλλά µε το τρίτο Μνημόνιο καθιέρωσε τη γενιά των 300 ευρώ. Έταξε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, όταν επί των ηµερών του το συγκεκριμένο επίδομα «πετσοκόπηκε» μαζί µε το ΕΚΑΣ. Επί 4,5 χρόνια δεν άλλαξε την εισφορά αλληλεγγύης, αλλά προχθές υποσχέθηκε την κατάργησή της για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους. Μίλησε για την ακρίβεια, όταν µε το τρίτο Μνημόνιο έβαλε ΦΠΑ 24% στα τρόφιμα, ανέβασε τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μείωσε τις συντάξεις µε νέες εισφορές, διέλυσε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πότε µε το νόµο Κατρούγκαλου και πότε µε τη φορολογική εξόντωση. Έκανε λόγο για δημιουργία µιας συστημικής δημόσιας τράπεζας όταν µε την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, ύστερα από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls, χάρισε κυριολεκτικώς έναντι ψιχίων τα μερίδια του Δημοσίου και των μικρομετόχων στα ξένα funds, τα οποία προχθές ξόρκιζε. Υποσχέθηκε προσλήψεις στο ΕΣΥ όταν οι μοναδικοί διορισµοί µόνιµου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έγιναν τους προηγούμενους µήνες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ίδιο συνέβη στην Παιδεία. Η Κεραμέως υπέγραψε τις προσλήψεις εκπαιδευτικών για τα σχολεία και την ειδική αγωγή.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ του Τσίπρα είναι το µεγάλο βαρίδι του ΣΥΡΙΖΑ, που αδυνατεί να καρπωθεί έστω και ένα μικρό µέρος της κυβερνητικής φθοράς.

ΑΛΗΘΕΙΑ, πιστεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι η μεσαία τάξη θα τον εµπιστευθεί ξανά; Το 201 5 κάποιοι απονήρευτοι έλεγαν ότι «και δύο από τα δέκα να κάνει θα είναι κέρδος» και ακόµη πληρώνουν τους λογαριασμούς εκείνης της περιόδου. Τώρα δεν έχουν καν αυτό το δίληµµα.

ΑΣ αφήσουμε όμως στην άκρη τις παροχές που έταξε, στην αντιπολίτευση βρίσκεται και µπορεί να πει και 2-3 δισεκατομμύρια παραπάνω. Ομως από τον πολιτικό λόγο του κ. Τσίπρα έλειπε έστω και ένα πλαίσιο πολιτικής για να παραχθεί νέος πλούτος. Ο Μητσοτάκης έχει συγκεκριμένο σχέδιο. Μειώνει φόρους, προχωρά ιδιωτικοποιήσεις, βελτιώνει το πλαίσιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις και πιστεύει ότι µε αυτό τον τρόπο η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή όχι µόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. ΤΣΙΠΡΑΣ πώς θα δημιουργήσει νέα εισοδήματα και θέσεις εργασίας; Επειδή δεν έχει απαντήσεις ανέβασε το καλάθι των παροχών χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι έτσι χάνει όποια αξιοπιστία του είχε αποµείνει. Λάθος, και µάλιστα στρατηγικό.

 

ΠΑΝΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου