Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Η νέα σχολική χρονιά έφερε καινοτομίες: Τι αλλάζει για ξένες γλώσσες, καλλιέργεια δεξιοτήτων, Πρότυπα και Πειραματικά

 

Σε παράλληλες πορείες δείχνουν να κινούνται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις τους. Το υπουργείο επανέλαβε τις αλλαγές που έχει αποφασίσει από την τρέχουσα σχολική χρονιά στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών –ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ– ανακοίνωσαν τη διοργάνωση συγκεντρώσεων σε όλη την Ελλάδα (στην Αθήνα, από τα Προπύλαια στις 6.30 μ.μ.).

Συγκεκριμένα, όπως λέει το υπ. Παιδείας, «σε εφαρμογή των νόμων που ήδη υλοποιούμε, το σχολείο άνοιξε με καινοτομίες». Μεταξύ άλλων:

• Φέτος, για πρώτη φορά, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση εφαρμόζεται καθολικά σε όλους τους δήμους της χώρας. Κάθε παιδί 4 ετών πλέον φοιτά στο προνήπιο.

• Υστερα από την πιλοτική εφαρμογή των αγγλικών σε 58 νηπιαγωγεία, το σχολικό έτος 2020-2021, φέτος η αγγλική γλώσσα εισάγεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα όλων των νηπιαγωγείων, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα.

• Εισάγονται νέες θεματικές και νέοι τρόποι διδασκαλίας στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, με κεντρικό στόχο την καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας. Οι θεματικές των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, την κλιματική αλλαγή, την πρόληψη και προφύλαξη από φυσικές καταστροφές, τον εθελοντισμό, την οδική ασφάλεια, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την επιχειρηματικότητα, τον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό, και θα διδάσκονται στη λογική της βιωματικής μάθησης και της συνεργασίας (π.χ. οι μαθητές καλούνται να οργανώσουν από κοινού ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης).

• Από φέτος λειτουργούν 112 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία στη χώρα, από 60 που λειτουργούσαν το σχολικό έτος 2019-2020. Πλέον, ΠΠΣ λειτουργούν σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Από την πλευρά τους, τα Δ.Σ. των ομοσπονδιών ζητούν «ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και για την προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας» και εκφράζουν «την αγωνία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς προετοιμασία που θα διασφαλίζει την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών και το να παραμείνουν ανοιχτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου