«Η αξιωματική αντιπολίτευση συστηματικά μιλάει για τμήματα που έχουν 27 παιδιά. Αυτό δεν είναι ο κανόνας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας.
«Στην Αθήνα ο μέσος όρος στα Δημοτικά είναι 18 μαθητές. Το 27 μαθητές που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κανόνας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή.
Γιατί δεν προχώρησε το υπουργείο Παιδείας σε αραίωση των σχολικών αιθουσών, εν μέσω πανδημίας; «'Εχουμε στη χώρα 90.000 τμήματα και 160.000 εκπαιδευτικούς. Αν μπορούσε κάποιος να διπλασιάσει, τα τμήματα να τα πάει στις 180.000 και τους εκπαιδευτικούς 320.000, προφανώς θα ήμασταν οι πρώτοι που θα θέλαμε να το κάνουμε αυτό».
Ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να εφαρμόσει το δίχρονο νηπιαγωγείο, δηλαδή την επέκταση του νηπιαγωγείου και στις ηλικίες 4-5 ετών. Δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό γιατί δεν βρήκε αίθουσες για μία από τις χρονιές τους σχολείου, όχι για 14».
«Στην Αθήνα, 18 μαθητές ανά τάξη Δημοτικού»
Ποια είναι η πραγματική εικόνα; «Επικαλέστηκα στοιχεία του ΟΟΣΑ και είπα ότι η Ελλάδα είναι τέταρτη στον μέσο όρο μαθητών ανά τάξη, με 17 μαθητές. Βγήκε η αντιπολίτευση και είπε ότι δεν ξέρουν μαθηματικά στη ΝΔ γιατί υπολογίζουν περιοχές σε νησιά κ.λπ. Τα στοιχεία, λοιπόν, στα αστικά κέντρα, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ενδεικτικά, είναι: στην Αθήνα ο μέσος όρος στα Δημοτικά είναι 18 μαθητές. Στα Λύκεια 21. Στα Γυμνάσια 22. Στα νηπιαγωγεία 20».
«Η αξιωματική αντιπολίτευση συστηματικά μιλάει για τμήματα που έχουν 27 παιδιά. Αυτό δεν είναι ο κανόνας», συμπλήρωσε.
«Το τρίτο βασικό σημείο είναι ότι πάμε με ένα πρωτόκολλο το οποίο μας έχουν εισηγηθεί οι ειδικοί. Έχει δύο βασικές διαφορές σε σχέση με πέρυσι. Πρώτον, το εμβόλιο, κι εδώ θυμίζω ότι έχουμε πάνω από το 80% των εκπαιδευτικών ήδη εμβολιασμένο και επίσης τα πολύ αυξημένα τεστ», πρόσθεσε.
Απάντηση σε Φίλη
Σχολιάζοντας την πρόταση Φίλη μέσω του σταθμού, να γίνουν τα μαθήματα διάρκειας 30 λεπτών αντί 45, ώστε να προκύψει χρόνος για επιπλέον τμήματα, είπε: «Μου το είχε πει και μένα ο κ. Φίλης. 8-12 και 12-4. Πείτε ότι είναι 8-12. Ο γονιός πότε θα δουλέψει; 9 με 11; Πολύ ωραία τα σκεφτόμαστε όλα αυτά, και ειδικα από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά στην υλοποίησή τους, για πείτε σε έναν γονιό πότε θα πάει στη δουλειά του. Δεύτερον, υπάρχουν πάρα πολλοί καθηγητές οι οποίοι υπηρετούν σε περισσότερα του ενός σχολείου. Τρίτον, πότε θα καλυφθεί η ύλη;».
Αυξημένα τεστ
Αναφερόμενη τη λειτουργία των σχολείων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είπε: «Το γεγονός ότι σε περίπτωση κρούσματος, μπορεί να καταλήξουν να κάνουν τα παιδιά έως και επτά δωρέαν τεστ την εβδομάδα, δεν ξέρω άλλο χώρο στον οποίο να προβλέπεται αυτό, άλλη χώρα στην οποία να υπάρχει τέτοια ρύθμιση, με τόσο αυξημένα τεστ».
Μάθημα... στο προαύλιο
Σχολιάζοντας την επισήμανση ότι για παράδειγμα στη Νότια Ιταλία, όπου το επιτρέπει ο καιρός, οι μαθητές κάνουν μάθημα στο προαύλιο, είπε: «Και στην Ελλάδα γίνεται αυτό. Υπάρχουν περιοχές όπου πράγματι, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα στον προαύλιο χώρο, αυτό υπάρχει πάντα ως δυνατότητα».
Παράπονα ακροατών
Απαντώντας στα μηνύματα ακροατών, που έκαναν λόγο κυρίως για κενά στα σχολεία («Η κόρη μου φοιτά στο Α΄Λύκειο Κηφισιάς, πηγαίνει Β' Λυκείου και κάνει τετράωρο», «Φοιτούν 50 παιδιά σε καλλιτεχνικό σχολείο, σε έναν χώρο που δεν διαθέτει προαύλιο», «Το παιδί μου, μαθητής Γυμνασίου στο Χαϊδάρι, σχολάει στις 11.30 το πρωί και αυτό θα ισχύσει και την επόμενη εβδομάδα» και «Γιατί το πρώτο Λύκειο Ελευσίνα, με πλήρη προσωπικό, τα παιδιά δεν κάνουν μάθημα μέχρι χθες. Στην Γ' Λυκείου, οι μαθητές ψάχνουν τους καθηγητές για μαθήματα κατευθύνσεων;», «Στο 40ο Γυμνάστιο Αμαρουσίου δεν υπάρχει Μαθηματικός»), η κ. Κεραμέως απάντησε: «Να μου τα προωθήσετε αυτά για να τα διερευνήσω».
Για τα κενά που παρυσιάστηκαν σε αρκετά σχολεία, με το άνοιγμά τους, είπε: «Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, μπορούν οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν τελευταία στιγμή, για λόγους υγείας, κάποιες άδειες. Την άλλη εβδομάδα καλύπτονται και αυτές οι άδειες».
Εκπαιδευτικοί εξέφρασαν στην εκπομπή παράπονα για το μισθολογικό, ότι οι απολαβές στους είναι δυσανάλογες με τον χρόνο εργασίας τους. «Όπως ξέρετε οι εκπαιδευτικοί είναι στο νέο μισθολόγιο, αυτές οι ρυθμίσεις έχουν να κάνουν συνολικά με τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σε δημοσίους υπαλλήλους. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια συζήτηση πολύ ευρύτερη και αφορά οριζόντια το Δημόσιο», τοποθετήθηκε η κ. Κεραμέως.
Παράλληλη στήριξη και καθαρίστριες
Σχετικά με τις ελλείψεις ειδικών παιδαγωγών που προσφέρουν παράλληλη στήριξη
σε μαθητές που το χρειάζονται, η υπουργός Παιδείας τόνισε: «Στην πρώτη
φάση πρόσληψης πήραμε περισσότερους από πέρυσι. Είναι μια ιδιαίτερη
μέριμνα της πολιτείας, μέσα στα όρια των περιπτώσεων εκείνων που χρήζουν
ουσιαστικής παρέμβασης».
Όσον αφορά τις καθαρίστριες που εργάζονται
σε σχολικές μονάδες, επισήμανε: «Το υπουργείο Εσωτερικών έβγαλε
ανακοίνωση που εξηγεί ακριβώς την αύξηση κατά 20% στον αριθμό των
καθαριστριών, κατά 22% στις ώρες απασχόλησης».
Προσλήψεις και ειδικά μαθήματα
«Τα σχολεία μας άνοιξαν φέτος με έγκαιρη στελέχωση, με 12.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν είχαν προσληφθεί για πάνω από 12 χρόνια», υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά στις νέες δεξιότητες που εισέρχονται στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Πόσοι, όμως, εκπαιδευτικοί έφυγαν; «Επί των ημερών μας έχουν προσληφθεί περισσότεροι εκπαιδευτικοί. Προφανώς (κάποιοι) θα φεύγουν. Αυτός είναι ο κύκλος της συνταξιοδότησης. Από κει και πέρα, ό,τι κενά έχουμε τα καλύπτουμε μέσω αναπληρωτών».
«Υπήρχαν πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τα μουσικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα οποία δεν διδάσκονταν ποτέ στο σχολείο. Για πρώτη φορά πέρυσι, βγήκε πρόγραμμα, εφαρμόστηκε πιλοτικά, για τη διδασκαλία όλων των ειδικών μαθημάτων.(...) Τώρα, ξεκινάει κανονικά, σε πλήρη εφαρμογή», πρόσθεσε.
Τηλεδιδασκαλία
Πότε θα ξεκινήσει η τηλεδιδασκαλία; «Τώρα γίνονται οι δηλώσεις των μαθητών, διαμορφώνονται τα διαδικτυακά τμήματα, πράγματι έχουμε κάνει ειδική πρόβλεψη και συγκεκριμένες περιπτώσεις που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, είτε για παιδιά κάτω των 12 ετών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες είτε και άνω σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όπως και πέρυσι λειτούργησε αυτό, υπήρξαν διαδικτυακά τμήματα. Παιδιά από όλη τη χώρα, ανά τάξη και αναγνωστικό αντικείμενο. Αυτή τη στιγμή γίνονται οι δηλώσεις και διαμορφώνονται τα τμήματα».
Πανεπιστήμια - Εμβολιασμοί
Για το ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών εν όψει του ανοίγματος των πανεπιστημίων, η κ Κεραμέως υπογράμμισε: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό το ποσοστό. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι την τεράστια ανταπόκριση που είχαν οι φοιτητές μας και οι καθηγητές μας. Το ποσοστό των φοιτητών που έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει υπερβαίνει το 73%. Το ποσοστό του προσωπικού που έχει ήδη εμβολιαστεί, υπερβαίνει το 87% και το ποσοστό των καθηγητών των πανεπιστημίων που έχει εμβολιαστεί, υπερβαίνει το 91%. Είναι πολύ ελπιδοφόρα νούμερα αυτά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου