Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Ο γρίφος του ανοίγματος των σχολείων

 

Το δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου αφορά το άνοιγμα των σχολείων και πώς αυτό θα μπορέσει να συνδυαστεί με τη λειτουργία της αγοράς. Η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων περιγράφεται ως προτεραιότητα τις τελευταίες ημέρες, όμως η λήψη των αποφάσεων δεν είναι μία απλή διαδικασία. Η αυξημένη κινητικότητα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πάντως, οδήγησε στην απόφαση της επιβολής ενός νέου, καθολικού απαγορευτικού έως τις 11 Ιανουάριου, ημερομηνία που περιγράφεται ως πιθανή για το άνοιγμα των σχολείων. Παρά ταύτα, στους εκπαιδευτικούς κύκλους είναι γνωστό ότι το υποκατάστατο της τηλεκπαίδευσης, ειδικά στην πρώτη βαθμίδα, δημιουργεί αρκετά προβλήματα και κενά στο καθαρά εκπαιδευτικό σκέλος.

Για την εκτίμηση της κατάστασης και των δεδομένων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σύσκεψη της ομάδας των λοιμωξιολόγων με την ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, αποφάσεις όμως δεν ελήφθησαν, καθώς υπήρξε μεγάλη διάσταση απόψεων και προγραμματίστηκε νέα τηλεδιάσκεψη για τη Δευτέρα. Την ίδια στιγμή ωστόσο και από κεντρικά κυβερνητικά κλιμάκια διαμηνυόταν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν εφόσον υπάρξει σαφής εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση και αφότου έχουν συλλεγεί τα στοιχεία από τις συγκεντρώσεις της εορταστικής περιόδου και της γενικότερης κινητικότητας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Συνδυαστικά μέτρα για την αγορά

Σύμφωνα ωστόσο με κυβερνητικές πηγές, το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλες αποφάσεις. Μεταξύ των άλλων, μελετώνται και σχέδια για τη διενέργεια τεστ σε εκπαιδευτικούς πριν από το άνοιγμα, αλλά και για τον εμβολιασμό τους σε επόμενη φάση. Ωστόσο αυτά εξαρτώνται, αφενός, από τις γενικότερες προτεραιότητες, αφετέρου, από τον ρυθμό προμήθειας των εμβολίων. Όπως υπενθυμίζεται, το σκεπτικό με το οποίο διακόπηκε η λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αφορούσε πρωτίστως τον περιορισμό της κινητικότητας των γονέων, αλλά και των εφήβων μαθητών. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον αποφασιστεί το ταυτόχρονο άνοιγμα των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα πρέπει να διασφαλιστεί η μειωμένη κινητικότητα με κάποια άλλα μέτρα. 

Καταστήματα εστίασης και λιανικής

Αυτά αναμένεται ότι θα προβλέπουν την αναστολή λειτουργίας ή την αναπροσαρμογή της για άλλους κλάδους. Προφανώς και δεν υπάρχει σκέψη για άνοιγμα της εστίασης σε αυτή τη φάση, ενώ εξετάζεται και το τι θα γίνει με την αγορά λιανικής. Η πλήρης λειτουργία των καταστημάτων, έστω και με μέτρα προστασίας, φαίνεται πως θεωρείται προβληματική και αποφάσεις εκκρεμούν ως προς το αν θα παραταθεί και πόσο το μέτρο της «παράδοσης εκτός», ή αν θα αποφασιστεί κάτι διαφορετικό. Υπό αυτή την έννοια, η παράταση ή και περαιτέρω διεύρυνση της τηλεργασίας κρίνεται μέτρο συνυφασμένο με την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου