Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Έρχονται οι εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας

 


Σ τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία διενέργειας γραπτών εξετάσεων για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα. Στόχος είναι οι πρώτες εξετάσεις να πραγματοποιηθούν στα μέσα του έτους και προς την κατεύθυνση αυτή υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Παιδείας.

 

Έπειτα από συνεννόηση των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Παιδείας Νίκης Κεραμέως μνημόνιο προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να συνδράμει στη διοργάνωση και διεξαγωγή των εξετάσεων απόκτησης του πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση.

 

Όπως  αναφέρεται στο μνημόνιο, θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που διαθέτει το υπουργείο Παιδείας από τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Ειδικότερα. θα αναλάβει την εξεύρεση και διάθεση των κατάλληλων κτιρίων ανά τη χώρα για τη διενέργεια των εξετάσεων, τη διάθεση εκπαιδευτικών της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης ως επιτηρητών και εξεταστών, τη διάθεση τριών στελεχών του υπουργείου Παιδείας για τη στελέχωση της Οργανωτικής Επιτροπής Εξετάσεων, καθώς και τη διάθεση και χρήση του συστήματος μετάδοσης θεμάτων. όπως γίνεται στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι αλλοδαποί που θέλουν αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια θα λάβουν πιστοποίηση μόνο μετά την επιτυχή εξέτασή τους και στη συνέχεια θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτημα πολιτογράφησης. Οι εξετάσεις αφορούν κυρίως στην επαρκή γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτεύματος, για τα οποία θα δημιουργηθεί τράπεζα θεμάτων.

 

Τα έξοδα των δράσεων, τα οποία θα αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω της διάθεσης εσόδων από τα εξέταστρα και παράβολα που προβλέπονται για τη συμμετοχή στις εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου